Rumové guľky s hrozienkami sú perfektné pre sviatočný stôl alebo ako originálny darček. Tento dezert je zároveň jednoduchý na prípravu, guľky dlho vydržia a určite urobia dojem.

Rumové guľky s hrozienkami

Príprava domácich rumových guľiek s hrozienkami je skvelý nápad z viacerých dôvodov. Po prvé, domáca príprava vám umožňuje kontrolu nad kvalitou a množstvom použitých ingrediencií. Môžete si byť istí, že všetky suroviny sú čerstvé a vysokej kvality, čo má priamy vplyv na chuť finálneho produktu.

Okrem toho vám domáca príprava poskytuje možnosť prispôsobiť recept presne podľa vlastných preferencií. Či už ide o intenzitu rumovej chuti, množstvo pridaných hrozienok alebo druh použitého orechového základu, môžete sa hrať s ingredienciami a vytvoriť guľky presne podľa svojej chuti.

Rumové guľky s hrozienkami sú tiež ideálnym sladkým potešením na sviatočné stoly. Sú skvelým doplnkom k vianočnému pečivu a môžu byť použité ako originálny darček pre rodinu a priateľov. Ich príprava môže byť tiež zábavná činnosť, pri ktorej sa môžete zapojiť aj s deťmi alebo inými členmi rodiny, čo pridáva na zážitku z pečenia.

Nakoniec, rumové guľky dlho vydržia, vďaka čomu sú praktickou voľbou pre dlhodobejšie skladovanie. Môžete si ich vychutnať počas dlhšieho obdobia, čo je veľmi vhodné, keďže sviatočné obdobie býva zvyčajne hektické a nezostáva veľa času na prípravu čerstvého pečiva. Skúste našich 10 receptov na nepečené vianočné zákusky. Nájdete medzi nimi napríklad aj grilážky. Skúste aj recept na kokosové guľky s vaječným likérom.

Ingrediencie

  • 150 g hrozienok, 2 dcl kvalitného tmavého rumu, 200 g mletých vlašských orechov (alebo mix orechov ako sú mandle, lieskové orechy), 150 g práškového cukru, 150 g nastrúhanej kvalitnej horkej čokolády (min. 70% kakaa), 50 g rozdrvených detských piškôt (alebo keksov s vanilkovou príchuťou), strúhaný kokos alebo kakao na obaľovanie (prípadne mix oboch), papierové košíčky,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Máčanie hrozienok: Umyté hrozienka zalejte tmavým rumom a pridajte kúsok vanilkového struku pre pridanie vanilkovej arómy. Nechajte ich máčať 24 hodín a na druhý deň ich posekáme v mixéri.
  2. Príprava cesta: Pripravíme si cesto z 200 g mletých jadier vlašských orechov, 150 g práškového cukru, 150 g nastrúhanej horkej čokolády, 50 g rozdrvených detských piškôt a posekaných máčaných hrozienok. Do zmiešaného cesta pridajte aj kúsky sušeného ovocia, napríklad nakrájané datle alebo sušené figy, pre pridanie rozmanitosti chutí.
  3. Zvýšenie arómy: Pridajte do cesta lyžičku mletej škorice alebo zázvoru, aby ste dosiahli výraznejšie korenistú chuť. Ak je cesto príliž husté, pridáme zvyšok rumu z máčaných hrozienok. Vypracované cesto necháme pár hodín oddýchnuť v chladničke.
  4. Príprava rumových guľiek: Z cesta ušúľame guľky, obaľujeme ich v strúhanom kokose. Prípadne v kakau, alebo v zmesi oboch prísad . Na záver, guľky môžete ozdobiť nie len strúhaným kokosom alebo kakaom, ale aj čokoládovou polevou alebo posypať mletými orechmi.
  5. Uloženie a podávanie: Uložte hotové guľky do papierových košíčkov a nechajte ich v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodiny. Úžasne chutia aj čerstvé. Pred podávaním nechajte guľky mierne zohriať na izbovú teplotu, aby sa ich plná chuť mohla rozvinúť.


Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na kokosové guľky rafaelo.

Videorecept

Ako dlho vydržia rumové guľky?

Rumové guľky môžu vydržať pomerne dlho, vďaka svojim konzervačným zložkám ako sú alkohol, cukor a suché ingrediencie. Všeobecne platí, že pri správnom skladovaní v chladničke v uzatvorenej nádobe môžu byť rumové guľky kvalitné a chutné až niekoľko týždňov, niekedy aj dlhšie. Ak ich chcete skladovať ešte dlhšie, môžete ich umiestniť do vzduchotesnej nádoby a dať do mrazničky, kde vydržia niekoľko mesiacov. Pri skladovaní je dôležité zabezpečiť, aby guľky neboli vystavené priamemu svetlu alebo značným teplotným zmenám, pretože to môže ovplyvniť ich chuť a konzistenciu. Pred konzumáciou je dobré ich nechať pár minút pri izbovej teplote, aby sa mohli trochu zmäkčiť a uvoľniť ich plnú chuť.