Tradičný hovädzí guláš s knedľou je v strednej Európe obľúbené jedlo, ktorého korene siahajú do čias Uhorska. Táto pikantná a sýta mäsová pochúťka sa často servíruje s knedľami alebo chlebom a je obľúbená v mnohých domácnostiach po celom Slovensku.

Hovädzí guláš

Hovädzí guláš je kulinársky poklad, ktorý vychádza z tradícií maďarskej Puszty. Táto oblasť bola od stredoveku až po 19. storočie známa svojimi rozsiahlymi stádami hovädzieho dobytka. Tieto stáda boli v takých množstvách, že sa počítali po desiatkach tisíc a ich cieľom boli najväčšie európske trhy - od Moravy cez Viedeň, Norimberg až po Benátky.

Originálny maďarský názov "gulyás" v preklade znamená tradičného „pastiera“ alebo „kovboja“ v tom našom regionálnom zmysle, je priamym odkazom na pastierov, ktorí sa starali o tieto stáda.

História

Pôvodná verzia guláša bola viac polievkou ako tým, čo dnes chápeme pod pojmom hovädzí guláš. Zaujímavosťou je, že aj keď je tento pokrm dnes tak známy v strednej Európe, prvá písomná zmienka o guláši napríkald v susedných Čechách pochádza až z roku 1805.

Dnes existuje mnoho variácií guláša, v závislosti od regiónu. Napríklad v spomenutom Česku je guláš tradične hustejší a tmavší ako jeho maďarský náprotivok. Na Slovensku môžete nájsť verzie s rôznymi masami a prídavkami.

Jednou z najvýznamnejších charakteristík guláša je jeho jedinečná a výrazná chuť, ktorá vzniká vďaka Maillardovej reakcii. Táto chemická reakcia medzi bielkovinami a sacharidmi pri vysokých teplotách je zodpovedná za charakteristickú hnedú farbu a hĺbku chuti. A aby ste dosiahli túto perfektnú chuť, je dôležité začať so správnou technikou, ktorá zahŕňa pridanie mäsa do hrnca s dostatočne rozpáleným tukom.

A hoci dnes existuje mnoho variácií na prípravu hovädziehio guláša, vďaka svojej bohatej histórii a tradícii je toto jedlo stále obľúbenou voľbou mnohých domácností v strednej Európe.

Tento náš recept na hovädzí guláš s knedľou predstavuje jeden z tých tradičných spôsobov, ako si môžete vychutnať tento skvost stredoeurópskej kuchyne. Tu je recept na domácu parenú knedľu. Alebo recept na klasický stroganov. Vyskúšajte aj naše nápady ako zahustiť guláš

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzej nožiny, alebo lýtka (aj s kližkou alebo hovädzím plecom urobíte parádu), (aké mäso na guláš)
  • 0,5 kg cibule,
  • 150 g slaniny (alebo 4 lyžice masti),
  • 2 lyžice rajčinového pretlaku,
  • 1 lyžička drvenej rasce,
  • 2 lyžice sladkej papriky,
  • 4 bobkové listy,
  • 1 lyžička sušeného majoránu,
  • korenie,
  • soľ,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Z mäsa orežeme nevzhľadné časti. Nevyhodíme ich, ale napichneme na špajľu alebo ihlu. Vývar z nich vylepší chuť a konzistenciu.


     
  2. Mäso nakrájame na kocky s hranou 3 - 4 cm. Nakrájame aj cibuľu.


     
  3. Nakrájame slaninu na drobné kocky a hodíme do hrnca na silnejší plameň. Keď sa vyškvarí dosť tuku, začneme po častiach prihadzovať mäso (prihodíme aj odrezky na ihle).


     
  4. Keď mäso krásne zhnedne, dáme ho bokom a vhodíme ďalšiu dávku. Strážime výpek, keď je ho veľa, podlejeme trošičkou vody, zoškrabneme výpek, počkáme, až voda vyvrie a pokračujeme vo vyprážaní.


     
  5. Keď máme všetko mäso hnedé, dáme ho všetko mimo a vyprážame na mienenom plameni cibuľku. Tá chce čas, ako sa hovorí „musí v hrnci hrkať“. Keď má cibuľka tú správnu farbu, pridáme paradajkový pretlak. Pretlak by mal zmeniť farbu na tehlovú, potom prihodíme korenie a soľ a dáme mu kratučkú chvíľu na rozvoňanie. Pozor, nie veľmi, paprika rýchlo horkne.



     
  6. Vrátime do hrnca mäso (okrem odrezkov na ihle, tie už môžeme vyhodiť) a všetko zalejeme horúcou vodou tak, aby dosahovala len asi centimeter nad mäso.


     
  7. Dôkladne premiešame, odškrabneme prípok od dna a necháme pomaly prebublávať. Nasledujúce kroky nie sú nevyhnutné, ale podľa mňa vylepšia chuť a štruktúru guláša. Keď je mäso mäkké, vylejeme obsah kastróla do sitka. Šťavu zachytíme, mäso vyberieme (je to trochu piplačka, ale oplatí sa) a dáme bokom. Zvyšnú cibuľu vrátime do šťavy a rozmixujeme najemno tyčovým mixérom. Potom do nej vrátime mäso.


     
  8. Prehrejeme a podľa chuti ešte trochu zahustíme zápražkou (približne z dvoch lyžíc múky), strúhaným zemiakom alebo strúhanou chlebovou kôrkou. Do hotového guláša môžeme ešte medzi prstami rozomlieť trochu majoránu.

Dobrú chuť. Hovädzí guláš podávame s knedľou alebo s chlebom. Vyskúšajte aj náš recept na tradičný maďarský guláš.

Videorecept

 

Aký druh mäsa je najlepší pre hovädzí guláš?

Pre hovädzí guláš je najlepšie použiť mäso, ktoré je trochu tuhšie a má nejaký tuk, pretože dlhé varenie robí mäso mäkším a chutnejším. Hovädzie plece, lopatka, krk alebo roštenka sú dobré možnosti. Tieto časti sú plné chuti a sú pomerne cenovo dostupné. Je dôležité mäso dobre nakrájať na kúsky približne rovnakej veľkosti, aby sa varili rovnomerne.