Tarhoňa je špecialita pôvodom z Talianska. Robievate tarhoňu, ale nie vždy sa vám podarí? Zaujíma vás ako pripraviť tarhoňu, ktorá sa nelepí? Vyskúšajte overený recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste.
Tarhoňa, ako pripraviť dokonalú tarhoňu
Je to jednoduchá a rýchla príloha prílohu, ktorú obľubujú hlavne deti. Ale ako na prípravu tarhone? Naša dusená tarhoňa má výbornú orieškovú chuť, a čo je dôležité, nelepí sa.
Tarhoňa je cestovina pôvodom z Talianska. Po zamiesení sa strúha a výsledkom sú suché kúsky pripomínajúce ryžu, alebo obilie. Bežne sa dá kúpiť v každom supermarkete. Ak budete hľadať v obchode tarhoňu (také malé guličky), nájdete ju pri cestovinách.
Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka širokú škálu receptov. Tento je návod ako uvariť tarhoňu, ktorá sa nelepí je naozaj jednoduchý. Úžasná príloha, ktorá je jednoducho skvelá.
- Čas prípravy tarhone: 40 minút
- Počet porcií: 3-4
Najlepšia tarhoňa je vhodná napríklad k rôznym druhom duseného mäsa alebo zelenine. Namiesto tarhone môžete zvoliť aj slovenskú ryžu (pripomína ryžu ale je to cestovina). Dobrú chuť.:) Prípadne skúste recept na kuracie prsia so zeleninou. A ak máte chuť, máme pre vás aj recept na najlepší granadír alebo granadiersky pochod
Dusená tarhoňa, ktorá sa nelepí - ingrediencie
- 2 poháre tarhone (400 g)
- 3 poháre vlažnej vody (pomer 1:1,5)
- 1 ks menšia cibuľa (kvôli chuti)
- 2 lyžice masla
- soľ podľa potreby
Ako pripraviť tarhoňu, ktorá sa nelepí. Foto - Nela
Postup receptu ako pripraviť dokonalú tarhoňu
-
Príprava tarhone začína odmeraním si samotnej tarhone. Z množstva 400 g sú dva poháre. Nezabúdajme, dôležitý je pomer tarhone a vody, 1:1,5. To znamená, jeden pohár tarhone a jeden a pol pohára vody. Pri dvoch pohároch tarhone potrebujeme tri poháre vody.
-
Cibuľku si očistíme, rozdelíme napoly a spolu s tarhoňou opražíme nasucho, približne 5-10 minút do hneda. Pekne zavonia. Dávame pozor, aby sa nepripálila. Odstavíme a pridáme maslo, premiešame a zalejeme vlažnou vodou, osolíme.
- Vrátime na sporák, necháme zovrieť, premiešame a prikryjeme. Dusíme 10-15 minút (záleží od veľkosti tarhone) na miernom ohni. Odstavíme, neodkrývame a necháme dôjsť ešte ďalších 20 minút. Potom tarhoňu odkryjeme a premiešame.
- Príprava tarhone aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.
Tip na záver: Tarhoňa sa výborne hodí k rôznym druhom mäsa so šťavou, na prírodno. Aj taká zdravá a úžasná zeleninová omáčka je skvelou voľbou. A viete čo? Samotná, najlepšia tarhoňa, ktorá sa nelepí, chutí aj bez všetkého.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na fantastické cestoviny s cuketou, alebo babičkinu kôprovú omáčku.