Výborná cesnaková polievka, teda cesnačka je skvelá, chutná a veľmi rýchla na prípravu. Potešte svoje zdravie skvelou polievkou z cesnaku.

Cesnaková polievka

Recept na cesnakovú polievku sa rozhodne oplatí vyskúšať.  Zdravá a rýchla pravá cesnačka podľa receptu kuchyne portálu Ženy v meste nielen zasýti, ale aj zahreje.

Cesnak je skutočným zázrakom pre náš organizmus. Má nielen antibakteriálne a antivírusové účinky, ale je plný dôležitých minerálov. Dlhodobo sa využíva napríklad aj v ľudovom liečiteľstve.

O tom, že v zápase proti chrípke, či nachladnutiu s ňou určite uspejete asi ani netreba rozprávať. Všetci to vieme. Cesnaková polievka si získala svoju obľúbenosť práve prostredníctvom kombinácie výraznej chuti, ľahkosti prípravy a spomenutých a dobre známych zdravotných benefitov.

Cesnak bol vždy cenený pre svoje liečivé vlastnosti, pričom moderná veda potvrdzuje jeho pozitívne účinky na srdcovocievny systém a celkovú imunitu. Cesnaková polievka, ktorá vlastne po celom svete zastáva miesto medzi domácimi liečivými receptami pri prechladnutí a chrípkach, je nielen chutným, ale aj pomerne zdravým jedlom.

Príprava cesnakovej polievky je zároveň jednoduchá, čo je obzvlášť lákavé. Recepty sú flexibilné, umožňujúce variácie a prispôsobenie vlastným chutiam a preferenciám.

Okrem toho, táto polievka často predstavuje aj nostalgiu, pripomínajúc rodičovský dom alebo starostlivú ruku babičky pri výrobe domáceho lieku. Cesnaková polievka jednoducho nesie v sebe kombináciu výživových hodnôt, komfortu a jednoduchosti, čo spolu prispieva k jej celosvetovej obľube.

História

História pripravy cesnakovej polievky siaha až do starovekých čias a je hlboko zakorenená v mnohých kultúrach celého sveta. Cesnak, ako taký, bol vždy cenovaný za svoje zdravotné aj kulinárske vlastnosti.

V starovekom Egypte cesnak jedli najmä robotníci, ktorí stavali pyramídy, vďaka presvedčeniu o jeho schopnosti posilňovať telo a zvyšovať výdrž. V stredovekej Európe bola táto polievka obľúbeným jedlom nielen kvôli svojej chuti, ale aj pre liečivé účinky, ktoré ľudia už v tej dobe pripisovali cesnaku.

Po stáročia má naozaj široké využitie, ale príprava takejto luxusnej cesnakovej polievky je zrejme naozaj jeho naintenzívnejšie využitie.

Rôzne krajiny a kultúry prispeli k evolúcii tejto polievky na takú, akú ju poznáme dnes. Na juhu Francúzska sa vyvinula verzia s názvom "Soupe à l'Ail". V Španielsku zase existuje populárna "Sopa de Ajo", ktorá kombinuje cesnak s vajcom, šafránom a niekedy aj šunkou.

Východná Európa prináša svoju vlastnú tradíciu v podobe hustej cesnakovej polievky, ktorá je často súčasťou tradičných pôstnych jedálničkov.

Cesnaková polievka sa taktiež vyvíjala v súlade s dostupnosťou a obľubou ďalších surovín v danom regióne alebo období. Napríklad, v oblastiach, kde boli dostupné kvalitné domáce bujóny, sa cesnaková polievka pripravovala na báze týchto vývarov, zatiaľ čo v chudobnejších oblastiach mohla byť polievka jednoduchšia, s menším množstvom prísad.

Dnes je cesnaková polievka stále obľúbená v mnohých kultúrach, prinášajúc svoj autentický charakter a podmanivú chuť do kuchýň po celom svete.

Liečivé účinky cesnaku

Cesnaková polievka, a cesnak vo všeobecnosti, je cenený nielen za svoju výraznú chuť, ale aj pre množstvo liečivých účinkov, ktoré sú mu pripisované po celé stáročia. Poďme sa pozrieť na tie najbežnejšie:

  1. Podpora imunitného systému - Cesnak je známy svojou podporou imunitného systému. Obsahuje látky, ktoré pomáhajú aktivovať bunky imunitného systému, ako sú napríklad makrofágy, lymfocyty a interferón.
  2. Antibakteriálne a antivírusové vlastnosti - Cesnak má prirodzené antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, vďaka čomu môže pomôcť v boji proti bakteriálnym a vírusovým infekciám.
  3. Zdravie srdca - Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia cesnaku môže pomôcť pri regulácii hladiny cholesterolu a krvného tlaku, čím prispieva k celkovému zdraviu srdca.
  4. Zlepšenie trávenia - Cesnaková polievka môže podporiť tráviaci proces, a tak pomáhať pri rôznych tráviacich ťažkostiach, vrátane nadúvania a dyspepsie.
  5. Antioxidanty - Cesnak obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele a môžu podporovať celkové zdravie a prevenciu niektorých chorôb.
  6. Boj proti zápalom - Zlúčeniny obsiahnuté v cesnaku môžu pomôcť znížiť zápal v tele, čo je klúčové pri mnohých chronických ochoreniach.
  7. Bolesti hrdla a dýchacieho ústrojenstva - Tradične sa cesnaková polievka považovala za účinný domáci liek na bolesti hrdla a iné problémy s dýchacím ústrojenstvom.

Dôležitá poznámka: Hoci cesnak má niekoľko potenciálnych zdravotných výhod, je dôležité si uvedomiť, že nie je náhradou za profesionálnu lekársku starostlivosť. Ak máte zdravotné problémy alebo otázky týkajúce sa zdravej stravy, je dôležité konzultovať ich s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom. 

Najlepšia cesnačka je totiž proste preto, že je chutná. Pripravte si doma takúto chutnú polievku, alebo ak chcete, tu jej krémová verzia.

Nech sa páči, inšpirujte sa našimi receptami na cesnakové jedlá.. Vyskúšajte aj recept na špenátovú polievku, tradičnú držkovú polievku, alebo krémovú hokkaido. Tu je aj naša krémová cesnačka. A tu je sedliacka cesnačka.

Potrebujeme

  • Čas prípravy: 20 minút,
  • Počet porcií: 4-5

Ingrediencie

  • 8 strúčikov cesnaku (aj viac, podľa chuti),
  • 2 polievkové lyžice masla,
  • 2 ks zemiakov strednej veľkosti,
  • 1,5 l kurací vývar (alebo mäsový, zeleninový, zo zemiakov),
  • na dochutenie: mletá červená paprika, mleté čierne korenie, celá rasca, vegeta (nemusí byť), soľ,
  • vložka do polievky: strúhaný syr, opečená bagetka (krutóny, smažený hrášok), bylinky (petržlenová vnať, pažítka),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na cesnačku, cesnakovú polievku

  1. Pripravíme si cesnak, ktorý ošúpeme a pretlačíme (nastrúhame). Množstvo záleží na každom individuálne, záleží ako ho znášame. Necháme trošku postáť, aby sa uvoľnila chuť a živiny.


     
  2. Zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame na strúhadle (ako na jablká). Môžeme ich nakrájať aj na kocky. Zemiaky polievku zahustia. Ak chceme iba cesnakový vývar, zemiaky vynecháme.


     
  3. Maslo zohrejeme a pridáme cesnak. Opražíme, aby zavoňal. Pozor, aby sa nepripálil. Pridáme zemiaky. Premiešame. Zasypeme červenou paprikou, rascou, korením. Trošku opražíme.


     
  4. Zalejeme vývarom (vodou). Varíme do zmäknutia a dochutíme podľa potreby. Pečivo opečieme na olivovom oleji. Polievku podávame horúcu so strúhaným syrom, opečeným pečivom a bylinkami. Vyskúšajte si pripraviť cesnačku aj podľa nášho fotoreceptu.

Tip na záver: Chcete ešte intenzívnejšiu chuť cesnakovej polievky? Pridajte roztlačený (nastrúhaný) cesnak priamo do taniera pred podávaním. Len pozor na ten zdravý dych. Dobrú chuť. Vybrali sme pre vás recept na cuketovú polievku. Tu je recept na taliansku paradajkovú polievku.

Videorecept