Tento hovädzí stroganov od Žien v meste sa rozhodne oplatí vyskúšať. Rovnako si však pripravíte aj kurací stroganov, alebo ten bravčový. Osvedčený recept z kuchyne vášho obľúbeného portálu je po dlhé roky mimoriadne populárny a bez problémov si ho podľa seba upravíte.
Stroganov
Vynikajúci stroganov z obľúbeného mäsa je pôvodom ruské jedlo. Originálne sa pripravuje z hovädzej sviečkovice, ale pokojne môžete použiť aj iné mäso. Napríklad kuracie, alebo bravčové. V minulosti bol známy aj pod názvom minútkový guláš.
Názov toto jedlo dostalo podľa ruského šľachtického rodu Stroganovov, po boľševickej revolúcií sa dostalo z Ruska s emigrantmi do celého sveta. A postupne sa menilo aj jeho zloženie.
- Čas prípravy: 40 minút (podľa druhu mäsa),
- Počet porcií: 2 osoby,
V tomto recepte je to u nás momentálne najpopulárnejšie. Potešte sa ďalšou lahôdkou. Príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to. Pochutí si celá rodina.
Stroganov z hovädzieho mäsa chutí úžasne. Vyskúšajte nenáročný recept z kuchyne portálu Ženy v meste. Dajte nám v diskusii na facebooku vedieť, ako sa vám podaril a či vám chutil. Vyskúšajte aj recept - grilované kuracie prsia s uhorkovým dresingom
Ďalšie verzie
Ingrediencie
- 350 g kvalitného hovädzieho mäsa alebo bravčové, kuracie, morčacie (na osobu počítame 150 - 200 g)
- 1 ks menšia cibuľa
- kúsok masla
- 3 dl vývaru
- 4 polievkové lyžice smotany na šľahanie
- 1 kyslá uhorka (nemusí byť)
- na marinádu: 2 polievkové lyžice olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie
- na dochutenie: 1 malá lyžička horčice, 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, trošku cukru
Postup receptu na hovädzí stroganov, kurací aj bravčový
- Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Následne ho naklepeme (pri dusení sa skôr uvoľnia vlákna) a nakrájame na tenké rezančeky. Pridáme olivový olej, premiešame a dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Necháme v chlade odpočinúť aspoň jednu hodinu (najlepšie cez noc).
- Kvalitnejšiu panvicu rozohrejeme, pridáme kúsok masla a odležané mäso. Mäsko opražíme, aby sa zatiahlo. Prikryjeme ho pokrievkou, aby pustilo vlastnú šťavu. Na malej panvičke si na troške masla orestujeme cibuľu. Po cca 5 minútach mäso odkryjeme, pridáme cibuľu a ďalej dusíme.
- Ak máme vývar, tak ho použijeme na podlievanie mäsa. Keď ho nemáme, môžeme si ho pripraviť z bujónu. Potrebujeme cca 3 dl. Mäso podlievame vývarom (vodou) a dusíme do mäkka. Potom pridáme horčicu, paradajkový pretlak, trošku cukru, šľahačkovú smotanu. Prevaríme.
- Nakoniec k mäsu pridáme kyslú uhorku nakrájanú na malé kocky. Premiešame a prehrejeme. Ak sa nám zdá omáčka hustejšia, môžeme ju zriediť troškou vývaru. Hovädzí stroganov podávame s dusenou ryžou, opekanými zemiakmi. Dozdobíme bylinkami a lyžicou kyslej smotany.
- Vyskúšajte náš fotorecept - kliknite.
Tip na záver: Stroganov by sa mal robiť z hovädzieho mäsa - sviečkovice. Môžete však zvoliť aj iný druh mäsa ako bravčová sviečkovica, kuracie prsia, ale aj morčacie. Keď obľubujete šampiňóny, pridajte ich k polomäkkému mäsu nakrájané na plátky (cca 4 ks), najlepšie sú samozrejme čerstvé. Mäso marinované v oleji a korení bude nielen chutnejšie, ale sa aj skôr udusí.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na najlepšie kuracie mäso v marináde, šťavnaté a chutné