Sezóna kaki ovocia je v plnom prúde. Ako ho vieme využiť?

Kaki, známe aj ako hurmikaki, tomel alebo pod oficiálnym vedeckým názvom Diospyros kaki, čo sa prekladá ako „božské ovocie“, je druh ovocia oranžovej alebo červenej farby. Svojim tvarom pripomína rajčinu. Pochádza z Ázie, kde sa najviac preslávilo v Číne, neskôr ale aj v krajinách ako Japonsko či Kórea. V 19. storočí sa kaki prvýkrát objavilo v Európe a naďalej sa pestuje hlavne v Španielsku, Taliansku a v Izraeli.

Kaki – rozhoduje zrelosť

Na čo si treba špeciálne dávať pozor pri ovocí ako je kaki je práve jeho zrelosť. Sezóna tohto ovocia je v plnom prúde od októbra do decembra, avšak kaki má svoj vrchol zrelosti v novembri. Vtedy býva najsladšie, najmäkšie a jeho farba dosahuje sýto oranžovú až červenú farbu. Chuťou pripomína zmes broskyne, medu a marhúľ. Naopak nezrelé kaki môže mať nepríjemnú trpkú chuť kvôli svojmu vysokému obsahu trieslovín.

Kaki ovocie: Hlavná fotka pre článok

Zrelé sýto oranžové kaki chutí jemne a sladko. Fotka – Freepik

Aké zdravotné výhody má kaki 

Kaki ako iné druhy ovocia je bohaté na vitamíny a minerály, predovšetkým A a C. Vďaka nim podporuje zdravé oči a pokožku človeka, posilňuje ľudský imunitný systém a zlepšuje vstrebávanie železa. V kaki ovocí sa nájde aj obsah draslíka, ktorý reguluje krvný tlak a taktiež bohatstvo vlákniny, ktorá pomáha k zdravému tráveniu a regulácií hladiny cukru v krvi. Kaki prináša so sebou aj rôzne antioxidanty, ktoré bojujú proti chronickým ochoreniam.

Kaki a Slovensko

Kaki nie je najtypickejším ovocím na Slovensku, avšak stáva sa čoraz obľúbenejším v dnešnej dobe. Určite na to má vysoký vplyv ľahšia dostupnosť tohto ovocia v rôznych slovenských supermarketoch, s ktorou rastie aj chuť konzumovať exotickejšie ovocie. Slováci si čoraz viac uvedomujú výživové hodnoty, ktoré kaki má a nevedia odolať ani jeho sladkej zrelej chuti. Konzumujú ho väčšinou čerstvé ako jablko či hrušku, avšak prichádza aj viac nápadov, ako kaki uplatniť v rôznych dezertoch, šalátoch či nápojoch ako ovocné smoothie.

[[block_text]]

V ktorých našich receptoch viete použiť kaki?

Dezerty, šaláty či smoothie. Do všetkých troch sa kaki ideálne hodí, keď je skombinované so správnymi ingredienciami. Nebojte sa experimentovať s novým exotickým ovocím. Portál Chutné recepty vám prináša 3 tipy na jednoduché recepty, kde kaki vynikne svojou zrelou sladkou chuťou. V spomenutých receptoch nie je priamo uplatnené, avšak keď nahliadnete na kombináciu ostatných ingrediencií, uvidíte, že kaki ovocie zapadne perfektne:

1. Ovocný cheesecake

2. Zelerový šalát s ananásom

3. Hrnčekové jogurtové muffiny

Želáme vám veľa šťastia s prípravou a dobrú chuť, nech už sa rozhodnete pre hociktorý z uvedených recepov!

Kaki ovocie: Hodí sa aj do muffinov

Kaki sa ako sladké ovocie hodí do rôznych dezertov, vrátane hrnčekových muffinov. Fotka – Freepik

Iné súvisiace články