Domáci zeleninový vývar s haluškami, jednoduchý recept webu Ženy v meste. Zeleninový vývar patrí medzi najväčšie klasiky slovenskej kuchyne. Napriek stovkám receptov, vyskúšajte si ho pripraviť podľa toho nášho. Neoľutujete!

Zeleninový vývar s haluškami

V prípade zeleninového vývaru hovoríme o rýchlej polievke, ktorá je nielen chutná, ale aj výdatná. Určite ste ju už vyskúšali, ale ak máte pochybnosti, určite si ju zamilujú deti, ale rovnako aj dospelí.

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 60 minút
  • Čas tepelnej úpravy: cca 40 minút (podľa druhu zeleniny)
  • Počet porcií: 4-5

Vývar a nielen ten zeleninový je skutočne úžasným nápadom na obed, ale aj na večeru. Inšpirujte sa našim domácim overeným receptom, doplneným krupicovými haluškami.

Chutná polievka ako vývar príjemne zahreje aj zasýti. Môžete si ju pripraviť počas celého roka. Naozaj ju zvládne každý začiatočník.

Varte s nami jednoducho a chutne. Varte so ženami v meste! Náš portál Dobrá kuchyňa vám ponúka aj recept na ten najchutnejší morčací vývar.

Ingrediencie na vývar s haluškami

(pre 4-5 osôb)

  • 2 strúčiky - cesnak,
  • 1 ks - stredná cibuľa,
  • 1 PL - maslo alebo olivový olej,
  • 2 ks - stredná mrkva,
  • 3 PL - špaldová alebo klasická krupica,
  • čerstvé bylinky podľa chuti (petržlenová vňať, pažítka, jarná cibuľka),
  • 1 hrsť - mrazeného hrášku,
  • 1 ks - stredný petržlen,
  • 1/2 ks - malý kaleráb,
  • 1 ks - menší zeler,
  • štipka - celá rasca,
  • štipka - kurkuma,
  • 1-2 ks - vajce,
  • 3 guličky - čierneho celého korenia,
  • Podľa chuti - soľ

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Domáci vývar so zeleninou a krupicovými haluškami. Foto - Nela

Postup receptu na zeleninový vývar

  1. Zvolíme si zeleninu podľa obľuby. Očistíme ju, mrkvu, petržlen a cibuľu rozpolíme, cesnak, zeler a kaleráb naopak pridáme celý. Hrášok pridávame až ku koncu. Zeleninu zalejeme vodou cca 1,4 l. Dáme variť.
  2. Pridáme maslo alebo olivový olej, soľ, celé čierne korenie, štipku kurkumy a rasce. Varíme pomalým varením, približne až 30 minút. Keď je zelenina polomäkká, pridáme mrazený zelený hrášok, ale aj obľúbenú petržlenovú vňať.
  3. Počas varenia polievky si pripravíme haluškové cesto. Vajcia rozšľaháme vidličkou, pridáme štipku soli. Postupne zapracujeme krupicu, aby nám vzniklo polotuhé cestíčko. Krupica ešte napučí. Haluškové cesto necháme postáť aspoň 10 minút.
  4. Ak by bolo cesto redšie, pridáme ďalšiu krupicu. Do bublajúceho zeleninového vývaru zavaríme cez haluškovač alebo sito na halušky krupicové cesto. Vývar povaríme na jemnom stupni ešte 10 minút, aby sa halušky dobre uvarili.
  5. V prípade, že je zeleninová polievka príliš hustá, pridáme ešte horúcu vodu. Polievku prevaríme, dochutíme. Zeleninový vývar podávame so zeleninou, ktorú si môžeme aj nakrájať. Dozdobíme aj čerstvými bylinkami, ak ich naše deti obľubujú.
  6. Pripravte si domáci zeleninový vývar s haluškami aj podľa nášho fotoreceptu.

Tip: Chcete halušky farebné a chutné? Do cesta pridajte nakrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Halušky budú vyzerať nielen efektne, ale rovnako dodáte svojmu telu aj skvelú dávku vitamínu C.

Prajeme vám dobrú chuť!