Mexický guláš z hovädzieho mäsa. Ak raz doma mexický guláš ochutnáte, budete ho variť stále. Vyskúšajte si s nami pripraviť tradičnú takmer zabudnutú slovenskú dobrotu podľa receptu portálu Ženy v meste.

Mexický guláš

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 70 minút
  • Čas pečenia: 40-55 minút
  • Počet porcií: 4

Pôvodom je guláš rodák z Maďarska. A hoci tento konkrétny nesie názov Mexika, naozaj nenechajte sa pomýliť. Pretože tento recept odtiaľ nepochádza. Je to tradičná pochúťka z našich zemepiských šírok.

Vyskúšaný a overený recept z webu Ženy v meste vám ponúka ďalší gastronomický pôžitok.

K mexickému gulášu najlepšie chutí ryža a jeho chuť harmonicky dotvorí a zvýrazní syr. Máme pre vás aj osvedčený recept na originál maďarský guláš  Vyskúšajte aj recept na hovädzí guláš. Alebo recept na klasický stroganovVyskúšajte aj naše nápady ako zahustiť guláš?

Ingrediencie do mexického guláša

(4 porcie)

  • 1 ks - cibuľa,
  • 1 PL - hladká múka,
  • 1 malá plechovka hustého paradajkového pretlaku,
  • 2 plné hrste - nastrúhaný obľúbený syr,
  • 1 kávová lyžička - červená mletá paprika,
  • 1000 g - hovädzie mäso,
  • Podľa chuti - čierne mleté korenie,
  • Podľa chuti - soľ,
  • 4 PL - olej

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Tradičný mexický guláš z hovädzieho mäsa, overený recept. Foto - Ivka

Postup receptu na tradičný mexický guláš

  1. Hovädzie mäso vhodné na guláš (napr. hovädzie zadné) narežeme na kocky. V miske ho zmiešame so soľou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou a 2 PL oleja. Takto napacované mäso dáme do chladničky, najlepšie na celú noc. Mäso nasiakne koreninami, rýchlejšie sa uvarí a bude ešte lahodnejšie.
  2. Očistenú cibuľu nakrájame na kocky a na oleji ju speníme dosklovita. Pridáme mäso, sprudka ho orestujeme, aby sa celé zatiahlo. Keď máme mäso opečené, pridáme pretlak, hrniec zakryjeme pokrievkou a mäso necháme dusiť. Guláš občas skontrolujeme, premiešame varechou a keď sa nám zdá, že je málo šťavy, dolievame postupne vodou podľa potreby.
  3. Asi po hodine varenia pridáme k mäsu mrazený hrášok. Pridávame ho až neskôr, aby sa nám celý nerozvaril. Guláš varíme ešte cca 30-45 minút, kým nebude mäso mäkké a omáčka sa úplne zredukuje.
  4. Keď sa všetka voda z omáčky odparí, je dostatočne hustá. Ak však patríte medzi jedákov, ktorí majú radi viac omáčky, zahustite ju hladkou múkou. Múku rozmiešajte v cca 1 šálke vody, pomaly vlejte do gulášu a zamiešajte. Varte ešte aspoň 7-10 minút. Hotový mexický guláš podávame s ryžou a posypeme strúhaným syrom, napr. cheddarom, goudou či eidamom.
  5. Vyskúšajte si pripraviť mexický guláš z hovädzieho mäsa aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.

Želáme vám dobrú chuť!