Jablkové pité je u nás veľmi obľúbený jablkový koláč, vhodný nielen na jesenné dni pri zbere jabĺk. Prevoňajte si kuchyňu domácim koláčom, ktorý je vláčny a šťavnatý. Presne také je jablkové pité.

Jablkové pité

Existuje mnoho dôvodov, prečo je jablkové pité nielen u nás veľmi populárny jablkový koláč. Najdôležitejšie asi je, že má vynikajúcu chuť, ktorá je sladká, ovocná a mierne kyslá. Kombinácia sladkosti a kyslosti jabĺk, ktoré sú pečené v koláči, je pre nás mnohých veľmi príjemná.

Jablkové pité má relatívne jednoduchý postup prípravy a nepotrebuje veľa zložitých ingrediencií. To znamená, že si môže každý ľahko pripraviť doma. Jablká sú dostupné a často sú lacné. A tak tento jablkový koláč je relatívne lacný dezert, ktorý si môže dovoliť veľa ľudí.

Jablkové koláče sú jeden z najpopulárnejších druhov koláčov a dezertov. Jednoducho sa dá prispôsobiť rôznym chutiam a preferenciám. Môžete si pridať obľúbené korenie alebo iné ovocie, dá sa použitý ako základ pre iné dezerty a dá sa podávať teplý aj studený. Tieto faktory môžu vysvetľovať prečo sú jablkové koláče tak populárne a obľúbené.

Pôvod jablkového pité

Jablkový koláč má hlboké korene v histórii a jeho pôvod môže byť spojený s mnohými kultúrami a tradíciami. Dnes poznáme dva hlavné typy jablkových koláčov: tradičný americký jablkový koláč a európsky jablkový koláč.

Tradičný americký jablkový koláč má svoje korene v britskej kuchyni. Jeho pôvod sa datuje do 14. storočia a prvýkrát sa objavil v anglických kuchyniach ako koláč naplnený ovocím a korením. Keď sa osadníci z Anglicka usadili v Amerike, priniesli so sebou túto tradíciu a koláč sa postupne vyvíjal do dnešnej podoby. Tradičný americký jablkový koláč zvyčajne obsahuje ovocie nakrájané na kocky, koreniny, cukor a vajcia, a je krytý vrstvou cesta.

Jablkové pité. Foto - Kristýna

Európsky jablkový koláč, podobný nášmu jablkovému pité je známy tiež ako "tarte aux pommes", pochádza z Francúzska a zvyčajne má tenšiu vrstvu cesta a viac ovocia ako tradičný americký jablkový koláč. Tento druh koláča sa datuje až do stredoveku, kedy sa na jeho prípravu používalo jablko ako sladidlo.

V priebehu času sa jablkový koláč stal obľúbeným dezertom v mnohých kultúrach a mnoho ľudí si ho pripravuje doma alebo si ho objednáva v reštauráciách a kaviarňach po celom svete. Pretože jablkový koláč je taký populárny, existuje mnoho variácií na jeho prípravu, ktoré zahŕňajú rôzne druhy jabĺk, rôzne druhy korenín a rôzne typy cesta.

Vyskúšajte aj náš recept na legendárny jablkový koláč. Tu je ja recept na jablkový závin. Vyskúšajte aj náš krehký jablkový koláč. Tu sú aj naše rýchle recepty  s jablkami. Skúste aj náš recept na čučoriedkový koláč s tvarohom. A tu je náš recept na jablkový koláč s posýpkou. Alebo recept na extra rýchly koláč.

Na jablkové pité potrebujeme

  • Doba prípravy: 40 minút,
  • Doba pečenia: 35 minút,
  • Počet porcií: 15 ks,

Ingrediencie

  • 1,2 kg jabĺk,
  • 600 g hladkej múky,
  • 200 g práškového cukru,
  • 250 g masla,
  • 2 ks vajcia,
  • 1 ks kypriaci prášok do pečiva,
  • pol čajovej lyžičky soli,
  • 1 balíček vanilkového pudingu,
  • 4 polievkové lyžice cukru,
  • 2 balíčky vanilkového cukru,
  • 1 polievková lyžica škorice,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na prípravu jablkového pité

  1. Pripravíme sypké suroviny na cesto. V miske zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.


     
  2. Do sypkých surovín dáme mäkké maslo a vajcia.


     
  3. Najlepšie rukami vypracujeme cesto, ktoré je polomäkké a mastné. Dáme na pol hodiny do chladničky.


     
  4. Polovicu jabĺk ošúpeme a nastrúhame na jemno a polovičku ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.


     
  5. Vychladnuté cesto rozkrojíme na dve polovičky, jednu necháme o málinko väčšie, tá pôjde na spodok plechu.


     
  6. Na pomúčenej doske vyvaľkáme väčšie cesto o 2-3cm väčšie ako veľkosť plechu, aby nám vyšlo na kraje plechu, cesto dáme na plech vystlaným papierom na pečenie.


     
  7. Do jabĺk dáme cukor, vanilkový cukor, škoricu a vanilkový puding. Dávame tesne predtým, než máme pripravené cesto na plechu, aby jablká nepustili veľa šťavy.


     
  8. Pripravenú náplň rovnomerne rozotrieme na cesto.


     
  9. Náplň prikryjeme druhým rozváľaným cestom, ktoré rozvalíme podľa plechu a podpicháme vidličkou.


     
  10. Jablkové pité dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a 35 minút pečieme do zlatista.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na jablčník starej mamy. Tu je naša punčová torta.