Krémové trubičky šamrole od babičky sú neuveriteľne chutné a plnené výborným krémom. Kto by odolal dokonalým šamroliam podľa receptu od žien v meste.

Šamrole

Keď sa povedia Vianoce, medzi tradičné dobroty patria aj šamrole alebo plnené trubičky či snehové rolky. Názvov je viacero, všetky však vedú k tomu istému vynikajúcemu dezertu, ktorým obzvláštnite každý sviatočný stôl.

Je samozrejme rozdiel, či si pripravíte vlastné domáce lístkové cesto, alebo sa spoľahnete na to kupované. Každopádne odporúčame dať si tú námahu a čas a aspoň na Vianoce si pripraviť originálne doma robené lístkové cesto. K tomu krém zo snehu z bielkov s obľúbeným sirupom a máte vyhraté.

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 100 minút,
  • Čas tepelnej úpravy: 20 minút,
  • Počet kusov: 20

Vyskúšajte aj náš recept na parížske rožky, alebo kokosové pusinky. Prípadnes i preklikajte ďalšie naše overené recepty na vianočné koláče.

Ingrediencie na prípravu šamrolí

(Potrebujeme na 20 porcií)

  • 250 g masla alebo margarínu,
  • 250 g hladkej múky,
  • 2 žĺtky,
  • 2 KL octu,
  • štipka soli,
  • 75 ml vlažnej vody,
  • 8 bielkov,
  • 8 PL kryštálového cukru,
  • 1 KL citrónovej šťavy,
  • 1 PL ľubovoľného sirupu (napr. malinový alebo jahodový),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na šamrole

  1. Ešte schladené maslo si nasekáme na drobnejšie, aby sa nám s ním dalo pracovať.


     
  2. Pridáme 100 g múky a spracujeme maslovú časť cesta. Dáme do chladničky.


     
  3. Medzitým si pripravíme vrchné cesto. Zvyšnú múku - 150 g spracujeme so žĺtkami, soľou, vodou a octom.


     
  4. Vrchné cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske.


     
  5. Do stredu dáme maslové cesto, na oboch stranách zavinieme a necháme odležať asi 20 min.


     
  6. Znova rozvaľkáme.


     
  7. Postup so skladaním a vaľkaním zopakujeme ešte 2-krát.


     
  8. Finálne rozvaľkáme na pomúčenej doske.


     
  9. Cesto nakrájame na pásiky (20 ks) a navliekame na formičky na trubičky.


     
  10. Navýjame, kým neminieme všetko cesto. Pečieme na 200 stupňoch 20 minút.


     
  11. Zatiaľ si vyšľaháme sneh, začneme bielkami. Postupne pridávame kryštálový cukor a zakaždým zašľahávame.


     
  12. Nakoniec ešte citrónovú šťavu a sirup. Snehom plníme upečené trubičky z oboch strán, keď nám trošku vychladli.

Dobrú chuť, takto vyzerá výsledok. Vyskúšajte aj náš recept na orechové košíčky. Vyskúšajte aj recept na jednoduché linecké cesto..