Perfektné parížske rožky sa dajú pripraviť aj bez múky. Vyskúšajte originálny vianočný recept na prípravu orechových parížskych rožkov so značkou Ženy v meste.

Parížske rožky

Chuť týchto parížskych rožkov je dokonalá, pravidelne si to doma hovoríme. Parížske rožky sú plné čokolády, nie sú príliš sladké, vhodné aj pri bezlepkovej diéte. Prekvapte svoju rodinu touto úžasnou pochúťkou.

Kto by nemiloval parížske rožky? Sú skvelé nielen na Vianoce, ale aj  na rôzne oslavy. Nechajte sa inšpirovať našim receptom.

  • Čas prípravy: 60 minút
  • Čas pečenia rožkov: 10 minút
  • Čas sušenia rožkov: 20 minút
  • Počet kusov: 50

Aj keď potrebujete trošku zručnosti a trpezlivosti, ich chuť vás očarí. To vám garantujeme. Podobne vyskúšajte šuhajdy, alebo domáce kokosové guľky rafaelo.

Šťastné, veselé a sladké Vianoce vám zo srdca želá kuchyňa portálu Ženy v meste. Máme pre vás aj recept na datľové guľky s kokosom

Ingrediencie na prípravu parížskych rožkov

  • na orechové rožky bez múky:
  • 4 ks vaječný bielok,
  • štipka soli,
  • 300 g kryštálový cukor,
  • 300 g pomleté vlašské orechy,
  • na čokoládový krém:
  • 300 g maslo,
  • 300 ml mlieko,
  • 1 Zlatý klas (40 g),
  • 50 g kakao,
  • 1 ks vanilínový cukor,
  • 4 ks žĺtok,
  • 1 kopcovitá lyžica riedkeho medu (aj viac, podľa sladkosti),
  • 50 g tmavá čokoláda,
  • na polevu: 200 g tmavej čokolády, 3 polievkové lyžice kokosového oleja,
  • papier na pečenie,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup receptu na parížske rožky bez múky

  1. Vo väčšej nerezovej miske si vyšľaháme bielky so štipkou soli dotuha. Postupne zašľaháme kryštálový cukor. Misku vložíme do väčšieho hrnca s vodou (výška vody 10 cm), ktorá vrie. Potrebujeme docieliť paru.


     
  2. Nad parou došľaháme bielky s cukrom do lesklej vláčnej peny. Trvá to približne 10 minút. Odstavíme. K bielkovej pene opatrne vareškou primiešame pomleté vlašské orechy. Túto zmes necháme vychladnúť.


     
  3. Do cukrárskeho vrecka s hrubšou špičkou naberáme orechové cesto. Väčší plech vystelieme papierom na pečenie. Na plech striekame užšie rožky rovnakého tvaru vedľa seba. Na jeden plech cca 25 ks.


     
  4. Orechové rožteky vložíme do rúry vyhriatej na 200 oC. Pečieme ich iba 5 minút. Potom rúru vypneme a pootvoríme ju na 10 cm. Rožteky sušíme ďalších 10 minút. Vyberieme. Postup opakujeme s ďalším plechom.


     
  5. Bezlepkové orechové rožky necháme na plechu vychladnúť. Sú krehké a veľmi chutné. Pripravíme si ingrediencie na úžasný čokoládový krém na parížske rožky, ktorý sa hodí aj na rôzne torty a obľúbené zákusky.


     
  6. Mlieko vlejeme do hrnca a necháme ho prehriať. Do inej nádoby pridáme žĺtky, riedky med (podľa chuti), preosiate kakao, Zlatý klas, vanilínový cukor. Horúcim mliekom zalejeme túto zmes a dôkladne vymiešame.


     
  7. Všetko opäť vylejeme do hrnca, pridáme tmavú čokoládu a uvaríme hustý puding. Po uvarení ho preložíme do misky a prikryjeme fóliou, aby sa na neurobila koža. Necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme.


     
  8. Vychladnutý čokoládový krém taktiež prešľaháme a postupne ho zašľaháme k maslovej pene. Chutný krém vložíme do cukrárskeho vrecka s užšou špičkou a striekame ho na všetky vychladuté orechové rožteky.


     
  9. Orechové rožteky s čokoládovým krémom odložíme do chladu, aby plnka stuhla. Pripravíme si čokoládovú polevu na rožky. Nad parou v miske roztopíme tmavú čokoládu s kokosovým olejom. Necháme vychladnúť.


     
  10. Do vlažnej čokoládovej polevy máčame rožky s krémom. Robíme to opatrne. Rožky obliate polevou ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, aby sa neprilepili. Uložíme do chladu, aby poriadne stuhli.

Tip na záver: Nezabúdame, že na prípravu parížskych rožkov potrebujeme cukrárské vrecká a ozdobné špičky, s ktorými budeme striekať cesto na rožteky a čokoládový krém. Jedna špička by mala byť hrubšia (rožky) a druhá užšia (krém). Keď však použijeme rovnakú špičku, nič to nezoberie na chuti našich božských parížskych rožkov.

Dobrú sladkú chuť. Rýchly a zdravý recept avokádový čokoládový krém