Tento krehký jablkový koláč je klenotom z babičkinej kuchyne.. Pridajte sa k nám a pripravte si tradičný recept a využite skvelú chuť jabĺk naozaj tradičným spôsobom.

Krehký jablkový koláč

Začala sezóna jabĺk a pokiaľ chcete vyskúšať aj iný koláč ako štrúdľu, vyskúšajte tento recept. Jablkový koláč je krehký a šťavnatý a najlepšie chutí až na druhý deň, kedy cesto nasaje jablkovú náplň.

Krehký jablkový koláč je charakterizovaný kombináciou jemného, krehkého cesta a mäkkých, aromatických jabĺk. Jeho krehkosť pochádza z použitia masla alebo iného tuku v ceste, ktorý zaisťuje jeho chrumkavú textúru.

Vrstva jabĺk je zvyčajne ochutená škoricou, cukrom a niekedy aj inými koreninami ako je muškátový oriešok alebo vanilka, čo dodáva koláču sladkú a aromatickú chuť. Celkový výsledok je harmonická kombinácia sladkosti a kyselosti z jabĺk a krehkosti cesta.

Tento koláč môže byť posypaný posýpkou, orechmi alebo dokonca krémom, v závislosti od variácie receptu. Jeho vzhľad je často rustikálny, čo odráža jeho domácku pôvodnosť a jednoduchosť prípravy.

História

História prípravy krehkého jablkového koláča siaha hlboko do histórie pestovania jabĺk a vývoja pekárskej tradície v Európe. Jablká, ako jedno z najstarších domestikovaných ovocí, majú korene v oblastiach Strednej Ázie, odkiaľ sa postupne rozšírili do Európy a iných častí sveta.

Kým jablká boli považované za symbol plodnosti a obnovy, stali sa tiež základnou súčasťou mnohých kulinárskych tradícií. V období stredoveku sa v európskych kuchyniach začali objavovať recepty na koláče a dezerty obsahujúce jablká.

Tieto rané recepty často spojovali ovocie s medom, orechmi a korením. Postupom času, s vývojom pekárskeho umenia a prístupom k rafinovanému cukru, začali vznikať recepty bližšie k tomu, čo by sme dnes označili za krehký jablkový koláč.

To ako krehký jablkový koláč poznáme dnes, je výsledkom stáročí vývoja a kombinovania techník a ingrediencií. Jeho charakteristický krehký základ, plnka z mäkkých, aromatických jabĺk a vrchná kôrka robia z tohto koláča obľúbený dezert mnohých generácií. V mnohých kultúrach je považovaný za symbol pohostinnosti a rodinného zhromaždenia.

Pripravte si ho s nami aj vy. Tu sú aj naše rýchle recepty  s jablkami. Skúste aj náš recept na čučoriedkový koláč s tvarohom. Alebo tento recept na slonie slzy. Vyskúšajte aj náš recept na jahodový koláč s posýpkou. A tu je náš recept na jablkový koláč s posýpkou. Alebo skúste recept na super jemný jablkový koláč.

Krehký jablkový koláč. Foto - Kristýna

Typy jablkového koláča

Na krehký jablkový koláč potrebujeme

  • Doba prípravy: 40 minút,
  • Doba pečenia: 50 minút,
  • Počet porcií: 20 kúskov,

Ingrediencie

Na cesto:

  • 1 kocka masla,
  • 400 g hladkej múky,
  • 1 balíček prášku do pečiva,
  • 4 polievkové lyžice práškového cukru,
  • 8 polievkových lyžíc mlieka

Náplň:

  • 1 kg jabĺk,
  • 2 vrecká vanilkového pudingu,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 8 polievkových lyžíc cukru kryštál,
  • 1 polievková lyžica škorice,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.


     
  2. Jablká posypeme vanilkovými pudingmi. Na nastrúhané jablká nasypeme vanilkové cukry a cukor kryštál.


     
  3. Náplň posypeme škoricou podľa chuti, ja som dala jednu polievkou lyžicu. Kto nemá rád, môže sa vynechať. A všetko premiešame.


     
  4. Do misky si dáme múku a premiešame s kypriacim práškom.


     
  5. Do múky pridáme maslo nakrájané na kocky.


     
  6. Pridáme cukor a mlieko a najlepšie rukami vymiešame cesto.


     
  7. Na tukom vymastený plech natlačíme jednu polovičku cesta. Druhú si odložíme na poslednú vrstvu.


     
  8. Na cesto dáme pripravenú náplň a rovnomerne uhladíme.


     
  9. Druhú polovičku cesta si rozvalíme najlepšie na papieri na pečenie a priložíme na jablkovú náplň.


     
  10. Popicháme vidličkou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190 °C na cca 50 minút. Pečieme do zlatista.

Dobrú chuť, krehký jablkový koláč je hotový. Vyskúšajte aj náš recept na bublaninu.

Videorecept