Tradičný hovädzí guláš s knedľou je v strednej Európe obľúbené jedlo, ktorého korene siahajú do čias Uhorska. Táto pikantná a sýta mäsová pochúťka sa často servíruje s knedľami alebo chlebom a je obľúbená v mnohých domácnostiach po celom Slovensku.

Hovädzí guláš

Hovädzí guláš je kulinársky poklad, ktorý vychádza z tradícií maďarskej Puszty. Táto oblasť bola od stredoveku až po 19. storočie známa svojimi rozsiahlymi stádami hovädzieho dobytka. Tieto stáda boli v takých množstvách, že sa počítali po desiatkach tisíc a ich cieľom boli najväčšie európske trhy - od Moravy cez Viedeň, Norimberg až po Benátky.

Originálny maďarský názov "gulyás" v preklade znamená tradičného „pastiera“ alebo „kovboja“ v tom našom regionálnom zmysle, je priamym odkazom na pastierov, ktorí sa starali o tieto stáda.

História

Pôvodná verzia guláša bola viac polievkou ako tým, čo dnes chápeme pod pojmom hovädzí guláš. Zaujímavosťou je, že aj keď je tento pokrm dnes tak známy v strednej Európe, prvá písomná zmienka o guláši napríkald v susedných Čechách pochádza až z roku 1805.

Dnes existuje mnoho variácií guláša, v závislosti od regiónu. Napríklad v spomenutom Česku je guláš tradične hustejší a tmavší ako jeho maďarský náprotivok. Na Slovensku môžete nájsť verzie s rôznymi masami a prídavkami.

Jednou z najvýznamnejších charakteristík guláša je jeho jedinečná a výrazná chuť, ktorá vzniká vďaka Maillardovej reakcii. Táto chemická reakcia medzi bielkovinami a sacharidmi pri vysokých teplotách je zodpovedná za charakteristickú hnedú farbu a hĺbku chuti. A aby ste dosiahli túto perfektnú chuť, je dôležité začať so správnou technikou, ktorá zahŕňa pridanie mäsa do hrnca s dostatočne rozpáleným tukom.

A hoci dnes existuje mnoho variácií na prípravu hovädziehio guláša, vďaka svojej bohatej histórii a tradícii je toto jedlo stále obľúbenou voľbou mnohých domácností v strednej Európe.

Tento náš recept na hovädzí guláš s knedľou predstavuje jeden z tých tradičných spôsobov, ako si môžete vychutnať tento skvost stredoeurópskej kuchyne. Tu je recept na domácu parenú knedľu

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzej nožiny, alebo lýtka (aj s kližkou alebo hovädzím plecom urobíte parádu),
  • 0,5 kg cibule,
  • 150 g slaniny (alebo 4 lyžice masti),
  • 2 lyžice rajčinového pretlaku,
  • 1 lyžička drvenej rasce,
  • 2 lyžice sladkej papriky,
  • 4 bobkové listy,
  • 1 lyžička sušeného majoránu,
  • korenie,
  • soľ,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Z mäsa orežeme nevzhľadné časti. Nevyhodíme ich, ale napichneme na špajľu alebo ihlu. Vývar z nich vylepší chuť a konzistenciu.


     
  2. Mäso nakrájame na kocky s hranou 3 - 4 cm. Nakrájame aj cibuľu.


     
  3. Nakrájame slaninu na drobné kocky a hodíme do hrnca na silnejší plameň. Keď sa vyškvarí dosť tuku, začneme po častiach prihadzovať mäso (prihodíme aj odrezky na ihle).


     
  4. Keď mäso krásne zhnedne, dáme ho bokom a vhodíme ďalšiu dávku. Strážime výpek, keď je ho veľa, podlejeme trošičkou vody, zoškrabneme výpek, počkáme, až voda vyvrie a pokračujeme vo vyprážaní.


     
  5. Keď máme všetko mäso hnedé, dáme ho všetko mimo a vyprážame na mienenom plameni cibuľku. Tá chce čas, ako sa hovorí „musí v hrnci hrkať“. Keď má cibuľka tú správnu farbu, pridáme paradajkový pretlak. Pretlak by mal zmeniť farbu na tehlovú, potom prihodíme korenie a soľ a dáme mu kratučkú chvíľu na rozvoňanie. Pozor, nie veľmi, paprika rýchlo horkne.



     
  6. Vrátime do hrnca mäso (okrem odrezkov na ihle, tie už môžeme vyhodiť) a všetko zalejeme horúcou vodou tak, aby dosahovala len asi centimeter nad mäso.


     
  7. Dôkladne premiešame, odškrabneme prípok od dna a necháme pomaly prebublávať. Nasledujúce kroky nie sú nevyhnutné, ale podľa mňa vylepšia chuť a štruktúru guláša. Keď je mäso mäkké, vylejeme obsah kastróla do sitka. Šťavu zachytíme, mäso vyberieme (je to trochu piplačka, ale oplatí sa) a dáme bokom. Zvyšnú cibuľu vrátime do šťavy a rozmixujeme najemno tyčovým mixérom. Potom do nej vrátime mäso.


     
  8. Prehrejeme a podľa chuti ešte trochu zahustíme zápražkou (približne z dvoch lyžíc múky), strúhaným zemiakom alebo strúhanou chlebovou kôrkou. Do hotového guláša môžeme ešte medzi prstami rozomlieť trochu majoránu.

Dobrú chuť. Hovädzí guláš podávame s knedľou alebo s chlebom. Vyskúšajte aj náš recept na tradičný maďarský guláš.

Videorecept

 

Aký druh mäsa je najlepší pre hovädzí guláš?

Pre hovädzí guláš je najlepšie použiť mäso, ktoré je trochu tuhšie a má nejaký tuk, pretože dlhé varenie robí mäso mäkším a chutnejším. Hovädzie plece, lopatka, krk alebo roštenka sú dobré možnosti. Tieto časti sú plné chuti a sú pomerne cenovo dostupné. Je dôležité mäso dobre nakrájať na kúsky približne rovnakej veľkosti, aby sa varili rovnomerne.