Úžasné pardubické medovníky so slivkovým lekvárom, recept originál. Pardubické medovníky prinesú do každej domácnosti čaro Vianoc. Pardubické perníky patria k tým receptom, ktoré zaváňajú domovom.
Pardubické medovníky perníky - fotorecept kliknite
Čaro Vianoc obmäkčí každého človeka a rodinná atmosféra so stolom plným dobrôt patria tomu. Vyskúšajte recept z kuchyne portálu Ženy v meste.
Internetový portál Ženy v meste pre vás pripravil opäť skvelý recept, tentokrát na famózne pardubické perníčky. Aj keď je ich príprava časovo náročnejšia, výsledok stojí za to. Vyskúšajte ich a potešte svoju rodinu. Pekne ich zabaľte a vykúzlite krásny darček pre svojich priateľov. 👌🎄
Vyskúšajte aj recept na najlepšie tradičné linecké koláčiky
Výborná Pardubické medovníky
- Celkový čas prípravy: 90 minút
- Počet kusov: 70 naplnených perníkov
Výborné pardubické medovníky - ingrediencie
sirup:
- 1/2 kg kryštálový cukor
- ¼ l voda
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
cesto:
- 1 kg hladká múka špeciál
- 190 g med
- 40 g džem
- 2 ks vajce
- 10 g salajka/jelenia soľ (1/2 balíčka)
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 1 kávová lyžička škorice
na plnenie a zdobenie:
- hustý slivkový lekvár, čokoládová poleva, cukrové ozdôbky
Recept na výborné pardubické medovníky. Foto - Nela
Výborné pardubické medovníky a perníky - postup receptu
- V prvom rade zvážte, aký počet perníkov si chcete upiecť. Ak je množstvo z tejto dávky pre vás veľa, ponížte ju na polovicu. Príprava vám potom zaberie aj menej času.
- Sirup na prípravu perníkov je potrebné uvariť deň vopred. Aj cesto je lepšie nechať odležať v chladničke zopár dní (minimálne jeden), aby zrelo.
- Takže, v prvý deň si urobíme sirup. Do vody pridáme kryštálový cukor a sódu bikarbónu, privedieme do varu a povaríme 5 minút. Necháme v chlade postáť minimálne 5 hodín, najlepšie cez noc.
- Do misky dáme múku, med, džem, vajcia, salajku (má podobný obal ako prášok do pečiva, foto v galérii), prášok do pečiva, škoricu a prilejeme odstáty sirup. Vypracujeme si cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme odležať minimálne jeden deň.
- Po odležaní si cestíčko premiesime, podľa potreby pridáme múku, aby nám vzniklo pevné, nie lepivé cesto. Rozvaľkáme na 5 mm hrúbku. Vykrajujeme tvary (kolieska, srdiečka). Pri pečení sa tvar trošku deformuje, pretože perníčky narastú.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme jednotlivé kúsky, nie však veľmi blízko vedľa seba, lebo by sa zlepili.
- Pečieme pri teplote 160o C maximálne 10 minút (ak by sme ich piekli dlhšie, stvrdnú). Rúru počas pečenia neotvárame, lebo by nám perníky spľasli. Nebojte sa zvláštnej arómy pri pečení (spôsobuje to salajka), tá vyprchá.
- Po upečení ich hneď neprekladáme, pretože sú mäkké. Musia trošku vychladnúť. Z tejto dávky upečieme okolo 140 ks, ktoré budeme spájať po dvoch. Počet záleží od veľkosti tvarov.
- Jednotlivé kolieska zliepame slivkovým lekvárom (nešetríme), z jednej strany máčame v čokoládovej poleve (čokoládu si rozpustíme nad parou s kúskom Cery) a zdobíme cukrovými ozdôbkami. Necháme odležať aspoň do druhého dňa, aby zmäkli.
- Skladujeme v uzavretej nádobe, aby nevyschli a nestvrdli.
- Aj keď na prípravu týchto pardubických perníkov potrebujeme viac času, chutia naozaj fantasticky. Ja ich už robievam zopár rokov, stále v predstihu. Stačí ich pekne zabaliť a máme úžasný darček pre pani učiteľku, susedku, priateľku.
Dobrú chuť. 👌🎄
Vyskúšajte aj recept na fantastickú čokoládovú tortu s parížskym krémom