Výborná sviatočná kapustnica, tradičný recept. Vianočné sviatky na Slovensku sú bohaté na tradície a zvyky. Ponúkame vám recept na tradičnú kapustnicu, ktorej príprava je úplne jednoduchá. Je plná chutí a na tanieri vyzerá skvele. Určite ozdobí každý štedrovečerný stôl.

Sviatočná kapustnica, pravá slovenská - fotorecept kliknite

Kapustnica patrí medzi obľúbená jedlá malých aj veľkých. Na sviatočnom stole v mnohých rodinách jednoducho nesmie chýbať. A tento tradičný recept z kuchyne portálu Ženy v meste vám určite bude chutiť.

Sme si tým istý, pretože naše recepty prešli kontrolou práve v bežných rodinách a spokojnosť prejavili práve bežní stravníci. Takže k sviatočnej kapustnici už len dobrú chuť.

Vyskúšajte aj najobľúbenejšiu domácu kapustnicu, RECEPT od starej mamy aj pre deti

 

Tradičná slovenská kapustnica - ingrediencie

  •  800g kyslá kapusta
  •  2 neúdené klobásy
  •  1 údená klobása
  •  kúsok údenej šunky
  •  kúsok údenej slaniny
  •  sušené huby
  •  sušené slivky
  •  kúsok masla
  •  1 veľká cibuľa
  •  6 strúčikov cesnaku
  • Ingrediencie na dochutenie: bobkový list, čierne korenie celé, celá rasca, kurkuma,  mletá červená paprika, vegeta, soľ

 

Recept na tradičnú vianočnú kapustnicu. Foto - Nela

 

Kapustnica, tradičná slovenská sviatočná kapustnica - postup receptu

  1. Do väčšieho hrnca si dáme kapustu (najlepšie domácu), ak je príliš kyslá, prepláchneme ju vodou. Môžeme ju aj podľa potreby porezať. Zalejeme vodou. Vložíme do nej klobásy (najlepšie domáce), môžeme aj kúsok údenej šunky. Pridáme bobkový list, čierne korenie celé, celú rascu, trošku kurkumy (výborná na kĺby), sušené slivky (3ks), celý cesnak (2ks).
  2. Sušené huby si namočíme do vody, aby zmäkli. Vodu zlejeme. Huby pridáme do polievky. Varíme približne hodinu. Slaninu zbavíme kože, narežeme na drobné kúsky, opražíme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Orestujeme.
  3. Nakoniec pridáme maslo, prehrejeme a odstavíme. Pridáme štyri strúčiky roztlačeného cesnaku (ak ho veľmi nemusíme, pridáme menej), lyžicu červenej mletej papriky, premiešame, necháme trošku postáť, aby sa uvoľnila chuť cesnaku. Túto zmes pridáme do polievky. Podľa potreby ešte dochutíme (vegeta, soľ). Povaríme ešte pol hodinu.
  4. Klobásku a údenú šunku vyberieme, necháme vychladnúť, nakrájame a vložíme späť do polievky. Môžeme podávať s lyžicou kyslej smotany, ozdobiť petržlenovou vňaťou. Najlepšie chutí na druhý deň, keď sú výrazné všetky chute.

Dobrú chuť. 👍

Vybrali sme pre vás aj recept na Jednoduchú sviatočnú polievku s mäsovými knedličkami