Pravá štedrovečerná slovenská kapustnica s hubami. Pripravte sa na Vianoce s receptom starej mamy z kuchyne portálu Ženy v meste.

Pravá štedrovečerná kapustnica s hubami

Vyskúšajte recept starej mamy z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Tento recept je pôstny, bez mäsa a klobásy. Nie je v nej ani maslo alebo bravčová masť. Tak, ako sa traduje v mnohých slovenských rodinách na Štedrý večer. Nech sa páči. Odložte si recept na najkrajšie sviatky roka, ktoré už pomaly klopú na dvere.

Pôstna kapustnica s hubami. Takúto chutnú a zdravú kapustnicu si môžete pripraviť nielen na Vianoce, ale aj po celý rok. Kapustnica podľa nášho receptu je výživná, plná vitamínov. Samozrejme, najvhodnejšie je zvoliť vlastnú domácu kvasenú kapustu, prípadne kapustu z trhu. Vtedy je to pravé kapustové. A tu je naša jednoduchá vianočná kapustnica.

Všetko, čo by ste mali vedieť o kyslej kapuste kyslá (kvasená) kapusta, kráľovná zdravia a krásy

Štedrovečerná pravá slovenská kapustnica s hubami, recept starej mamy

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 5-6

 

 

Tradičná slovenská pôstna kapustnica s hubami - ingrediencie

  • 4 plné hrste kyslej (kvasenej) kapusty
  • 2 plné hrste sušených húb
  • voda na zriedenie (podľa potreby, cca 1,4 liter)
  • na zápražku (bez múky):
  • 3 polievkové lyžice oleja (olivového oleja)
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti
  • 4-5 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
  • 2-3 zarovnané polievkové lyžice mletej červenej papriky
  • na dochutenie: soľ, celé čierne korenie, celá rasca, kurkuma (nie je síce tradičná, ale veľmi zdravá), vegeta - ak používate (najlepšie domáca bez soli)

 

 

Štedrovečerná tradičná kapustnica s hubami. Foto - Nela

 

 

Tradičná slovenská kapustnica s hubami - postup receptu   

  1. Najprv si namočíme sušené huby do vody na 15 minút, aby napučali. Pripravíme si kapustu, ktorú dáme do hrnca a zriedime ju podľa potreby a kyslosti vodou. Pomôžeme si varechou. Pridáme toľko vody, akú hustú kapustnicu chceme. Keď je kapusta príliš kyslá, tak ju jednoducho premyjeme.
  2. Kyslú (kvasenú), najlepšie domácu kapustu dáme variť, pridáme vytlačené sušené huby, ktoré sme si namáčali. Ochutíme soľou (opatrne), celým čiernym korením, celou rascou, troškou kurkumy (fantastická na kĺby). Môžeme pridať aj domácu vegetu bez soli. Kapustnicu varíme cca 20 minút.
  3. Pripravíme si zápražku. Na rozohriatom oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Nakoniec pridáme rozotretý cesnak. Odstavíme a primiešame mletú červenú papriku. Ak múku do zápražky používate, kľudne ju pridajte. Kapustnica so zápražkou bez múky je vhodná pri bezlepkovej diéte. 
  4. Takto pripravenú zápražku pridáme ku kapustnici, premiešame a kapustnicu povaríme cca 5 minút. Ochutnáme, môžeme ešte dochutiť. Odstavíme a podávame. Štedrovečerná tradičná kapustnica s hubami, recept starej mamy, chutí najlepšie na druhý, ale aj ďalší deň, keď prejdú všetky chute.

Tip na záver: Štedrovečerná tradičná kapustnica s hubami sa na východe Slovenska podáva s domácou vianočkou alebo "tepšovníkom" - typickým vianočným koláčom. Príde vám to zvláštne? Vyskúšajte. Chutí to vynikajúco. Už aby boli Vianoce. Skúste s nami nájsť tajomstvo dokonalej kapustnice.

Dobrú štedrovečernú chuť. A tu je kapustnica s pretlakom. Tu je zase Vianočná kapustnica s udeným mäsom a klobásou, alebo aj kapustnica so smotanou. Pripravili sme aj recept na kapustnicu po celý rok