Klasický stroganov so značkou Ženy v meste sa rozhodne oplatí vyskúšať. Ďalší osvedčený recept z kuchyne vášho obľúbeného portálu.

Vynikajúci stroganov z obľúbeného mäsa. Potešte svoje chuťové poháriky ďalšou lahôdkou. Príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to. Pochutí si celá rodina.

Klasický stroganov so značkou Ženy v meste - fotorecept kliknite

Stroganov z hovädzieho mäsa chutí úžasne. Vyskúšajte nenáročný recept z kuchyne portálu Ženy v meste. Dajte nám v diskusii vedieť, ako sa vám podaril a či vám chutil. 😍

Vyskúšajte aj recept - výborné grilované kuracie prsia s uhorkovým dresingom - kliknite

Klasický stroganov pre celú rodinu

  • Čas prípravy: 40 minút (podľa druhu mäsa)
  • Počet  porcií: 2 osoby 

 

Klasický stroganov, jednoduchý a chutný

  • 350 g kvalitného hovädzieho mäsa alebo bravčové, kuracie, morčacie (na osobu počítame 150 - 200 g)
  • 1 ks menšia cibuľa
  • kúsok masla 
  • 3 dl vývar
  • 4 polievkové lyžice šľahačkovej smotany 
  • 1 kyslá uhorka (nemusí byť)
  • na marinádu: 2 polievkové lyžice olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie
  • na dochutenie: 1 malá lyžička horčice, 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, trošku cukru

 

Fantastický stroganov so značkou Ženy v meste. Foto - Nela

 

Výborný klasický stroganov, jednoduchý a chutný

  1. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Následne ho naklepeme (pri dusení sa skôr uvoľnia vlákna) a nakrájame na tenké rezančeky. Pridáme olivový olej, premiešame a dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Necháme v chlade odpočinúť aspoň jednu hodinu (najlepšie cez noc).
  2. Kvalitnejšiu panvicu rozohrejeme, pridáme kúsok masla a odležané mäso. Mäsko opražíme, aby sa zatiahlo. Prikryjeme ho pokrievkou, aby pustilo vlastnú šťavu. Na malej panvičke si na troške masla orestujeme cibuľu. Po cca 5 minútach mäso odkryjeme, pridáme cibuľu a ďalej dusíme.
  3. Ak máme vývar, tak ho  použijeme na podlievanie mäsa. Keď ho nemáme, môžeme si ho pripraviť z bujónu. Potrebujeme cca 3 dl. Mäso podlievame vývarom (vodou) a dusíme do mäkka. Potom pridáme horčicu, paradajkový pretlak, trošku cukru, šľahačkovú smotanu. Prevaríme.  
  4. Nakoniec k mäsu pridáme kyslú uhorku nakrájanú na malé kocky. Premiešame a prehrejeme. Ak sa nám zdá omáčka hustejšia, môžeme ju zriediť troškou vývaru. Hovädzí stroganov podávame s dusenou ryžou, opekanými zemiakmi. Dozdobíme bylinkami a lyžicou kyslej smotany.
Tip na záver: Stroganov by sa mal robiť z hovädzieho mäsa - sviečkovice. Môžete však zvoliť aj iný druh mäsa ako bravčová sviečkovica, kuracie prsia, ale aj morčacie. Keď obľubujete šampiňóny, pridajte ich k polomäkkému mäsu nakrájané na plátky (cca 4 ks), najlepšie sú samozrejme čerstvé. Mäso marinované v oleji a korení bude nielen chutnejšie, ale sa aj skôr udusí.
 
Dobrú chuť.