Vyskúšajte recept na tradičnú kapustnicu, ktorej príprava je úplne jednoduchá. Najlepšia Kapustnica je plná chutí a na tanieri vyzerá skvele. Pravá slovenská kapustnica s klobásou, podľa tradičného receptu určite ozdobí každý štedrovečerný stôl.

Kapustnica

Vianočné sviatky na Slovensku sú bohaté na tradície, recepty a zvyky. Jedným z tradičných jedál je aj domáca kapustnica s mäsom. Hustá polievka patrí medzi obľúbené jedlá malých aj veľkých. Na sviatočnom stole v mnohých rodinách jednoducho nesmie chýbať. Ide o sviatočnú polievku, taká fazuľová túto povesť moc nemá.

Kapustnicu si podobne ako ďalšie vianočné jedlá všade pripravujú trošku inak, aj ona má svoje regionálne špecifiká. Vlastne v každej obci, či dokonca rodine chutí trošku inak. Raz je kyslejšia, inde zase vďaka smotane sladšia. 

Tento recept by pre vás určite mohol byť inšpiráciou. Je jedným z tých najtradičnejších. Základom je samozrejme kyslá kapusta, nechýba však ani šunka, alebo huby. Inšpirujte sa teda receptom z kuchyne portálu Ženy v meste. Veríme, že vám bude chutiť.

Naše recepty prešli za dlhé roky kontrolou práve v bežných rodinách a spokojnosť prejavili práve bežní stravníci. Takže k sviatočnej kapustnici, hoci aj v bežnejší deň, už len dobrú chuť. Vyskúšajte aj vianočný zemiakový šalát s majonézou

 

Ingrediencie na tradičnú kapustnicu

  •  800 g kyslá kapusta,
  •  2 neúdené klobásy,
  •  1 údená klobása,
  •  kúsok údenej šunky,
  •  kúsok údenej slaniny,
  •  sušené huby,
  •  sušené slivky,
  •  kúsok masla,
  •  1 veľká cibuľa,
  •  6 strúčikov cesnaku,
  • Ingrediencie na dochutenie: bobkový list, čierne korenie celé, celá rasca, kurkuma,  mletá červená paprika, vegeta, soľ,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup receptu sviatočnej kapustnice

  1. Do väčšieho hrnca si dáme kyslú kapustu (najlepšie domácu), ak je príliš kyslá, prepláchneme ju vodou. Môžeme ju aj podľa potreby porezať. Zalejeme vodou. Vložíme do nej klobásy (najlepšie domáce), môžeme aj kúsok údenej šunky. Pridáme bobkový list, čierne korenie celé, celú rascu, trošku kurkumy (výborná na kĺby), sušené slivky (3ks), celé strúčiky cesnaku (2ks).


     
  2. Sušené huby si namočíme do vody, aby zmäkli. Vodu zlejeme. Huby pridáme do polievky. Varíme približne hodinu. Slaninu zbavíme kože, narežeme na drobné kúsky, opražíme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Orestujeme.


     
  3. Nakoniec pridáme maslo, prehrejeme a odstavíme. Pridáme štyri strúčiky roztlačeného cesnaku (ak ho veľmi nemusíme, pridáme menej), lyžicu červenej mletej papriky, premiešame, necháme trošku postáť, aby sa uvoľnila chuť cesnaku. Túto zmes pridáme do polievky. Podľa potreby ešte dochutíme (vegeta, soľ). Povaríme ešte pol hodinu.


     
  4. Klobásku a údenú šunku vyberieme, necháme vychladnúť, nakrájame a vložíme späť do polievky. Môžeme podávať s lyžicou kyslej smotany, ozdobiť petržlenovou vňaťou. Najlepšie chutí na druhý deň, keď sú výrazné všetky chute.

Dobrú chuť. 👍 Vybrali sme pre vás aj recept na sviatočnú polievku s mäsovými knedličkami