Kurací perkelt je tradičné slovenské jedlo, ale recept ako ho urobiť je veľká veda. Pripravte si kurací perkelt podľa nášho overeného receptu. Jeden tradičný a druhý trošku menej.

Kurací perkelt

Názorov, ktorý je to ten správny recept na kurací perkelt je plný internet. Pripravuje sa so šľahačkovou smotanou, alebo bez nej, s múkou, či bez múky. Je to perkelt, alebo paprikáš. Kuracie mäso je zo stehien, alebo to môžu byť aj kuracie prsia. Jednoducho, koľko ľudí, toľko chutí.

Preto máme pre vás recepty dva. Ten zrejme najtradičnejší je so šľahačkovou smotanou, druhý je zase ozvláštnený smotanovou nátierkou. Tá perkelt pekne zahusťuje a nepotrebujete tak už smotanu, len mlieko. A ak chcete recept zvládnete pripraviť aj bez múky, alebo solamylu ak by to bolo potrebné, alebo by ste chceli jednoducho perkelt bez múky. Tú budete v prípade tradičného kuracieho perkeltu potrebovať.

V oboch prípadoch však ide o jednoduchý ale chutný recept na skvelý obed, ktorý vám nezaberie veľa času na prípravu. Ak si mäso naložíte do oleja s korením dopredu, samotnú prípravu zvládnete aj so servírovaním za slabšiu hodinku.

Počas týždňa je časová úspora často na nezaplatenie. Kuracie recepty ponúkajú presne takýto benefit do vašej kuchyne. Pripravíte ich rýchlo a výsledok je výborné jedlo, ktoré chutí širokému publiku.

Pripravte si k nim maďarské halušky. Takže veľa úspechov a dobrú chuť. Vyskúšajte aj naše nápady ako zahustiť perkelt bez múky. Tu je aj kurací perkelt zo stehien. Skúste aj náš recept na maslové halušky k perkeltu.

Ingrediencie na tradičný kurací perkelt

  • cca 500 g kuracieho mäsa,
  • 250 ml šľahačkovej smotany,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 polievková lyžica mletej červenej papriky,
  • podľa chuti soľ,
  • 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia,
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce,
  • 1 čajová lyžička kurkumy,

Kurací perkelt so smotanovou nátierkou bez múky 

  • cca 500 g kuracieho mäsa,
  • 0,7 litra mlieka,
  • 200 g smotanovej nátierky,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 polievková lyžica mletej červenej papriky,
  • podľa chuti soľ,
  • 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia,
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce,
  • 1 čajová lyžička kurkumy,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Recept na prípravu tradičného kuracieho perkeltu

  1. Umyté a očistené kuracie mäso pokrájame na kocky. Aby chutilo jemnejšie, naložíme ho do oleja a korenia. Do mäsa pridáme dve polievkové lyžice olivového oleja a mletého čierneho korenia. Premiešame a necháme pár hodín v chladničke odležať.


     
  2. Pokrájame si cibuľu a s vytlačeným cesnakom ju speníme na masle. Do jemne opraženej cibule pridáme lyžicu červenej papriky a zamiešame. Pridáme kuracie mäso a zamiešame. Necháme chvíľku restovať, premiešame a pridáme všetko korenie (ja som dal mleté čierne korenie, rascu a kurkumu) a soľ.


     
  3. Odokryté mäso asi 10 minút restujeme a potom pod pokrývkou podusíme asi 10 minút. Následne pridáme asi 2 deci horúcej vody a mäso dusíme do mäkka.


     
  4. Vymiešame si smotanovú zálievku. Šľahačkovú smotanu vymiešame s lyžicou hladkej múky. Už do mäkkého mäsa pridáme zálievku. Necháme ešte mierne prevariť a prípadne upravíme konzistenciu omáčky.  Alternatívne nepridávame šľahačkovú smotanu, ale pridáme 7 dcl mlieka a smotanovú nátierku a prípadne zahustíme múkou, alebo solamylom. 

  5. Kurací perkelt podávame s domácimi haluškami, alebo s obľúbenou uvarenymí cestovinami.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na kura na smotane.