
Francúzsky toast
Čas prípravy surovín: 5 minút
Čas opekania: 10-15 minút
Počet porcií: Záleží od vás
Francúzsky toast je obľúbený všade vo svete. Je to práve vďaka jednoduchej príprave, ktorá zaberie pár minút a nekonečnej možnosti kombinovať sladké aj slané ingrediencie. Z originálneho názvu „pain perdu“ sa francúzsky toast prekladá ako „stratený chlieb„, čo symbolizuje jeho históriu a pôvodné využívanie starého, stvrdnutého chleba, ktorý chceli ľudia zužitkovať.
Na francúzsky toast sa dnes už veľakrát natierajú aj hotové pomazánky.
Ingrediencie:
- 4 krajce toastového alebo bieleho chleba
- 2 vajcia
- 120 ml mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)
- 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)
- 1 polievková lyžica cukru (voliteľné, pre sladkú verziu)
- Štipka soli
- Maslo alebo olej na vyprážanie
Postup:
- V miske rozšľahajte vajcia, pridajte mlieko, vanilkový extrakt, škoricu, cukor (ak chcete sladší toast), a štipku soli. Dobre premiešajte.
- Každý kúsok chleba namočte do zmesi, aby bol nasiaknutý, ale nie príliš rozmočený.
- Na panvici rozohrejte trochu masla alebo oleja na strednej teplote. Chlieb opražte z oboch strán do zlatista, približne 2-3 minúty na každú stranu.
Najčastejšie sladké a slané kombinácie
Určite sa nenechajte odradiť príležitosťou nakombinovať si vlastné ingrediencie na francúzsky toast, či už slané alebo sladké. V prípade, že by vám došli nápady alebo sa len jednoducho chcete inšpirovať, Ženy v meste majú pre vás 5 tipov na sladký a 5 tipov na slaný francúzsky toast.
Sladké kombinácie
1. Francúzsky toast s javorovým sirupom a maslom. Najčastejšia sladká kombinácia v mnohých krajinách. Maslo rozpustíme na čerstvo horúcom toaste a následne polejeme javorovým sirupom, ktorý dodá pečivu prírodnú sladkosť.

2. S bobuľovitým ovocím ako čučoriedky, maliny, dokonca jahody. Takýto toast je často dochutený trochou šľahačky alebo gréckym jogurtom, čo vytvára lahodnú kombináciu krémovosti so sviežosťou ovocia.
3. Francúzsky toast s neodolateľnou kombináciou banánu a čokolády podľa vlastnej preferencie (hodí sa horká, mliečna aj biela). Taktiež závisí od vás, či použijete roztopenú čokoládu alebo čokoládovú nátierku, akou je, napríklad, Nutella.
4. Francúzsky toast s medom a orechmi, najčastejšie vlašskými, lieskovými, no použiť môžete aj mandle. Toast je na záver extra chrumkavý a prírodne osladený vďaka pridanému medu.
5. S citrónovou šťavou, skombinovanou s práškovým cukrom. V tomto prípade skutočne vynikne chuť samotného toastu. Jednoduchý recept na ingrediencie, ktorý osvieži najmä v jarných a letných mesiacoch.
Slané kombinácie
1. Francúzsky toast s avokádom a vajíčkom, častokrát pripraveným na mäkko. Môžete využiť čerstvé avokádo ako nátierku alebo spraviť si domácu pomazánku, na ktorú vám portál Dobrá kuchyňa odporúčil recept vyššie. K tomu štipka soli, korenia, citrónovej šťavy a tekutý žĺtok stekajúci po toaste a na stole máte výživné raňajky.

2. So šunkou a syrom. Klasika, ktorú málokto odmietne a to najmä vtedy, keď je syr roztečený po celom francúzskom toaste. Najlepšie sa rozpúšťa syr cheddar alebo ementál.
3. So smotanovým syrom a údeným lososom navrchu, ktorý dodáva pečivu luxusný nádych. Obľúbené slané raňajky aj ľahká večera.
4. Francúzsky toast so špenátom, syrom feta a paradajkami. Trojkombinácia, ktorá neomrzí a je ideálna pre vegetariánov a vegetariánky.
5. So syrom ricotta a pečenou zeleninou. Môžete uplatniť hocijakú zeleninu, ktorá vám najviac chutí – od papriky, cez cuketu až po opečený baklažán. Toast je plný vitamínov, minerálov a vlákniny.
Veríme, že vás naše tipy oslovili a dodali na inšpirácií, čo chystať denne na raňajky, poprípade večeru. Dobrú chuť!
Ďalšie súvisiace recepty na raňajky (sladké aj slané)
- Ovsené vločky nechajte na noc odstáť a ráno máte výživné raňajky na 4 spôsoby
- Zdravé banánové lievance, fit recept s ovsenými vločkami
- Recept na hruškové palacinky s medom a orechmi
- Raňajková pochúťka: Zemiakovo vajíčkové muffiny
- Recept na raňajky aj večeru: Avokádo plnené vajíčkom