Zdravá zeleninová omáčka k cestovinám i mäsu. Skvelý recept pre malé detičky, aj dospelých, recept pre celú rodinu so značkou Ženy v meste. Naša kuchyňa myslí na všetkých.

Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás opäť novinku. V najbližšej dobe vám budeme prinášať vynikajúce recepty aj pre najmenšie deti. Budeme vás informovať, ktoré potraviny sú vhodné a povolené ako prvé príkrmy. Myslíme aj na školákov. Aj tipy na zdravé desiaty či olovranty nájdete na našom portáli.

Samozrejme, vieme navariť aj bez lepku a laktózy. Naše fit recepty sú taktiež súčasťou našej ponuky. Tešíme sa na vás.

Výborná zeleninová omáčka pre deti - fotorecept kliknite

Naša výborná zeleninová omáčka je vhodná pri intolerancii na laktózu, aj lepok. Je plná živín a vitamínov, môžete si ju dopriať naozaj bez výčitiek. Ako bonus, jej príprava je nenáročná, zvládne ju každý začiatočník, nepotrebujete stráviť v kuchyni ani veľa času. Dobrú zdravšiu chuť vám želáme.

Zeleninové omáčky, úžasné k cestovinám, ryži, zemiakom, parenej knedli a mäsu. Vynikajúca omáčka poteší naše chuťové poháriky.

Ak si chceme pripraviť omáčku ešte jemnejšiu a lahodnejšiu, ku koncu varenia pridáme šľahačkovú smotanu, prevaríme a odstavíme. Potom ešte pridáme kúsok surového masla, premiešame. Dokonalá lahodná zeleninová omáčka so značkou Ženy v meste. Vyskúšajte, pochutí si celá rodina.

Pri príprave zeleninovej omáčky pre najmenšie detičky, od 7. mesiaca pridáme iba mrkvu, petržlen, cuketu. Pór vynecháme. Pór je vhodný až od 8. mesiaca. Môžeme však pridať inú zeleninu, napríklad mladý hrášok, brokolicu, karfiol, kaleráb, špenát.

Zeleninu orestujeme na masle alebo olivovom oleji, podlejeme vodou, nekoreníme, dusíme do mäkka. Nakoniec všetko dobre rozmixujeme do kaše. Pre najmenšie dieťatko omáčku odoberieme, pre ostatných dochutíme až nakoniec. Omáčka z jedného hrnca pre celú rodinu.

Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás pripravených mnoho skvelých receptov na úžasné omáčky, nech sa páči najlepšie omáčky k mäsu, ryži, zemiakom, tradičné, jednoduché, chutné - kliknite

Pripravili sme pre vás recept skvelá sviečková na smotane, ako sa robí zdravá sviečková omáčka

 

Zdravá zeleninová omáčka k cestovinám i mäsu - plná živín a vitamínov

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia: 30 minút
  • Počet porcií: 5-6

 

Ingrediencie

  • 1/2 menšieho póru alebo 2 ks cibuľa strednej veľkosti (pri najmenších deťoch vynecháme, pór je povolený od 8. mesiaca)
  • 4 ks mrkva strednej veľkosti
  • 3 ks petržlen strednej veľkosti
  • 2 strúčiky cesnaku (pri najmenších deťoch vynecháme, môžeme aj úplne vynechať, má však úžasné účinky pre naše zdravie)
  • 1 ks menšia cuketa
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, mletá rasca, trochu kurkumy (pôsobí protizápalovo, výborná na kĺby), nakoniec podľa chuti citrónová šťava (pri najmenších deťoch korenie a citrónovú šťavu vynecháme)
  • na zjemnenie: šľahačková smotana, surové maslo (pri najmenších deťoch vynecháme)

 

 

Zeleninová omáčka k cestovinám i mäsu. Foto - Nela

 

 Fantastická zeleninová omáčka pre deti k cestovinám i mäsu - postup receptu 

  1. Pór umyjeme, osušíme, nakrájame na kolieska. Keď zvolíme cibuľu, cibuľu očistíme, nakrájame na stredné kocky.
  2. Na masle alebo olivovom oleji (oleji) pór orestujeme do sklovita, tak pridáme očistenú nakrájanú mrkvu na kolieska.
  3. Mrkvu orestujeme cca 5 minút. Ďalej pridáme aj očistený a na kolieska nakrájaný petržlen, ktorý omáčku dochutí.
  4. K zelenine pridáme nakrájanú cuketu, môžeme aj očistený rozpolený cesnak. Tvrdšie jadierka z cukety odstránime.
  5. Orestovanú zeleninu dochutíme (pri malých deťoch vynecháme), podlejeme horúcou vodou po okraj zeleniny, dusíme.
  6. Keď je zelenina mäkká (trvá to približne 20 minút, záleží od veľkosti zeleniny), všetko spolu dôkladne rozmixujeme.
  7. Vznikne nám kaša plná živín a vitamínov. Zriedime si ju podľa potreby horúcou vodou, akú hustú omáčku obľubujeme.
  8. Zeleninovú omáčku ešte prevaríme, dochutíme. Nakoniec môžeme pridať aj citrónovú šťavu, ktorá jej chuť ešte doladí.

Tip na záver: Ak chceme omáčku ešte lahodnejšiu a jemnejšiu, ku koncu varenia ju zjemníme šľahačkovou smotanou, prevaríme. Zeleninovú omáčku vypneme, pridáme plátok masla, premiešame. Získame tak dokonalú štruktúru.

Dobrú omáčkovú chuť. Tu sú jednoduché nápady, ako omáčku zahustiť aj bez múky.  Skúste aj náš článok: Zátrepka do omáčky, ako a prečo ju pripraviť.

Vybrali sme pre vás skvelá univerzálna zeleninová omáčka, omáčka nielen pre deti