Recept na Chrumkavé Cuketové Placky
Príprava cuketových placiek je rýchla a nenáročná. Jednoducho cuketové placky so syrom a mrkvou pečené v rúre sú naozaj výborný nápad. Vyskúšajte toto jedlo, budete si ho pripravovať znova a znova.
Výhody Cuketových Placiek
Chrumkavé cuketové placky so syrom a mrkvou pečené v rúre sú nielen chutné, ale aj zdravé a málo kalorické. Cuketa je zelená kráľovná leta, plná výživných látok a nízkokalorická. Tieto placky sú skvelé pre vašu postavu a zdravie.
Ingrediencie
- 1 menšia cuketa alebo 1/2 väčšej cukety
- 2 ks mrkvy strednej veľkosti
- kúsok póru (cca 10 cm)
- menšia hrsť strúhaného parmezánu (alebo iného obľúbeného syra)
- 1-2 kopcovité polievkové lyžice špaldovej múky (pri bezlepkovej diéte vhodná múka alebo Solamyl)
- 1 väčšie vajce (2 menšie)
- cesnak podľa chuti (nemusí byť)
- na dochutenie: soľ, kurkuma, drvená rasca, mleté čierne korenie (nemusí byť)
- papier na pečenie
Krok za Krokom: Ako Pripraviť Cuketové Placky
- Najprv si očistíme a umyjeme zeleninu. Pri väčšej cukete odstránime dužinu a jadierka. Cuketu nastrúhame na rezance. Ak je vodnatá, necháme ju "vypotiť". Trošku osolíme a necháme postáť, potom ju vyžmýkame a šťavu zlejeme. Mrkvu nastrúhame na rezančeky a pór nakrájame na drobné kocky. Ak zvolíme aj cesnak, očistíme ho a pretlačíme alebo nastrúhame.
- K pripravenej zelenine pridáme vajce a nastrúhaný obľúbený syr. Parmezán dodá plackám fantastickú chuť. Všetko spolu premiešame a okoreníme. Postupne pridávame špaldovú (bezlepkovú) múku podľa potreby. Výsledná hmota nesmie byť riedka. Ak je redšia, pridáme ďalšiu múku alebo strúhaný syr. Väčší plech vystelieme papierom na pečenie.
- Na plech ukladáme lyžicou kôpky, ktoré tvarujeme do placiek. Pečieme ich pri teplote 180 °C cca 20 minút do zlatista. Tieto cuketové placky nie sú mastné, vhodné pri rôznych diétach. Chutia skvele so zeleninovým šalátom, ale aj s duseným či grilovaným mäsom.
Tip na záver: Použijete na placky domácu väčšiu cuketu s dužinou a jadierkami? Vyskúšajte náš osvedčený recept na fantastickú polievku, ktorá chutí ako vývar. Kliknite nižšie. Z jednej veľkej cukety pripravíte zdravý obed pre celú rodinu. Pozrite si aj naše ďalšie recepty z cukety.
Recept na Jogurtový Dip k Cuketovým Plackám
Ingrediencie
- 200 g bieleho gréckeho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica čerstvého kôpru (nasekaného)
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Do misky vložte biely grécky jogurt.
- Cesnak očistite a pretlačte alebo jemne nastrúhajte. Pridajte ho k jogurtu.
- Prilejte olivový olej a citrónovú šťavu do misky. Pridajte nasekaný čerstvý kôpor.
- Dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa chuti. Všetko dôkladne premiešajte, až kým sa ingrediencie nespoja do hladkej omáčky.
- Dip nechajte aspoň 30 minút odstáť v chladničke, aby sa chute prepojili.
Podávanie
Osviežujúci jogurtový dip je skvelým doplnkom k cuketovým plackám. Môžete ho podávať aj ako omáčku k iným zeleninovým jedlám, grilovanému mäsu alebo ako dip k surovej zelenine. Dobrú chuť!