Recept na Chrumkavé Cuketové Placky

Príprava cuketových placiek je rýchla a nenáročná. Jednoducho cuketové placky so syrom a mrkvou pečené v rúre sú naozaj výborný nápad. Vyskúšajte toto jedlo, budete si ho pripravovať znova a znova.

Výhody Cuketových Placiek

Chrumkavé cuketové placky so syrom a mrkvou pečené v rúre sú nielen chutné, ale aj zdravé a málo kalorické. Cuketa je zelená kráľovná leta, plná výživných látok a nízkokalorická. Tieto placky sú skvelé pre vašu postavu a zdravie.

Ingrediencie

  • 1 menšia cuketa alebo 1/2 väčšej cukety
  • 2 ks mrkvy strednej veľkosti
  • kúsok póru (cca 10 cm)
  • menšia hrsť strúhaného parmezánu (alebo iného obľúbeného syra)
  • 1-2 kopcovité polievkové lyžice špaldovej múky (pri bezlepkovej diéte vhodná múka alebo Solamyl)
  • 1 väčšie vajce (2 menšie)
  • cesnak podľa chuti (nemusí byť)
  • na dochutenie: soľ, kurkuma, drvená rasca, mleté čierne korenie (nemusí byť)
  • papier na pečenie

Krok za Krokom: Ako Pripraviť Cuketové Placky

  1. Najprv si očistíme a umyjeme zeleninu. Pri väčšej cukete odstránime dužinu a jadierka. Cuketu nastrúhame na rezance. Ak je vodnatá, necháme ju "vypotiť". Trošku osolíme a necháme postáť, potom ju vyžmýkame a šťavu zlejeme. Mrkvu nastrúhame na rezančeky a pór nakrájame na drobné kocky. Ak zvolíme aj cesnak, očistíme ho a pretlačíme alebo nastrúhame.

    Nastrúhaná cuketa a mrkva
  2. K pripravenej zelenine pridáme vajce a nastrúhaný obľúbený syr. Parmezán dodá plackám fantastickú chuť. Všetko spolu premiešame a okoreníme. Postupne pridávame špaldovú (bezlepkovú) múku podľa potreby. Výsledná hmota nesmie byť riedka. Ak je redšia, pridáme ďalšiu múku alebo strúhaný syr. Väčší plech vystelieme papierom na pečenie.

    Zmes na cuketové placky
  3. Na plech ukladáme lyžicou kôpky, ktoré tvarujeme do placiek. Pečieme ich pri teplote 180 °C cca 20 minút do zlatista. Tieto cuketové placky nie sú mastné, vhodné pri rôznych diétach. Chutia skvele so zeleninovým šalátom, ale aj s duseným či grilovaným mäsom.

    Hotové cuketové placky

Tip na záver: Použijete na placky domácu väčšiu cuketu s dužinou a jadierkami? Vyskúšajte náš osvedčený recept na fantastickú polievku, ktorá chutí ako vývar. Kliknite nižšie. Z jednej veľkej cukety pripravíte zdravý obed pre celú rodinu. Pozrite si aj naše ďalšie recepty z cukety.

Cuketové placky

Recept na Jogurtový Dip k Cuketovým Plackám

Ingrediencie

  • 200 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica čerstvého kôpru (nasekaného)
  • Soľ podľa chuti
  • Mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Do misky vložte biely grécky jogurt.
  2. Cesnak očistite a pretlačte alebo jemne nastrúhajte. Pridajte ho k jogurtu.
  3. Prilejte olivový olej a citrónovú šťavu do misky. Pridajte nasekaný čerstvý kôpor.
  4. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa chuti. Všetko dôkladne premiešajte, až kým sa ingrediencie nespoja do hladkej omáčky.
  5. Dip nechajte aspoň 30 minút odstáť v chladničke, aby sa chute prepojili.

Podávanie

Osviežujúci jogurtový dip je skvelým doplnkom k cuketovým plackám. Môžete ho podávať aj ako omáčku k iným zeleninovým jedlám, grilovanému mäsu alebo ako dip k surovej zelenine. Dobrú chuť!

Jogurtový dip