Tradičná vianočná kapustnica. Vianočné sviatky na Slovensku sú bohaté na tradície a zvyky. Ponúkame vám recept na tradičnú kapustnicu, ktorej príprava je úplne jednoduchá. Je plná chutí a na tanieri vyzerá skvele. Určite ozdobí každý štedrovečerný stôl.

Sviatočná kapustnica - fotorecept kliknite

Kapustnica patrí medzi obľúbená jedná malých aj veľkých. Tradičný recept z kuchyne portálu Ženy v meste vám určite bude chutiť.

Vyskúšajte aj recept na tradičné vanilkové rožky

Ingrediencie na tradičnú sviatočnú kapustnicu

  •  - 800g kyslá kapusta
  •  - 2 neúdené klobásy
  •  - 1 údená klobása
  •  - kúsok údenej šunky
  •  - kúsok údenej slaniny
  •  - sušené huby
  •  - sušené slivky
  •  - kúsok masla
  •  - 1 veľká cibuľa
  •   - 6 strúčikov cesnaku


Recept na tradičnú vianočnú kapustnicu. Foto - Nela

Tradičná sviatočná kapustnica – ingrediencie na dochutenie:

  • bobkový list, čierne korenie celé, celá rasca, kurkuma,  mletá červená paprika, vegeta, soľ

Recept na tradičnú vianočnú kapustnicu. Foto - Nela

Kapustnica - Postup na tradičnú sviatočnú kapustnicu:

1. Do väčšieho hrnca si dáme kapustu (najlepšie domácu), ak je príliš kyslá, prepláchneme ju vodou. Môžeme ju aj podľa potreby porezať. Zalejeme vodou. Vložíme do nej klobásy (najlepšie domáce), môžeme aj kúsok údenej šunky. Pridáme bobkový list, čierne korenie celé, celú rascu, trošku kurkumy (výborná na kĺby), sušené slivky (3ks), celý cesnak (2ks).

2. Sušené huby si namočíme do vody, aby zmäkli. Vodu zlejeme. Huby pridáme do polievky. Varíme približne hodinu. Slaninu zbavíme kože, narežeme na drobné kúsky, opražíme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Orestujeme.

3. Nakoniec pridáme maslo, prehrejeme a odstavíme. Pridáme štyri strúčiky roztlačeného cesnaku (ak ho veľmi nemusíme, pridáme menej), lyžicu červenej mletej papriky, premiešame, necháme trošku postáť, aby sa uvoľnila chuť cesnaku. Túto zmes pridáme do polievky. Podľa potreby ešte dochutíme (vegeta, soľ). Povaríme ešte pol hodinu.

4. Klobásku a údenú šunku vyberieme, necháme vychladnúť, nakrájame a vložíme späť do polievky. Môžeme podávať s lyžicou kyslej smotany, ozdobiť petržlenovou vňaťou. Najlepšie chutí na druhý deň, keď sú výrazné všetky chute.

Dobrú chuť. 👍

Vybrali sme pre vás aj recept na Jednoduchú sviatočnú polievku s mäsovými knedličkami


Recept na tradičnú vianočnú kapustnicu. Foto - Nela