Famózny francúzsky jablkový koláč, recept s mandľovým likérom. Vybrali sme pre vás z kuchyne portálu Ženy v meste aj recept na výborný francúzsky jablkový koláč, vyskúšajte.

Zdravý francúzsky jablkový koláč, fotorecept kliknite

Jednoduchý jablkový koláč, ktorý chutí božsky. Možno ho poznáte pod názvom francúzsky jablkový koláč s amarettom.

Na jeho prípravu potrebujete iba zopár surovín. Cítite tú vôňu?

Internetový portál Ženy v meste pre vás pripravil ďalší skvelý recept, ktorý musíte určite vyskúšať. Je nielen zdravý, plný jabĺk, ale chutí fantasticky. Nech sa páči.

Vybrali sme pre vás aj recept na výborné jablká v cestíčku, hrnčekový RECEPT 🍏

Francúzsky jablkový koláč

  • Počet kusov: 8
  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 45 minút

 

 

Zdravý francúzsky jablkový koláč - ingrediencie

na cesto:

  • 100 g hladká múka
  • 100 g polohrubá múka
  • zdravšia alternatíva múky:
  • 100 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g špaldovej celozrnnej múky
  • 100 g maslo
  • štipka soli
  • 1 žĺtok
  • 2 polievkové lyžice vlažnej vody

na náplň:

  • 5 ks jablko
  • 50 g roztopené maslo
  • 3 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 3 polievkové lyžice džemu (marhuľový, broskyňový, slivkový)
  • 3 polievkové lyžice mandľového likéru (prípadne rumu)


Francúzsky jablkový koláč s mandľovým likérom. Foto - Nela

Zdravý francúzsky jablkový koláč s mandľovým likérom - postup receptu

  1. Najprv si pripravíme cesto. Do múky pridáme maslo, štipku soli, žĺtok a vlažnú vodu. Vypracujeme cesto. Necháme odpočinúť v chladničke 30 minút.
  2. Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na mesiačiky. Maslo zohrejeme, aby sa rozpustilo. Pozor, aby sa nepripálilo.
  3. Okrúhlu formu (priemer cca 28 cm) môžeme potrieť maslom. Tukové cesto to nepotrebuje, ale ja tak robím stále. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, preložíme do formy, okraje pozatláčame rukami. Popicháme ho vidličkou. Ak by sa vám cesto rozpadávalo (pri špaldovej múke sa môže tak stať) nevadí, cesto rukami a malým valčekom porozťahujeme po celej ploche. Koláčiku to neublíži.
  4. Na cesto, husto vedľa seba ukladáme nakrájané jablká. Nešetríme. Pri pečení jablká zmäknú a urobia výbornú lahodnú náplň. Poukladané jablká posypeme trstinovým cukrom. Potom ich polejeme rozpusteným maslom.
  5. Do vyhriatej rúry na 180o C vložíme koláč a pečieme cca 40 minút. Bude krásne rozvoniavať. Mandľový likér alebo rum (prípadne iný likér) zmiešame s džemom. Ak by bol džem hustý, pridáme dve lyžice vody a zmes trošku zohrejeme, aby sa spojila.
  6. Upečený koláč vyberieme a polejeme po celej ploche likérovou zálievkou.Rúru na pečenie prepneme na gril a pri teplote 200o C necháme na cca 5 minút skaramelizovať. Dávame pozor, aby sa nepripálil.
  7. Cítite tú vôňu? Ale tá chuť! Je úžasný. Môžeme pridať šľahačku, kopček vanilkovej zmrzliny. Úspech bude zaručený.

Dobrú chuť. 🍎

Vyskúšajte aj recept na skvelý jablkový koláčik s ovsenými vločkami bez múky, RECEPT originál