Lečo je jedným z tradičných symbolov leta v našich končinách. S príchodom obdobia čerstvej voňavej zeleniny, plných záhrad a tržníc, je príprava leča ideálnym spôsobom, ako všetku túto zeleninu využiť.

Lečo

Obľúbené ingrediencie ako paradajky a papriky sú základom tohto výnimočného a zdravého jedla. Príprava je rýchla a nenáročná, takže neváhajte a vyskúšajte našu verziu tradičného leča, ktoré si zamilujete!

Ingrediencie

  • 1 veľká cibuľa,
  • 6 stredných paradajok,
  • 6 stredne veľkých paprík,
  • 8 vajec,
  • kúsok masla,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • soľ, mleté čierne korenie, trošku cukru na dochutenie.

Postup

  1. Najprv si pripravíme zeleninu: Paradajky na hornej časti narežeme do kríža a vložíme ich na pár minút do vriacej vody. Po vybratí sa šupka ľahko oddeľuje. Paradajky olúpeme, zbavíme tvrdých častí a nakrájame na kocky. Papriky umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké rezančeky.
  2. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na panvici zohrejeme maslo a olivový olej, pridáme cibuľu a opražíme do sklovita. Potom pridáme papriky a trošku cukru a restujeme asi 3 minúty. Pridáme nakrájané paradajky, osolíme a okoreníme a pokračujeme v restovaní približne 10 minút.
  3. Panvicu neprikrývame, aby sa voda odparila a zelenina zostala chrumkavá. Vajcia rozšľaháme, podľa potreby dochutíme a prilejeme ich k paradajkovo-paprikovej zmesi. Miešame do zhustnutia a podľa obľuby zvolíme redšiu alebo hustejšiu konzistenciu. Odstavíme a podávame.

Tip na záver: Pre fit verziu leča obložte jedlo len čerstvou zeleninou. Ak chcete potešiť vašu polovičku, pridajte k cibuli klobásku alebo slaninu a orestujte. Vhodnou prílohou je kváskový chlieb, pečivo, hrianky, alebo varené zemiaky.

Dobrú chuť! Skúste aj tento náš recept na zavárané lečo.