Výborná fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou patrí medzi klasické na Slovensku nesmierne populárny recepty. Hustá polievka, ktorá je vlastne aj kompletným hlavným jedlom má množstvo fanúšikov.
Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou
Fazuľová polievka, ktorá poslúži ako sýty hlavný chod. Zahreje a najmä poriadne zasýti – fazuľová polievka s klobásou a údeným mäsom. Dobrú fazuľovú polievku je možné pripraviť snáď na stovky spôsobov a každý má pri nej svoje preferencie.
My ponúkame náš rodinný základný recept s údeným mäsom a klobásou, ktorý si môžete upraviť podľa seba. Použiť iné druhy mäsa či iné druhy fazúľ. Iný výsledok dosiahnete aj pri príprave na sporáku a iný v kotlíku.
Každopádne ak neviete ako na to, nechajte sa inšpirovať naším receptom a každým ďalším razom môžete popustiť uzdu fantázie a postupne si vyladiť ten svoj recept na dokonalú domácu fazuľovú polievku.
Je veľmi obľúbená
Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou je jedným z tradičných jedál mnohých európskych regiónov, najmä v strednej a východnej Európe. Táto polievka je obľúbená z viacerých dôvodov:
- Výživová hodnota: Fazuľa je vynikajúcim zdrojom bielkovín, vlákniny a minerálov. V kombinácii s údeným mäsom a klobásou je toto jedlo bohaté na bielkoviny a energiu, čo je ideálne pre chladné dni.
- Bohatá chuť: Údené mäso a klobása pridávajú polievke hlbokú a intenzívnu chuť. V kombinácii s fazuľou a korením vytvára táto polievka lahodný a zasýtený pokrm.
- Pocit sýtosti: Fazuľová polievka je veľmi výdatná. Vďaka kombinácii fazule, mäsa a klobásy sa po jej konzumácii cítime dlhodobo sýti.
- Tradičná hodnota: V mnohých regiónoch je fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou súčasťou kultúrneho dedičstva. Pre mnohých ľudí toto jedlo pripomína rodinné oslavy, sviatky alebo jednoducho spoločné chvíle strávené pri stolovaní.
- Variabilita: Toto jedlo sa dá prispôsobiť podľa individuálnych preferencií. Môžete pridať zeleninu, zmeniť druh klobásy, prípadne upravit korenenie podľa vlastnej chuti.
- Ekonomický aspekt: Fazuľa je relatívne lacná surovina, a teda pripravenie tejto polievky je často ekonomicky výhodné, najmä ak chceme nakŕmiť väčší počet ľudí.
- Dlhá trvanlivosť: Fazuľová polievka s mäsom často chutí ešte lepšie druhý alebo tretí deň, keď sa chute prepoja. Takisto sa dá dobre zmraziť a neskôr ohriať.
Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou je nielen chutným, ale aj výživným a sýtim pokrmom, ktorý je hlboko zakorenený v tradíciách mnohých národov. Jej obľuba teda nespočíva len v jej chuti, ale aj v histórii, kultúrnych tradíciách a spomienkach, ktoré s ňou sú spojené.
Pripravte si doma aj náš recept na hustú fazuľovú polievku s údeným a smotanou, alebo fazuľovú polievku na kyslo. A tu je aj biela fazuľová polievka. Tu je zase Vianočná kapustnica s udeným mäsom a klobásou.
Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou. Foto - Andrea
Čo budeme potrebovať?
- Čas prípravy: 15 min. + namáčanie fazule 8 hod.,
- Čas varenia: 90 min.,
- Počet porcií: približne 10-12 (5 litrový hrniec),
Ingrediencie
- 1 – 2 ks klobásy,
- 300 g údeného bravčového pleca,
- 400 g strakatej fazule (v suchom stave),
- 3-4 ks mrkvy,
- 2 ks petržlenu,
- 2 ks cibule,
- 2 PL bravčovej masti,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 4 ks bobkového listu,
- 1 čl rasce,
- 1 čl mletej papriky,
- ½ čl mletého korenia,
- soli,
- 3 litre vody,
Postup receptu
- Fazuľu na noc namočíme na 8-12 hodín. Pripravíme si všetky ostatné ingrediencie. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame taktiež na kocky. Klobásu nakrájame na kolieska a údené mäso na väčšie kocky.
- Keď máme všetko pripravené, dáme do veľkého hrnca roztopiť masť. Na nej restujeme cibuľu asi 5 minút.
- Potom k nej pridáme bobkové listy a prelisujeme cesnak. Miešame a pridáme rovno aj koreniny: rascu, mletú papriku.
- Následne pridáme na kolieska nakrájanú klobásu, nemusíme všetku stačí polovica. (Nám sa tam nechtiac dostalo pár kúskov fazule ako možno vidieť na fotke, tú ešte nepridávajte.)
- Keď klobása pustí trochu masti, pridáme koreňovú zeleninu. Premiešame a necháme restovať 5-10 minút. Keď zelenina rozvoniava a je trošku zatiahnutá pridáme údené mäso, zvyšok klobásy. Zamiešame.
- Potom už len zalejem vodou a necháme na miernom ohni variť do zmäknutia fazule. Bude to trvať približne 90 minút. Pred koncom varenia podľa potreby dosolíme (údené mäso a klobása pustia dosť soli, takže opatrne) a dokoreníme. Ak chceme môžeme pridať do varenia aj chilli papričku. Servírujeme s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť, fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou je hotová. Skúste aj recept na šošovicovú polievku na kyslo. Alebo si pripravte nadýchané langoše.
Videorecept