Výborná fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou patrí medzi klasické na Slovensku nesmierne populárny recepty. Hustá polievka, ktorá je vlastne aj kompletným hlavným jedlom má množstvo fanúšikov.

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou

Fazuľová polievka, ktorá poslúži ako sýty hlavný chod. Zahreje a najmä poriadne zasýti – fazuľová polievka s klobásou a údeným mäsom. Dobrú fazuľovú polievku je možné pripraviť snáď na stovky spôsobov a každý má pri nej svoje preferencie.

My ponúkame náš rodinný základný recept s údeným mäsom a klobásou, ktorý si môžete upraviť podľa seba. Použiť iné druhy mäsa či iné druhy fazúľ. Iný výsledok dosiahnete aj pri príprave na sporáku a iný v kotlíku.

Každopádne ak neviete ako na to, nechajte sa inšpirovať naším receptom a každým ďalším razom môžete popustiť uzdu fantázie a postupne si vyladiť ten svoj recept na dokonalú domácu fazuľovú polievku.

Je veľmi obľúbená

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou je jedným z tradičných jedál mnohých európskych regiónov, najmä v strednej a východnej Európe. Táto polievka je obľúbená z viacerých dôvodov:

  1. Výživová hodnota: Fazuľa je vynikajúcim zdrojom bielkovín, vlákniny a minerálov. V kombinácii s údeným mäsom a klobásou je toto jedlo bohaté na bielkoviny a energiu, čo je ideálne pre chladné dni.
  2. Bohatá chuť: Údené mäso a klobása pridávajú polievke hlbokú a intenzívnu chuť. V kombinácii s fazuľou a korením vytvára táto polievka lahodný a zasýtený pokrm.
  3. Pocit sýtosti: Fazuľová polievka je veľmi výdatná. Vďaka kombinácii fazule, mäsa a klobásy sa po jej konzumácii cítime dlhodobo sýti.
  4. Tradičná hodnota: V mnohých regiónoch je fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou súčasťou kultúrneho dedičstva. Pre mnohých ľudí toto jedlo pripomína rodinné oslavy, sviatky alebo jednoducho spoločné chvíle strávené pri stolovaní.
  5. Variabilita: Toto jedlo sa dá prispôsobiť podľa individuálnych preferencií. Môžete pridať zeleninu, zmeniť druh klobásy, prípadne upravit korenenie podľa vlastnej chuti.
  6. Ekonomický aspekt: Fazuľa je relatívne lacná surovina, a teda pripravenie tejto polievky je často ekonomicky výhodné, najmä ak chceme nakŕmiť väčší počet ľudí.
  7. Dlhá trvanlivosť: Fazuľová polievka s mäsom často chutí ešte lepšie druhý alebo tretí deň, keď sa chute prepoja. Takisto sa dá dobre zmraziť a neskôr ohriať.

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou je nielen chutným, ale aj výživným a sýtim pokrmom, ktorý je hlboko zakorenený v tradíciách mnohých národov. Jej obľuba teda nespočíva len v jej chuti, ale aj v histórii, kultúrnych tradíciách a spomienkach, ktoré s ňou sú spojené.

Pripravte si doma aj náš recept na hustú fazuľovú polievku s údeným a smotanou, alebo fazuľovú polievku na kyslo. A tu je aj biela fazuľová polievka. Tu je zase Vianočná kapustnica s udeným mäsom a klobásou.

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou. Foto - Andrea

Čo budeme potrebovať?

  • Čas prípravy: 15 min. + namáčanie fazule 8 hod.,
  • Čas varenia: 90 min.,
  • Počet porcií: približne 10-12 (5 litrový hrniec),

Ingrediencie

  • 1 – 2 ks klobásy,
  • 300 g údeného bravčového pleca,
  • 400 g strakatej fazule (v suchom stave),
  • 3-4 ks mrkvy,
  • 2 ks petržlenu,
  • 2 ks cibule,
  • 2 PL bravčovej masti,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 4 ks bobkového listu,
  • 1 čl rasce,
  • 1 čl mletej papriky,
  • ½ čl mletého korenia,
  • soli,
  • 3 litre vody,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Fazuľu na noc namočíme na 8-12 hodín. Pripravíme si všetky ostatné ingrediencie. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame taktiež na kocky. Klobásu nakrájame na kolieska a údené mäso na väčšie kocky.


     
  2. Keď máme všetko pripravené, dáme do veľkého hrnca roztopiť masť. Na nej restujeme cibuľu asi 5 minút.


     
  3. Potom k nej pridáme bobkové listy a prelisujeme cesnak. Miešame a pridáme rovno aj koreniny: rascu, mletú papriku.


     
  4. Následne pridáme na kolieska nakrájanú klobásu, nemusíme všetku stačí polovica. (Nám sa tam nechtiac dostalo pár kúskov fazule ako možno vidieť na fotke, tú ešte nepridávajte.)


     
  5. Keď klobása pustí trochu masti, pridáme koreňovú zeleninu. Premiešame a necháme restovať 5-10 minút. Keď zelenina rozvoniava a je trošku zatiahnutá pridáme údené mäso, zvyšok klobásy. Zamiešame.


     
  6. Potom už len zalejem vodou a necháme na miernom ohni variť do zmäknutia fazule. Bude to trvať približne 90 minút. Pred koncom varenia podľa potreby dosolíme (údené mäso a klobása pustia dosť soli, takže opatrne) a dokoreníme. Ak chceme môžeme pridať do varenia aj chilli papričku. Servírujeme s čerstvým chlebom.

Dobrú chuť, fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou je hotová. Skúste aj recept na šošovicovú polievku na kyslo. Alebo si pripravte nadýchané langoše. Tu je zase slávna maďarská fazuľová polievka.

 

Videorecept