Domáca kombucha: Recept, ktorý kombinuje zázvor a citrón

Príprava domácej kombuche pomocou prvej a druhej fermentácie. Fotka - Freepik
Príprava domácej kombuche pomocou prvej a druhej fermentácie. Fotka - Freepik

Domáca kombucha, fermentovaná čajová pochúťka, ktorá sa skutočne osvedčila. Je príjemne šumivá, čo podporuje trávenie a hoci nás najčastejšie láka zázvorovo-citrónová verzia, dnes už existuje naozaj obrovské množstvo príchutí. Nachystajte si s nami kombuchu podľa overeného domáceho postupu a servírujte spolu s obľúbenou kávou alebo matchou!

Domáca kombucha: Zázvorovo-citrónová klasika

  • Aktívny čas prípravy: cca 5–10 minút
  • Fermentácia (sekundárna, čiže samotná kombucha je už hotová): 2-3 dni pri izbovej teplote
  • Chladenie: min. 2–3 hodiny v chladničke pred finálnym podávaním
  • Množstvo: 1 liter

Fermentovaný čajový nápoj plný chuti aj bubliniek – kombucha. Tradične sa pripravuje z osladeného čierneho alebo zeleného čaju za pomoci symbiotickej kultúry baktérií a kvasiniek. Tá je známa ako SCOBY. Domáca kombucha si prechádza prvou a druhou fermentáciou, ktorá zapríčiňuje, že je nápoj príjemne kyslý.

Pri prvej fermentácií, kedy vzniká základ nápoja, čaj, cukor a spomínané SCOBY sa nechávajú kvasiť približne týždeň, pokojne aj dva. Neodmysliteľnou podmienkou je izbová teplota. Počas tohto procesu menia kvasinky cukor na bublinky a kyseliny – vtedy vzniká samotná kombucha. Čím dlhšie prvá fermentácia trvá, tým je kombucha výraznejšie kyslá.

Druhá fermentácia vám už poskytuje priestor na kreativitu, aby mala vaša domáca kombucha viac bubliniek, prípadne ak si ju chcete nachystať aj v novej chuťovej kombinácií. Hotová kombucha z prvej fermentácie sa nalieva do fliaš, spolu s rôznym ovocím, bylinkami alebo korením podľa vlastnej preferencie. V takomto stave sa necháva asi 2-3 dni, opäť pri izbovej teplote. 

Špeciálne druhá fermentácia dodáva čajovej domácej kombuchy svieži charakter a to vám dnes prináša aj náš portál. Pripravte si s nami domácu kombuchu so zázvorovo-citrónovou ochutenou kombináciou, ktorá vám zapasuje ako zdravé osvieženie k obľúbenej káve, prípadne k matchi. Nielenže kombucha podporuje trávenie človeka, ale zároveň má prirodný energetický efekt a je zdrojom antioxidantov.

 

Naservírovaná domáca kombucha so zázvorovo-citrónovou ovocnou kombináciou. Fotka - Freepik
Naservírovaná domáca kombucha so zázvorovo-citrónovou ovocnou kombináciou. Fotka – Freepik

Ďalšie osvedčené kombucha kombinácie

  • Jahoda & bazalka
  • Malina & mäta
  • Čierne ríbezle & rozmarín
  • Ananás & kokosová voda
  • Mango & chilli

Domáca kombucha môže mať viacero ovocných verzií než klasická zázvorovo-citrónová. Fotka - Freepik
Domáca kombucha môže mať viacero ovocných verzií než klasická zázvorovo-citrónová. Fotka – Freepik