Crinkles čokoládové a popraskané, top recept

Crinkles čokoládové a popraskané je originál recept. Už ste ich vyskúšali? Nechajte sa inšpirovať originálnym receptom kuchyne portálu Ženy v meste.

Suché koláčiky, plné čokolády, ktoré sú na povrchu popraskané. Také sú crinkles. Zvonka chrumkavé, vo vnútri šťavnaté. Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila tento originálny recept v klasickej verzii, ale aj v tej zdravšej, so špaldovou múkou a trstinovým cukrom s vôňou Vianoc.

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 10-15 minút
  • Počet kusov: 40

ingrediencie

na čokoládové cesto:

  • 225 g tmavá čokoláda, najlepšie 70% (môže byť aj 52%),
  • 60 g maslo,
  • 50 g kryštálový (trstinový) cukor,
  • 2 ks väčšie vajcia,
  • 225 g hladká múka (hladká špaldová),
  • 1 čajová lyžička vanilkovej esencie (vanilínového cukru, striedka z vanilkového lusku),
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva,
  • štipka soli,

na obaľovanie:

  • kryštálový (trstinový) cukor podľa potreby,
  • práškový (pomletý trstinový) cukor podľa potreby,

Postup receptu na popraskané čokoládové crinkles

  1. Nad parou roztopíme maslo s čokoládou a to tak, že menší hrniec so surovinami vložíme do väčšieho hrnca s vodou.

2. Čokoládovú hmotu necháme vychladnúť. Do väčšej misky pridáme vajcia (najlepšie izbovej teploty) a kryštálový (trstinový) cukor.

3. Ručným mixérom alebo v kuchynskom robote vyšľaháme vajcia s cukrom do nadýchanej peny. Trvá to iba zopár minút.

4. Do vaječnej zmesi postupne zašľaháme vlažnú čokoládovú hmotu. Nakoniec pridáme vanilkovú esenciu alebo vanilku.

5. Mixérom (môžeme už aj varechou) zapracujeme zvolenú preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.

6. Vznikne nám lepivé cesto, ktoré odložíme na 2-3 hodiny do chladu. Ak nemáme čas, vložíme ho na hodinu do mrazničky.

7. Z cesta tvarujeme guľky crinkles v tvare orecha, ktoré obaľujeme v kryštálovom (trstinovom) cukre. S cestom sa výborne pracuje.

8. Nasleduje obaľovanie v práškovom cukre. Ak zvolíme cukor trstinový, je potrebné ho pomlieť. Ja som použila práškový.

9. Veľký plech vystelieme papierom na pečenie. Na neho rovnomerne ukladáme guľky crinkles, nie blízko seba, lebo ešte narastú. Pečieme ich pri teplote 170 stupňov tak 10 až 12 minút.

10. Upečené čokoládové crinkles necháme vychladnúť, sú krehké. Keď zvollíme biely cukor, sú biele, ak trstinový sú do hneda.

Tip na záver: Popraskané čokoládové crinkles s vôňou Vianoc? Pridajte do cesta škoricu alebo perníkové korenie a nastrúhanú pomarančovú kôru. Cítite tú omamnú vôňu? Tieto koláčiky vrelo odporúčame, krásne doladia každý sviatočný stôl.

Dobrú chuť 🙂

Skúste aj recept na najlepšie crinkles.

Vyskúšajte aj výborné a jednoduché koka – kokosové sušienky. 

Vyskúšajte aj náš recept na kávové zrno v čokoláde.

Pripravili sme aj recept na hneď mäkké vianočné perníčky. 

Prečítajte si aj podrobný návod ako tvarovať kávové zrná.