Najlepšie florentínky majú na webe ženy v meste tento rokmi dokonale overený recept podľa ktorého si ich doma pripravíte. Vyskúšajte, mňam.

Florentínky

Florentínky sú známe aj ako marokánky. Pôvod tejto trvanlivej a chutnej sladkosti treba totiž hľadať na Blízkom východe. V arabskom svete mala taká marokánka mnoho variácií. Vyrábala sa z rôznych druhov orieškov, z datlí, medu, vanilky a kandizovanej citrusovej kôry.

Dopátrala som sa, že v niektorých starých arabských receptoch pridávali dokonca aj malé množstvo hašišu. Ale mne sa viac páči európska verzia, taká, ako som ju spoznala ja. V jednej kaviarni vo Florencii, smerom k Ponte Vecchio, ich mali naukladané vo veľkej sklenej dóze.

Dóza bola vyložená na bare vedľa obrovskej starodávnej kasy. Bolo to strategické miesto, aby mali platiaci zákazníci florentínky pekne na očiach. Tak som nám tam vtedy aj ja dve kúpila. Florentínky vo Florencii už ani nemohli byť florentínskejšie... A presne na také vám dávam recept.

História

Historia názvu týchto koláčikov je pomerne bohatá a jeho pôvod možno vysledovať samozrejme do stredovekej talianskej Florencie. Tu je krátka história týchto lahôdok:

  • Pôvod v Florencii: Florentínky dostali svoj názov od talianskeho mesta Florencia, kde sa dodnes považujú za tradičnú sladkú dobroty. Prvý záznam o ich príprave ponúkajú recepty, ktoré pochádzajú zo 17. storočia. V tom čase boli jednoduchým dezertom vyrobeným z mletých mandlí, cukru, smotany a masla. Do Talianska sa zrejme dostali prvé recepty spoločne s obchodom v stredomorí.
  • Rôzne variácie na Blízkom východe: V arabskom svete už skôr existovali rôzne variácie týchto sladkostí, ktoré boli vyrobené z rôznych druhov orechov, medu, vanilky a kandizovanej citrusovej kôry. Tieto sladkosti boli často formované do malých plátkov alebo guličiek a boli veľmi obľúbené.
  • Populárne v stredoveku: Florentínky sa stali postupne populárnym dezertom v talianskej šľachtickej kuchyni. Ich recept sa postupom času rozšíril po celej Európe a stal sa súčasťou ponuky kaviarní a reštaurácií.
  • Medzinárodná obľúbenosť: Florentínky sa stali medzinárodným hitom v pekárňach a cukrárňach po celom svete. Ich charakteristickou črtou je tenká vrstva čokolády s orechmi (často mandle alebo lieskovce) a sú zvyčajne zdobené čokoládou.
  • Variácie a inovácie: S plynutím času boli Florentínky rôzne upravované a modernizované. Napríklad v niektorých receptoch sa pridávajú sušené ovocie alebo citrusová kôra pre bohatší chuťový zážitok.

Dnes sú Florentínky populárnou pochúťkou a môžete ich nájsť v mnohých pekárňach, cukrárňach a obchodoch s dezertmi po celom svete. Ich bohatá chuť a krehká textúra ich robia obľúbenými medzi ľuďmi, ktorí milujú sladkosti s orechmi a karamelom. Vyskúšajte aj Išelské tortičky cisárovnej Sissi, alebo recept na orechové medvedie labky.

Florentínky. Foto - Natália Jakubcová

Budeme potrebovať

  • Pečieme 180 °C, asi 12 minút
  • Dávka asi na 25 ks

Ingrediencie

Cesto:

  • 40 g kandizovanej pomarančovej kôry - oranžátu,
  • 40 g kandizovanej citrónovej kôry - citronátu,
  • 40 g kandizovaných čerešní,
  • 160 g na hrubšie pomletých mandlí,
  • 160 g kryštálového cukru,
  • 120 g polohrubej múky,
  • štipka soli,
  • 250 ml šľahačkovej smotany,

Poleva:

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Šľahačkovú smotanu povaríme asi päť minút. Do vriacej smotany pridáme za stáleho miešania ostatné ingrediencie: mleté mandle, múku, cukor, štipku soli, kandizované čerešne, oranžát a citronát. Všetko spolu dobre premiešame.
  2. Pripravíme si vodný kúpeľ a zmes nad ním ešte niekoľko minút varíme.
  3. Potom si pripravíme plech, na ktorom budeme florentínky piecť, a vyložíme ho alobalom. Z pripravenej hmoty naberáme lyžicou kopčeky a pomocou druhej lyžice formujeme na alobale kôpky veľké 3 – 4 cm.
  4. Z tuku a čokolády si na miernom ohni pripravíme polevu.
  5. Upečené a vychladnuté florentínky polejeme z rubovej strany čokoládovou polevou. Ak florentínky skladujeme na chladnom mieste, vydržia nám aj dva mesiace.

Dobrú chuť. Skúste aj náš recept na Francúzsky krémeš. A tu je recept na marlenka guličky.

Videorecept