Mexický guláš z hovädzieho mäsa. Ak raz doma mexický guláš ochutnáte, budete ho variť stále. Vyskúšajte si s nami pripraviť tradičnú takmer zabudnutú slovenskú dobrotu podľa receptu portálu Ženy v meste.

Mexický guláš

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 70 minút
  • Čas pečenia: 40-55 minút
  • Počet porcií: 4

Pôvodom je guláš rodák z Maďarska. A hoci tento konkrétny nesie názov Mexika, naozaj nenechajte sa pomýliť. Pretože tento recept odtiaľ nepochádza. Je to tradičná pochúťka z našich zemepiských šírok.

Vyskúšaný a overený recept z webu Ženy v meste vám ponúka ďalší gastronomický pôžitok.

K mexickému gulášu najlepšie chutí ryža a jeho chuť harmonicky dotvorí a zvýrazní syr. Máme pre vás aj osvedčený recept na originál maďarský guláš z webu Dobrá kuchyňa Vyskúšajte aj recept na hovädzí guláš.

Ingrediencie do mexického guláša

(4 porcie)

  • 1 ks - cibuľa,
  • 1 PL - hladká múka,
  • 1 malá plechovka hustého paradajkového pretlaku,
  • 2 plné hrste - nastrúhaný obľúbený syr,
  • 1 kávová lyžička - červená mletá paprika,
  • 1000 g - hovädzie mäso,
  • Podľa chuti - čierne mleté korenie,
  • Podľa chuti - soľ,
  • 4 PL - olej

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Tradičný mexický guláš z hovädzieho mäsa, overený recept. Foto - Ivka

Postup receptu na tradičný mexický guláš

  1. Hovädzie mäso vhodné na guláš (napr. hovädzie zadné) narežeme na kocky. V miske ho zmiešame so soľou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou a 2 PL oleja. Takto napacované mäso dáme do chladničky, najlepšie na celú noc. Mäso nasiakne koreninami, rýchlejšie sa uvarí a bude ešte lahodnejšie.
  2. Očistenú cibuľu nakrájame na kocky a na oleji ju speníme dosklovita. Pridáme mäso, sprudka ho orestujeme, aby sa celé zatiahlo. Keď máme mäso opečené, pridáme pretlak, hrniec zakryjeme pokrievkou a mäso necháme dusiť. Guláš občas skontrolujeme, premiešame varechou a keď sa nám zdá, že je málo šťavy, dolievame postupne vodou podľa potreby.
  3. Asi po hodine varenia pridáme k mäsu mrazený hrášok. Pridávame ho až neskôr, aby sa nám celý nerozvaril. Guláš varíme ešte cca 30-45 minút, kým nebude mäso mäkké a omáčka sa úplne zredukuje.
  4. Keď sa všetka voda z omáčky odparí, je dostatočne hustá. Ak však patríte medzi jedákov, ktorí majú radi viac omáčky, zahustite ju hladkou múkou. Múku rozmiešajte v cca 1 šálke vody, pomaly vlejte do gulášu a zamiešajte. Varte ešte aspoň 7-10 minút. Hotový mexický guláš podávame s ryžou a posypeme strúhaným syrom, napr. cheddarom, goudou či eidamom.
  5. Vyskúšajte si pripraviť mexický guláš z hovädzieho mäsa aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.

Želáme vám dobrú chuť!