Karfiolová polievka s hráškom a krupicovými haluškami. Ďalší skvelý recept na chutnú a zdravú polievku z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Dobrá polievka zahreje a zasýti. Potešte svoje zdravie. Dobrú chuť vám želáme.

Karfiolová polievka s hráškom a haluškami

Chcete pripraviť svojej rodine vyprážaný karfiol, ktorý je potrebné obvariť? Vývar z karfiolu rozhodne nevylievajte. Pripravte si s nami skvelú polievku so zeleným hráškom a krupicovými haluškami. Samozrejme, zopár hlavičiek karfiolu nechajte aj v polievke, aby bola farebnejšia a ešte chutnejšia. Inšpirujte sa.

Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás denne pripravuje nové recepty na vynikajúce polievky. Stačí si iba vybrať z našej širokej ponuky  najlepšie polievky, zeleninové, krémové, pre deti, tradičné, fit - kliknite 

Karfiol - úžasná zelenina. Podporuje naše trávenie, chudnutie a pamäť, prospieva nášmu srdcu a silným kostiam, je skvelým bojovníkom proti rakovine.

Karfiol je bohatý na živiny a vlákninu, má významný obsah kyseliny listovej. Z vitamínov majú zastúpenie vitamín A, B, E, C, z minerálov je to draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo, chróm, zinok, mangán, meď, selén, nepatrné množstvo sodíka. Má veľmi nízky obsah tuku.

Pripravte si s nami preto úžasnú výživnú karfiolovú polievku. Ak klasickú krupicu vymeníte za špaldovú, chutná polievka získa ešte na výživnosti. Nehovoriac, že aj zelený hrášok je plný živín a vitamínov. Karfiolová polievka s hráškom a krupicovými haluškami. Vynikajúci recept so značkou Ženy v meste. Vyskúšajte aj recept na vyprážaný karfiol.

Chutná polievka zo špenátu výborná špenátová polievka, jednoduchá a rýchla

 

Najlepšia karfiolová polievka s hráškom a krupicovými haluškami, top recept

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 4-5

 

Ingrediencie

  • 1 ks väčší karfiol na obvarenie alebo 3 väčšie hlavičky karfiolu
  • dve plné hrste mrazeného zeleného hrášku (môžete zvoliť aj hrášok sterilizovaný)
  • 1 polievková lyžica masla (na zjemnenie a chutenie polievky)
  • na dochutenie polievky: soľ, čiene korenie (celé, mleté), rasca (celá, drvená alebo mletá), mletá červená paprika (môže byť aj pálivá)
  • na krupicové halušky: 2 ks vajce, štipka soli, 6-10 polievkových lyžíc krupice klasickej alebo špaldovej (podľa potreby, hustoty cesta)
  • na dochutenie a dozdobenie polievky: čerstvé bylinky podľa chuti (petržlenová vňať, pažítka, môže byť aj kôpor)

 

 

Karfiolová polievka s hráškom a krupicovými haluškami. Foto - Nela

 

Vynikajúca karfiolová polievka s hráškom a krupicovými haluškami - postup receptu 

  1. Karfiol prepláchneme vo vode, zbavíme ho tak chrobáčikov, poškodené časti a hrubé stonky odstránime. Potom nakrájame ružičky, ktoré budeme obvárať. 
  2. Do väčšieho hrnca si dáme variť vodu - cca 2 litre, necháme zovrieť. Pridáme malú lyžičku soli a postupne obvaríme všetky hlavičky karfiolu do polomäkka.
  3. Medzitým pripravíme cesto na krupicové halušky. Môžeme zvoliť krupicu klasickú, zdravšia verzia je však krupica špaldová. Vajcia si rozšľaháme vidličkou.
  4. Pridáme trochu soli, postupne zapracujeme krupicu podľa potreby. Záleží to od veľkosti vajec. Malo by nám vzniknúť redšie cesto, ktoré nám ešte zhustne.
  5. Obvarený karfiol dáme bokom. Na polievku si odoberieme 3-4 hlavičky karfiolu, ktoré rozoberieme na menšie kusy, vrátime do vývaru, pridáme aj hrášok.
  6. Polievku ďalej varíme, dochutíme podľa chuti, pridáme aj maslo na zjemnenie. Krupicové cesto zavárame do polievky cez haluškovač či sito na halušky.
  7. Polievka musí bublať. Do polievky môžeme pridať aj pažítku alebo pierka zelenej cibule a petržlenovú vňať, dodajú úžasnú chuť. Povaríme cca 10 minút.
  8. Karfiolovú polievku s hráškom a haluškami dozdobíme bylinkami a môžeme podávať. Ak si do cesta na halušky pridáme bylinky, budú krásne farebné.

Tip na záver: Do našej karfiolovej polievky môžete pridať aj inú obľúbenú zeleninu, ako napríklad mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler a pór. Pripravte si zdravú zeleninovú polievku podľa svojej chuti.

Dobrú polievkovú chuť.

Vybrali sme pre vás krémová brokolicová polievka, ktorú musíte vyskúšať