Fučka je jedným z tradičných tzv. „sedliackych“ jedál, ktoré sú rýchle, lacné a veľmi sýte. Základ tvoria zemiaky a cibuľa na masti. Vyskúšajte recept od žien v meste.

Fučka

Fučka zo zemiakov sa väčšinou podáva s pohárom dobrého zákvasu, ale kľudne ju môžete pripraviť aj ako prílohu napríklad k rezňom.

A prečo sa fučka volá fučka? Nuž počas prípravy sa necháva zemiaková kaša prevariť aj s múkou, počas tohto procesu kaša buble, teda fučí. :)

Cibuľu môžete zvoliť bielu, žltú alebo červenú, dôležité je aby ste ju nechali opekať na bravčovej masti pomaly a dlho. Môžete ju nakrájať na kocky alebo na pásiky.

Čo potrebujeme

  • Čas prípravy: 10 min.,
  • Čas varenia: 25 min.,
  • Počet porcií: 2,

Ingrediencie

  • 4 zemiaky,
  • voda,
  • 3-4 cibule,
  • 3 PL bravčová masť,
  • 3 PL polohrubá múka,
  • soľ,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Dáme variť. Pred koncom varenia osolíme.


     
  2. Zatiaľ si na panvici pozvoľna opekáme cibuľu na bravčovej masti. Cibuľu môžeme začať pripravovať ako prvú, restovať ju budeme pomaly pozvoľna asi 25 minút do hneda.


     
  3. Keď sú zemiaky uvarené, odlejeme vodu, ale nie všetku necháme približne polovičné množstvo – vody by malo ostať toľko, že vrchné zemiaky trčia nad hladinu.


     
  4. Zemiaky rozpučíme vo vode a pridáme 2-3 lyžice polohrubej múky. Varíme a miešame na stálom ohni asi 5 minút. Zemiaky preložíme na tanier a navrch dáme opečenú cibuľu.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na klasickú zemiakovú kašu. Tu sú aj ďalšie recepty ako sa robí luxusná príloha zo zemiakov.

Videorecept

Prečo?

V skratke, fučka je chutné, sýte a ekonomické jedlo, ktoré má hlboké korene v slovenskej kultúre a kuchyni. Jeho príprava a konzumácia môže byť nielen uspokojujúcim kulinárskym zážitkom, ale aj spôsobom, ako si vychutnať a oceniť jednoduchosť a bohatstvo tradičnej domácej kuchyne.

Pripraviť si fučku je dobrý nápad z viacerých dôvodov:

  • Jednoduchosť prípravy: Fučka je jednoduché jedlo, ktoré nevyžaduje zložité kuchynské techniky alebo drahé ingrediencie. Väčšinu potrebných surovín máte pravdepodobne už doma.
  • Ekonomická výhodnosť: Toto jedlo je cenovo dostupné. Zemiaky a cibuľa patria medzi najlacnejšie potraviny, a tak je fučka ideálnym jedlom aj pre rodiny s obmedzeným rozpočtom.
  • Vysoká sýtosť: Fučka je veľmi sýte jedlo, ktoré vás udrží nasýtených po dlhú dobu. To je obzvlášť užitočné v zimných mesiacoch alebo pre ľudí s vysokými energetickými potrebami.
  • Tradičná slovenská kuchyňa: Prípravou fučky môžete pomerne jednoducho uchovať a oživiť časť slovenského kulinárskeho dedičstva. Je to spôsob, ako sa podeliť o kultúrne tradície s rodinou alebo priateľmi.
  • Flexibilita: Hoci tradičný recept na fučku je jednoduchý, dá sa ľahko prispôsobiť podľa osobných preferencií. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi cibule alebo pridať ďalšie ingrediencie, ako sú bylinky alebo korenie, pre zvýraznenie chuti.
  • Pohodlie a teplo: Fučka je ideálnym jedlom na zahriatie počas chladných dní. Je to teplé, pohodlné jedlo, ktoré má takmer okamžitý účinok na zahriatie tela i duše.
  • Vhodnosť pre viaceré príležitosti: Toto jedlo sa hodí ako hlavný chod na večeru, príloha k mäsitým jedlám alebo ako súčasť rodinného obeda cez víkend. Skúste aj recept na zemiakovú babu.