Dokonalá zemiaková kaša, tajomstvo ako pripraviť najlepšiu zemiakovú kašu. Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila recept ako pripraviť najlepšiu zemiakovú kašu.

Dokonalá zemiaková kaša ako príloha - fotorecept kliknite

Zemiakovú kašu milujú všetci, predovšetkým deti. Chcete vedieť ako na to, ktoré zásady je potrebné dodržiavať? Vykúzlite úžasnú zemiakovú kašu podľa nášho receptu. Základom je vhodný druh zemiakov, horúce mlieko a kvalitné maslo. 

Recept ako pripraviť najlepšiu zemiakovú kašu, ktorá chutí úžasne? Podrobný fotorecept a zopár dobrých rád k tomu. To je recept na vynikajúcu zemiakovú prílohu so značkou Ženy v meste.

Prílohy sú u nás veľmi obľúbené. Tak ako sme sľúbili, postupne budeme pripravovať recepty na rôzne prílohy. Dnes vám ponúkame skvelú zemiakovú kašu. Nech sa páči. Varte s kuchyňou portálu Ženy v meste. Zemiakovú kašu nemusíte? Stačí si len vybrať z našej bohatej ponuky. Dobrú dokonalú zemiakovú chuť želáme.  

Vyskúšajte aj recept ako pripraviť dokonalú tarhoňu, ktorá nelepí

Ako pripraviť najlepšiu zemiakovú kašu, tajomstvo dokonalej zemiakovej kaše

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia zemiakov: 15-20 minút
  • Počet porcií: 5-6

 

 

Najlepšia zemiaková kaša ako príloha - ingrediencie

  • 1 kg zemiakov
  • 3-3,5 dl horúceho (plnotučného) mlieka (môže byť aj smotana, má však viac kalórií)
  • 80 g zmäknutého masla (kvalitné, 82%-tné)
  • soľ (podľa potreby)

 

 

Tajomstvo dokonalej zemiakovej kaše. Foto - Nela

 

Najlepšia zemiaková kaša ako príloha - postup receptu

  1. V prvom rade je dôležité vedieť, že na zemiakovú kašu nie sú vhodné nové zemiaky, pretože sú plné škrobu, ale ani staršie zemiaky, ktoré sú naklíčené. Najlepší druh zemiakov je taký, ktoré sa rozsypávajú. Takže, zemiaky ošúpeme, dôkladne umyjeme studenou vodou (umožní sa tak vyplavenie škrobu). Nakrájame na rovnaké menšie kocky. 
  2. Nakrájané zemiaky dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou, pridáme soľ. Voda by mala siahať cca 2-3 cm nad zemiakmi. Hrniec prikryjeme a pripravené zemiaky varíme 15-20 minút, podľa potreby. Doba varenia záleží od druhu zemiakov. Zemiaky skontrolujeme, mali by byť uvarené. Keď zapichneme vidličkou, roztvoria sa, vtedy je to správne.
  3. Ani dostatočne neuvarené, ani prevarené zemiaky nezaručia dokonalý výsledok zemiakovej kaše. Uvarené zemiaky scedíme a pridáme zmäknuté maslo a horúce mlieko (cca 2/3, zbytok mlieka pridávame podľa potreby). Zemiaky opäť prikryjeme pokrievkou na 5 minút, aby odležali. Zároveň sa napijú aj mlieka a masla, a to potrebujeme docieliť.
  4. Potom ich rozmixujeme mixérom s metličkami (tyčový mixér nie je veľmi vhodný, pretože kaša nebude krémová, ale lepkavá) alebo rozštucháme pučidlom na zemiaky do jemnej kaše. Podľa potreby pridáme ešte ďalšie horúce mlieko. Záleží, akú zemiakovú kašu obľubujeme. Môžeme dochutiť aj soľou. Zemiakovú kašu podávame hneď čerstvú. 

Tip na záver: Krémovejšia kaša? Pridajte viac kvalitného masla. Obľubujete redšiu zemiakovú kašu? Pridajte ešte trochu horúceho mlieka. Nikdy nedávajte studené maslo a mlieko, pretože zemiakovú kašu ochladia, kaša tak stuhne. Pri použití metličiek sa môže stať, že kašu prešľaháte. Poctivé štuchanie zemiakov do jemnej konzistencie bez hrudiek vám zaručí dokonalú zemiakovú krémovú kašu.

Dobrú zemiakovú chuť.

Vyskúšajte aj ako sa varí výborná dusená ryža