Toto leto nám skutočne nadelilo bohatú ovocnú nádielku. Mnoho jabĺk, hrušiek, sliviek. Neviete čo s nimi? Pripravte svojej rodine výborný jabĺčkový či slivkový kysnutý koláč, ktorý chutí aj na druhý deň fantasticky.

Veľkou výhodou je, že toto cesto nemusíte nechať kysnúť vyše hodiny. Pracuje sa s ním ihneď. Tak ako ovocie, aj tvaroh je veľmi  výživný a zdravý. Nech sa páči.

Recept na fantastický jablkový koláč s tvarohom

Portál Ženy v meste vám ponúka ďalší výborný recept na koláč s obľúbeným ovocím a tvarohom. Úspech zaručený.

Fotorecept na jablkový koláč s tvarohom - kliknite

Čas prípravy: 40 minút

Čas pečenia: 40 minút

Množstvo: 2 plechy

Ingrediencie na jablkový koláč s ovocím, tvarohom a posýpkou

  • - ½ kocky čerstvého droždia
  • - 250 ml mlieka
  • - 3 polievkové lyžice kryštálového cukru (trstinového)
  • - 500 g hladká múka (2/3 biela pšeničná, 1/3 ovsená)
  • - ½ prášku do pečiva
  • - 1 dcl oleja
  • - 1 polievková lyžica medu
  • - ½ čajovej lyžičky soli

Jablkový koláč - na náplň:

  • - 2 tégliky nízkotučného tvarohu (1 kg, môže byť aj menej)
  • - 1 ks Zlatý klas
  • - 4 ks vanilínový cukor (ak máte radi sladšie, pridajte ešte 4 lyžice cukru)
  • - jablká, slivky, hrušky (podľa chuti)
  • - mletá škorica

Jablkový koláč - na posýpku: 

hrnček 250 ml

  • - 250 g masla
  • - ½ hrnčeka hrubej múky
  • - ½ hrnčeka kryštálového cukru (trstinového)

Recept na jablkový koláč. Foto - Nela

Recept na výborný jabĺkový koláč s posýpkou

  1. Najprv si pripravíme posýpku. Do zmäknutého masla zapracujeme cukor a múku. Dáme do chladu.

  2. Nasleduje ovocie. Slivky umyjeme, odkôstkujeme, nakrájame na menšie kúsky. Jablká alebo hrušky umyjeme, zbavíme šupky a jadierok a nakrájame na plátky.

  3. Do tvarohu primiešame Zlatý klas a vanilínový cukor. Na 500 g jemného nízkotučného tvarohu použijeme ½ balíčka Zlatého klasu a 2 ks vanilínového cukru. Ak máme radi sladšie, pridáme dve plné polievkové lyžice cukru.

  4. Pripravíme si kvások. Do 0,5 dl vlažného mlieka rozdrobíme ½ čerstvého droždia a pridáme polievkovú lyžicu cukru. Premiešame, aby sa všetky suroviny rozpustili. Necháme napučať cca 5-10 minút. Vytvorí sa nám pena.

  5. Do  veľkej misky pridáme všetky suroviny, múku, zvyšný cukor a mlieko, prášok do pečiva, med, olej, soľ. Spojíme varechou. Potom miesime metličkami alebo ručne cca 20 minút. Vznikne nám nelepivé cesto.

  6. Výhodou tohto kysnutého cesta je, že  ho nemusíme nechať kysnúť vyše hodiny, pracujeme s ním ihneď.

  7. Cesto si rozdelíme na dve časti. Pracuje sa s ním veľmi dobre, lebo je vláčne. Z každej časti si vyvaľkáme tenký plát, ktorý preložíme na olejom vymastený plech. Cesto ešte porozťahujeme a pozatláčame, aby vyplnilo celú plochu. Potrieme tvarohom  (môžeme ho aj vynechať). Potom ukladáme ľubovoľné ovocie (slivky, hrušky, jablká, červené ríbezle). Na ovocie rozmrvíme posýpku. Pri jablkovej verzii jablká posypeme škoricou a tak rozmrvíme posýpku.

  8. Takto pripravený koláčik necháme cca 20 minút podkysnúť. Medzitým si pripravíme ďalší plech.

  9. Koláč pečieme pri teplote 170oC cca 20 minút, podľa potreby. Ak by sa nám zdalo cesto upečené a posýpka nie až tak ružová, zapneme horný gril a na pár minút necháme skaramelizovať.

  10. Tento kysnutý koláčik s ovocím a tvarohom je naozaj výborný. Je výdatný a výživný, nie príliš sladký. Aj na druhý deň je veľmi chutný, samozrejme, ak zvýši.

Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj recept na hrnčekový jablkový koláč.