Najlepší domáci zemiakový chlieb, recept z knihy Tak ma mama naučila. Vyskúšajte dlhoročnou praxou osvedčený recept na skvelý domáci chlieb.

Skvelý domáci zemiakový chlieb - recept

Zemiakový chlieb sa doma vždy hodí a rovnako tak aj recept na domáci chlebík. Vyskúšajte tento z knihy Tak mam mama naučila v ktorej autorka Lucia Chrenko prepojila tradičné slovenské recepty s modernými časmi.

Domáci chlieb milujú celé generácie našich detí aj dospelých. V tomto klasickom je aj droždie a rovnako aj dva postrúhané zemiaky.

Bude vám určite chutiť tak ako chutil nám, vyskúšajte a dajte nám pod receptom vedieť. Dobrú chuť. 🍞😍

Zemiakový chlieb

Pečenie - 175 °C, 60 min.

Vybrali sme pre vás aj skvelý recept na domáci kysnutý makovník

 

🛒 [Luxusná elektronika pre ženy od špičkovej dánskej firmy Bang & Olufsen - kliknite tu]

 

 

Najlepší zemiakový chlieb - ingrediencie

  • 60 g droždia
  • 600 ml vlažnej vody
  • 1 kg hladkej múky špeciál
  • 2 KL soli
  • 2 surové zemiaky
  • 1 KL cukru
  • 1 PL celej rasce
  • 2 PL ľanových semien

 

🛒 ➡️ [ODPORÚČAME: Kuchynský robot Tefal s plnou výbavou teraz v mimoriadnej zľave na Alza.sk]

 

Najlepší domáci zemiakový chlieb, recept. Foto - Tak ma mama naučila

 

Domáci zemiakový chlieb - postup receptu

  1. Najprv zarobíme kvások. Do nádoby dáme vlažnú vodu, cukor a droždie. Zamiešame a necháme napučať.
  2. Do väčšej nádoby nasypeme múku, pridáme soľ, postrúhané zemiaky, rascu, ľanové semienka a kvások. Spracovávame 10 – 15 minút, kým sa cesto samé neodlepuje od misky.
  3. Spracované cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
  4. Základ dobrého chleba je prekladanie cesta, ktoré opakujeme 3-krát po 15 minútach.
  5. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a prekladáme: zdola nahor a zľava doprava. Pomúčme, zakryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť.
  6. Postup presne zopakujeme ešte 2-krát.
  7. Po 45 minútach (3 x 15 minút) cesto preložíme na vymastený plech. Dáme piecť.
  8. Po 20 minútach, keď chlieb chytí kôrku, potrieme ho vodou. Rúru počas pečenia už viac neotvárame. Upečený chlieb potrieme vodou ešte raz.

Tip: Cesto si môžete po vykysnutí rozdeliť na 2 polovice. Z jednej urobiť chlieb a z druhej rožky. Z 500 g cesta vyjde asi 18 ks rožtekov.

Dobrú chuť. 🍞😍

 

 

Vyskúšajte aj tradičný recept na výborné zemiakové šúľance a lekvárové perky