Zeleninová polievka patrí na každý stôl. Dnes pre vás máme recept na zeleninovú polievku, ktorá zachutí ozaj každému. Vyskúšajte náš overený recept.

Zeleninová polievka

Zeleninová polievka sa dá pripraviť na veľa rôznych spôsobov. Či už pražíme zeleninu na masle alebo oleji a potom zalievame vodou a varíme alebo použijeme ako závarku jemné halušky či cestovinu.

Prípadne zvolíme úplne iný spôsob a zeleninu varíme v osolenej vode a nakoniec ju dochutíme a zahustíme zápražkou s cibuľkou a červenou mletou paprikou.

Možností je naozaj veľa, pretože aj samotná zelenina je chuťovo bohatá a ponúka veľa variácií. Samozrejme, je možné si vybrať, aké druhy zeleniny máte najradšej.

V každej dobrej zeleninovej polievke by však nemala chýbať mrkva, petržlen ani hrášok či zemiak. Odporúčame však aj trošku zaexperimentovať a pridať napríklad fenikel, fazuľkové struky či stonkový zeler. Neoľutujete. Ukážeme si teraz ako postupovať v prípade zeleninovej polievky so zápražkou.

Prečo sú zeleninové polievky obľúbené?

Podľa openai.com existuje niekoľko dôvodov, prečo sú zeleninové polievky obľúbené:

  • Zdravie: Zeleninové polievky sú často považované za zdravšiu alternatívu k mäsovým polievkam, pretože zvyčajne obsahujú menej tuku a kalórií a zároveň sú bohaté na vlákninu a živiny. Zelenina je tiež bohatá na antioxidanty a vitamíny, ktoré môžu pomôcť udržiavať zdravie a imunitu.
  • Chuť: Zeleninová polievka môžu byť veľmi chutné a rôznorodé, pretože sa dajú pripraviť s rôznymi druhmi zeleniny a bylín. Niektoré druhy zeleniny majú tiež intenzívnu chuť, ktorá môže prispieť k výraznej chuti polievky.
  • Výživa: Polievky zo zeleniny môžu byť výživné a nasýtiť, pretože obsahujú ingrediencie, ktorá sú bohaté na vlákninu a vodu. To znamená, že môžu pomôcť udržiavať pocit sýtosti a zároveň poskytovať potrebné živiny.
  • Všestrannosť: Recepty, podľa ktorých sa pripravujú zeleninové polievky môžu byť prispôsobené podľa osobných preferencií, diétnych obmedzení alebo sezónnosti. Môžete si vybrať z rôznych druhov zeleniny a bylín a prispôsobiť chuť a konzistenciu polievky svojmu vkusu.
  • Jednoduchosť: Polievka zo zeleniny je zvyčajne jednoduchá a rýchla na prípravu, čo ju robí skvelou voľbou pre zaneprázdnených ľudí, ktorí si chcú pripraviť zdravé a chutné jedlo v krátkom čase.

Celkovo možno povedať, že zeleninová polievka je obľúbená pre svoju chuť, výživové vlastnosti, jednoduchosť a všestrannosť, ktoré ponúkajú. Vyskúšajte aj overené recepty na karfiolovú polievku, cesnačku, alebo brokolicovú krémovú polievku. Prípadne skúste naše recepty na jarné polievky. Vyskúšajte aj recept na šošovicovú polievku na kyslo, alebo kapustnicu bez mäsa.

Zeleninová polievka

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 45 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 35 minút
  • Počet porcií: 6

Ingrediencie na 6 porcií

  • 2 stredne veľké mrkvy,
  • 1 petržlen,
  • 3 zemiaky,
  • pol buľvy feniklu,
  • 1 PL hladkej múky,
  • 2 PL oleja,
  • 1 malá cibuľka,
  • pol KL červenej mletej papriky,
  • 2 hrste širších rezancov,
  • 1 KL soli

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na zeleninovú polievku

  1. Zeleninu (mrkvu, petržlen, zemiaky a fenikel) nakrájame na rovnomerné kúsky. Varíme asi pol hodinu v osolenej vode.


     
  2. Pripravíme si zápražku: Na oleji smažíme múku.


     
  3. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľku a keď je posmažená, nasypeme červenú mletú papriku. Zalejeme asi 2 dcl vody a premiešavame, aby sa nevytvorili hrudky.


     
  4. Zriedenú zápražku nalejeme k zelenine.


     
  5. Do zeleninovej polievky pridáme ešte rezance a povaríme do ich zmäknutia.

Hotovo, dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na fazuľovú polievku. Tu je aj tekvicová polievka.