Objavte kúzlo domáceho pečenia s týmto jednoduchým receptom na banánový chlieb z 2 banánov, ktorý je ideálny na využitie prezretých banánov. Tento recept prináša obľúbenú pochúťku k vašej rannej káve alebo ako sladkú desiatu.

Banánový chlieb z 2 banánov

Najlepšie banány na tento banánový chlieb z 2 banánov sú tie, ktoré sú prezreté. Žlté šupky by mali byť aspoň z polovice hnedé a vo vnútri musia byť mäkké a hnedasté.

Banánový chlieb je jednoduchý na prípravu aj pre začiatočníkov v pečení. Na tento recept nemusíte použiť mixér. Upratovanie je tiež jednoduché. Ak chcete, môžete všetko zmiešať v jednej miske. Tento recept vyžaduje len formu na upečenie chleba.

Banánový chlieb z 2 banánov môžete prispôsobiť podľa svojich chutí pridaním orechov, čokolády, sušeného ovocia alebo korenia, napríklad škorice. Táto všestrannosť znamená, že môžete mať každý raz trochu iný banánový chlieb, podľa toho, čo máte radi alebo čo máte práve po ruke.

Dobré uchovanie zase môže zabezpečiť, že banánový chlieb zostane čerstvý a vláčny aj niekoľko dní. Prípadne skúste aj banánové palacinky, alebo banánovú bábovku. Skúste aj recept na banánový chlieb s orechami. Alebo recept na extra rýchly koláč. Skúste aj náš banana bread recept.

  • Čas prípravy: 10 minút,
  • Čas pečenia: 60 minút,
  • Celkový čas: 70 minút,
  • Porcie: 8 až 10, 1 bochník,

Ingrediencie

  • 2 až 3 stredné a najlepšie prezreté banány, - 1 a 1/2 šálky hladkej múky (210 g, prípadne inej vhodnej), - 1/3 šálky roztopeného masla (76g), - 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny (nie prášku do pečiva), - štipka soli - 3/4 šálky kryštálového cukru (150g, 1/2 šálky, ak chcete menej sladký, 1 šálka, ak chcete sladší), - 1 rozšľahané veľké vajce, - 1 čajová lyžička vanilkového extraktu,

Postup receptu

  1. V miske rozmačkajte zrelé banány vidličkou, kým nevznikne úplne hladká hmota. Do rozmačkaných banánov vmiešajte rozpustené maslo.
  2. Vmiešajte postupne aj cukor, rozšľahané vajce a vanilkový extrakt. Postupne pridávajte s múkou zmiešanú sódu bikarbónu a soľ.
  3. Predhrejte rúru na 175 °C a formu na chlieb vymastite maslom.
  4. Cesto vylejte do pripravenej formy (asi 30 cm pekáč). Pečte 55 až 65 minút pri 175 °C, alebo kým pri skúške nezostane čisté drevenné špáradlo vpichnuté do koláča. Ak sú okraje bochníka už hnedé, ale stred ešte nie je dopečený, bochník prikryte alobalom a pokračujte v pečení, až kým nie je chlieb úplne upečený.
  5. Upečený banánový chlieb z 2 banánov vyberte z rúry a nechajte niekoľko minút vychladnúť vo forme. Potom chlieb vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť pred podávaním. Nakrájajte a podávajte. Skvelá desiata či dobrota ku kávičke.

Tip od žien v meste: Použitie "zúbkovaného" noža na chlieb pomôže odkrojiť plátky, ktoré sa nebudú drobiť. Tu je 5 dôvodov prečo si upiecť banánový chlieb.

Videorecept