Na otázku čo s bielkami je pár výborných receptov. Nevyhadzujte ich, sú využiteľné v mnohých receptoch. Ukážeme si množstvo jedál, kde je potrebný vaječný bielok; či už na sladko alebo slano.

Slepačie vajcia majú vysokú výživnú hodnotu. Nachádzajú sa v nich bielkoviny, tuky, vitamíny, ale napríklad aj zinok, selén a horčík. Pri ich skladovaní pozor na teplotu.

Poznáme to asi všetci. Mnohé recepty si vyžadujú z vajec len žĺtky a bielky potom zostávajú. Aj keď už nie sú v škrupinke, v žiadnom prípade ich nevyhadzujte. Bielka vydržia v chladničke aj niekoľko dní, takže sa nemusíte báť o ich čerstvosť. Stačí ich dať do uzatvárateľnej nádoby.

Vaječný bielok a recepty v ktorých ho využijete

Existuje predsa práve aj mnoho receptov, kde potrebujeme len druhú, tekutejšiu súčasť vajíčka: bielky. Bez problémov z nich pripravíte napríklad zdravý koláč z bielov, alebo slané pečivo.  A výborné raňajky z bielkov je napríklad praženica.

Niekedy sú použiteľné na sladko, no veľa je aj slaných jedál, kde môžete zvyšné bielky využiť. Tu je pár odporúčaní, kde všade sa bielky dajú spotrebovať. A tu zase recept na jednoduchý vaječný likér.

Ak hľadáte spôsob ako jednoducho oddeliť žĺtko od bielka, tu sú štyri

Úplne klasickým spôsobom ako zužitkovať zvyšné bielky, je vyšľahať ich na tuhý sneh. Na každý bielok treba pridať lyžicu kryštálového cukru. Nezabúdajte ale ani na štipku soli, vďaka nej sa vyšľahajú na tuhšiu konzistenciu. No rovnako dôležité je mať bielky vybraté z chladničky o niečo skôr, aby sa vám s nimi dobre pracovalo. Pripravte si napríklad koláč s mascarpone.

Recepty ako využiť vaječný bielok

Pokiaľ bielky šľaháte nad parou a pridáte aj trochu ovocného sirupu, napríklad malinového alebo ríbezľového, vznikne vám krásne tuhý a lesklý sneh prifarbený do ružova (bez umelých farbív, každopádne), ktorý je použiteľný na akýkoľvek druh dezertu alebo koláča.

Ale takýto sneh výborne chutí aj s ryžovým nákypom.

No krásne vyšľahaný sneh sa dá využiť aj ako klobúčik na muffiny či cupcakes. Efektné dozdobenie docielite pomocou cukrárenskej plynovej pištole.

Výborným dezertom, pripraveným čisto z bielkov a cukru sú snehové kolieska alebo tzv. pusinky. Stačí len vyšľahať bielky s cukrom a sušiť ich dlho a pomaly na 50 stupňov Celzia. Prípadne ich môžete nakombinovať s lineckým pečivom a spojiť lekvárom.

A nezabúdajme na starú známu klasiku: vtáčie mlieko. Pamätáte si na časy, keď vám mama počas chladných dlhých večerov naservírovala tento chutný pokrm – vyšľahaný sneh vo vanilkovom pudingu? Hneď bol svet krajší a buško spokojnejšie.

No bielky sú neoddeliteľnou súčasťou aj mnohých slaných receptov. Napríklad vyšľahané len so šipkou soli krásne prevzdušnia a nadýchajú vašu plnku ku kuraťu.

Pokiaľ vám vystávajú bielky, ľahko ich môžete primiešať do vajíčok v rámci trojobalu na rezne.

Alebo do takých fašírok k mletému mäsu sa nič nestane, ak dáte aj pár bielkov navyše.

Tých možností je naozaj neúrekom, takže už žiadne plytvanie potravinami. Ak vám ozaj nenapadá, ako inak bielky využiť, stále máte možnosť pripraviť k obedu chutnú vajíčkovú polievku, kde ich jednoducho rozšľaháte a zavaríte.