Tento recept na rýchle linecké cesto je obľúbený vďaka svojej jednoduchosti a krátkej príprave, používajúc len základné ingrediencie ako múku, maslo, cukor a vajce. Jeho univerzálnosť a tradičná krehká textúra ho robia ideálnym pre rôzne druhy pečiva, obzvlášť počas vianočných sviatkov.

Rýchle linecké cesto

Recept na rýchle linecké cesto je zaujímavý z niekoľkých dôvodov:

  • Jednoduchosť prípravy: Rýchly recept na linecké cesto obvykle vyžaduje len niekoľko základných ingrediencií – múku, maslo, cukor a žĺtky. Táto jednoduchosť z neho robí ideálnu voľbu pre rýchle a nenáročné pečenie.
  • Krátka príprava: Výhodou rýchleho receptu je, že nevyžaduje dlhý čas prípravy. Cesto sa dá rýchlo zmiešať a hodí sa len krátka doba odpočinku v chladničke, ale môžete ju aj vynechať. Celkovo to uľahčuje plánovanie a znižuje čas strávený varením.
  • Univerzálnosť: Linecké cesto je veľmi univerzálne a môže sa použiť na prípravu rôznych druhov pečiva, ako sú sušienky, koláčiky a tortové základy. Môže byť tiež prispôsobené pridaním rôznych aróm, ako je citrónová kôra alebo vanilka, pre rôzne chuťové variácie.
  • Krehká textúra: Vďaka vysokému obsahu masla má linecké cesto po upečení jemnú, krehkú textúru. Táto textúra je obzvlášť obľúbená v tradičných vianočných koláčoch.
  • Dobrá skladovateľnosť: Pečivo pripravené z lineckého cesta sa dobre uchováva a zachováva svoju chuť a textúru po dlhú dobu, čo je ideálne pre prípravu sladkostí vopred.
  • Tradičný charakter: Linecké cesto má dlhú tradíciu, najmä v strednej Európe. Jeho príprava a použitie sú prepojené s mnohými kultúrnymi a rodinnými tradíciami, najmä počas vianočných sviatkov.

Tieto aspekty robia rýchly recept na linecké cesto obľúbenou a praktickou voľbou pre mnohých milovníkov pečenia, ktorí hľadajú spoľahlivý a jednoduchý spôsob, ako pripraviť chutné sladkosti.

Skúste aj tento starý recept na linecké cesto. Alebo aj tento recept na jednoduché cesto na vykrajované vianočné pečivo. Tu je aj náš recept na linecké cesto od babičky. Skúste aj naše tipy, aby boli linecké koláčiky mäkké.

Linecké koláčiky. Foto - Michal Trško

Suroviny

  • 300 g hladkej múky,
  • 200 g masla (izbovej teploty), alebo Hery,
  • 100 g práškového cukru,
  • 2 žĺtky,
  • 1 balenie vanilkového cukru,
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva,
  • Citrónová kôra (voliteľné),
  • Džem na plnenie (malinový, jahodový, alebo akýkoľvek iný podľa chuti),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Celý recept od miesenia cesta až po hotové koláčiky bez odležania cesta by ste mali stihnúť do 20 minút.
  2. Príprava cesta: V mise zmiešajte múku, práškový cukr, maslo, žĺtky, trošku prášku do pečiva, vanilkový cukor a citrónovú kôru (ak ju použijete). Miešajte ručne alebo mixérom, kým nevznikne hladké cesto.
  3. Chladenie: Ak máte čas, cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň 30 minút. Ak máte čas, pokojne nechajte aj hodinu. Teplá maslo v ceste by sa počas pečenia mohlo roztiecť. Ak čas nemáte, dá sa to zvládnuť aj bez odležania. Výrobca tvrdí, že s Herou by to malo ísť rýchlejšie ako s maslom. My sme koláčiky robili s maslom, keď to skúsime s Herou, doplním ako to dopadlo.
  4. Formovanie koláčikov: Hotové cesto rozvaľkajte cesto na hrúbku približne 3 mm. Zvyčajne si ho rozdelím na dve polovice, lepšie sa s ním na pomúčenej doske pracuje. Použite formičky na vykrajovanie rôznych tvarov. Myslite na to, že koláčiky sa budú zlepovať, tak vytvárajte dvojice. Pokojne nech je jedna s otvorom.
  5. Pečenie: Koláčiky pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 7-10 minút, prípadne kým nebudú zlatisté. Záleží od rúry. Vyberte ich a nechajte úplne vychladnúť. Môžete ich jemne posypať práškovým cukrom.
  6. Plnenie džemom: Na jednu polovicu vychladnutých koláčikov položte malú lyžičku džemu. Prikladajte druhú polovicu a jemne pritlačte.
  7. Dekorácia (voliteľná): Po zlepení koláčikov, ak ste ich ešte neposypali, môžete ich posypať práškovým cukrom teraz.

Tieto linecké koláčiky sú skvelé na zdieľanie pri šálke čaju alebo kávy. Užite si pečenie a dobrú chuť! Skúste aj tento starý recept na linecké cesto. Tu je zase recept na univerzálne linecké cesto. A tu ten na maslové linecké cesto. Tu je aj recept na hrnčekové linecké cesto.

Videorecept