Fantastické kváskové medovníky. Recept z kvásku so značkou Ženy v meste. Vyskúšajte, určite si ich obľúbite. 

Aj keď je do Vianoc ešte ďaleko, vianočnú vôňu si môžete užiť už teraz. Upečte si s nami jednoduché kváskové medovníky, ktoré sú naozaj vynikajúce. Kváskové pečenie s kuchyňou portálu Ženy v meste.

Fantastické kváskové medovníky

Kváskujete? Hľadáte jednoduché recepty z ražného kvásku? Nech sa páči. Kuchyňa portálu Ženy v meste vám dnes prináša jednoduchý recept na mäkučké kváskové medovníčky, ktoré sú nádherne voňavé, chutia úžasne. Inšpirujte sa našim receptom.

Keď som tieto medovníčky prvý krát ochutnala, veľmi mi chutili. Upečte si ich aj vy, pretože sú výživné a zdravé. Sladká medová dobrota.

Naša kuchyňa odporúča recept úžasné pardubické perníčky so slivkovým lekvárom

Mäkučké kváskové medovníky, zdravý recept z kvásku

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas kvasenia (odležania) medovníkového cesta: cca 20 hodín (v chladničke), 2-3 hodiny (pri izbovej teplote)
  • Čas pečenia: 15 minút
  • Počet kusov: 45 (podľa vekosti)

 

 

Najlepšie mäkké medovníky z kvásku - ingrediencie

  • suché ingrediencie:
  • 400 g hladká špaldová (hladká) múka
  • 160 g práškový (pomletý trstinový) cukor
  • 1 malá lyžička sódy bikarbóny
  • 2 malé lyžičky perníkového korenia
  • 1 malá lyžička mletej škorice
  • 3 malé lyžičky kakaa
  • mokré ingrediencie:
  • 2 ks vajce
  • 2 malé lyžičky ražného kvásku
  • 120 g riedky med
  • 60 g vlažné roztopené maslo
  • na citrónovú polevu:
  • 100 g práškový (pomletý trstinový) cukor
  • 1-2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

 

 

Fantatické kváskové medovníky, recept z kvásku. Foto - Nela

 

Najlepšie mäkké medovníky z kvásku - postup recept

  1. Múku, práškový cukor, sódu bikarbónu, perníkové korenie, škoricu a kakao preosejeme do väčšej misy, varechou všetko dobre premiešame.
  2. Ak máme med hustý, necháme si ho rozpustiť. Maslo si tiež roztopíme. Med a maslo musia byť len vlažné, nikdy ich nepridávame horúce.
  3. Zo sypkej zmesi, vajec, ražného kvásku, medu a masla vypracujeme cesto, ktoré uložíme do chladu na 20 hodín, aby sa prepojili chute.
  4. Odležané cesto premiesime, tvarujeme malé guľôčky vo veľkosti menšieho orecha, jemne roztlačíme. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Z cesta si môžeme tvarovať aj iné tvary, z roztlačenej placky vykrojíme napríklad srdiečka. Jednotlivé tvary ukladáme ďalej od seba, ešte narastú.
  6. Pečením medovníky zväčšia svoj objem. Kváskové medovníčky pečieme pri teplote 160 oC približne 15 minút. Nepečieme ich pridlho, aby neboli tvrdé.
  7. Pripravíme si citrónovú polevu. Práškový cukor alebo pomletý trstinový cukor si preosejeme (použijeme 100 g) a postupne pridávame citrónovú šťavu.
  8. Šťavy pridávame podľa potreby, aby nám vznikla hmota, ktorá nebude ani hustá ani riedka. Perníky polievame (máčame) postupne, necháme zaschnúť.

Tip na záver: Na ozdobu kváskových medovníčkov môžeme zvoliť aj iné polevy, napríklad rumovú (namiesto citrónovej šťavy použijeme rum), čokoládovú polevu, alebo iné obľúbené polevy na medovníky. Sladké medové maškrtenie. Vyskúšajte aj recept na medovníky, ktoré nestvrdnú ani do januára.

Babičkin recept hneď mäkké vianočné perníčky, ktoré si obľúbite