Originál kurací vývar, originál recept. Vyskúšajte náš recept na výborný kurací vývar z kuchyne portálu Ženy v meste. 

Kurací vývar - fotorecept kliknite

Kurací vývar je tu s nami a našimi predkami už dlho. Či už ako nenahraditeľná časť nedeľného obeda alebo prvá pomoc pri “opici” - tradičný silný kurací vývar je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne.

Domáci kurací vývar má doslova liečivé účinky - pomáha pri prechladnutí, tráviaci problémoch i po prehýrenej noci, a navyše je veľmi chutný. Nenájde sa zrejme svadba na ktorej by nebol jedným z chodov.

Jeho príprava si vyžaduje trochu času, ale nie je to nič náročné, čo by ste doma nezvládli.

Pre dnešok som si pripravila recept na domáci, tradičný kurací vývar, tak ako ho robím ja. Napríklad radšej používam kuracie stehná, môžete použiť i chrbát či krídla, ale ja mám najradšej stehná, dá sa z nich obrať veľa mäska

 Vyskúšajte, nebudete ľutovať. Ale ak by ste mali chuť, vybrali sme pre vás aj recept na rýchlu cesnakovú polievku (cesnačku), výživnú a zdravú

 

Ingrediencie na silný kurací vývar

(5 porcií)

  • 2 kuracie stehná (môžete použiť i kurací chrbát či krídla… ja som sa rozhodla pre stehná, lebo z nich je potom možné obrať veľa mäska :) )
  • 300 gramov koreňovej zeleniny - kaleráb, mrkva, petržlen, zeler…,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 1,5 litra vody,
  • Soľ,
  • Čierne korenie,
  • 1 hrsť petržlenovej vňate,
  • 2 strúčiky cesnaku,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Originál kurací vývar. Foto - Jaja

Tradičný originál kurací vývar - postup receptu

  1. Na úvod pripravené kuracie mäso poriadne opláchneme a vložíme do hrnca. Pridáme očistenú koreňovú zeleninu a petržlenovú vňať. Cibuľu, mrkvu a petržlen stačí prekrojiť na polovice, zeler a kaleráb môžeme nakrájať na trochu menšie kúsky. Cesnak ošúpeme a pridáme vcelku.
  2. Zalejeme vodou a zmes privedieme k varu. Akonáhle voda zovrie, pozbierame bielkovinovú penu, ktorá sa nám na povrchu vytvorila. Pena samotná neznižuje kvalitu ani chuť polievky, avšak jej odstránením nám vývar zostane krásne číry. 
  3. Teplotu zmiernime a vývar varíme pod pokrievkou na slabom stupni približne jeden a pol hodiny. Ak sa nám odparí voda, podľa potreby ju môžeme dopĺňať.
  4. Po hodine a pol odoberieme z vývaru mäso a zeleninu. Mäso natrháme na menšie kúsky, zeleninu môžeme nakrájať na menšie časti. 
  5. Kúsky kuracieho mäsa so zeleninou naložíme na tanier a zalejeme vývarom. Alternatívne si môžeme dať vývar i samotný alebo s rezancami - to už závisí od konkrétnych preferencií.
  6. Pripravte si dokonalý kurací vývar aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite. Skúste aj náš recept na najlepšie pečeňové halušky do polievky.

Dobrú chuť!  Vyskúšajte aj recept na výbornú zeleninovú polievku s krupicovými haluškami.  Tu je zase recept na najlepší slepačí vývar.