Tradičná karfiolová polievka je osvedčená a slovenská zeleninová polievka. Máme pre vás rokmi vyskúšaný recept od žien v meste. Pripravte si skvelú a zdravú zeleninovú polievku s výbornou chuťou.
Karfiolová polievka
Karfiolová polievka je plná vitamínov. Pripravte si s nami ľahkú, ale za to poctivú zeleninovú polievku, ktorú majú radi aj deti.
- Doba prípravy: 30 minút,
- Doba varenia: 30 minút,
- Počet porcií: 6 porcií,
Karfiol je zdravý pretože obsahuje množstvo živín, vitamínov a minerálov. Táto skvelá karfiolová polievka rovnako obsahuje napríklad vitamíny C, K a B6, kyselinu listovú, draslík, vlákninu a antioxidanty. Taktiež má nízky obsah sacharidov a kalórií a je bohatá na bielkoviny a vlákninu, čo pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi a znižovať hladinu cholesterolu.
Rovnako obsahuje aj vlákninu, ktorá pomáha s trávením a čistením čriev. Karfiol obsahuje aj vitamín K, ktorý pomáha s tvorbou a udržiavaním silných kostí.
Taktiež sa v ňom nachádza vitamín C, ktorý pomáha posilňovať imunitný systém a chrániť pred chorobami. Celkovo je karfiol skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia zdravo stravovať a udržiavať si zdravie.
Prečo je karfiolová polievka dobrý nápad?
Pripraviť si zeleninovú polievku je dobrý nápad z niekoľkých dôvodov:
- Zdravie: Zeleninové polievky obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré sú prospešné pre zdravie. Vitamíny a minerály, ktoré sa nachádzajú v zelenine, sú dôležité pre správne fungovanie tela a imunitný systém.
- Výživa: Takéto polievky môže byť aj vynikajúcim zdrojom výživy a energie pre organizmus. Zelenina obsahuje množstvo prospešných zložiek ako sú vitamíny, minerály, antioxidanty a vláknina, ktoré dokážu pomôcť zlepšiť zdravie a znižovať riziko mnohých ochorení.
- Váha: Zeleninová polievka môže pomôcť s chudnutím a udržiavaním zdravej hmotnosti, pretože má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny. V prípade karfiolovej polievky je to len 27 kcal na 100 gramov. Konzumovanie zeleninovej polievky pred hlavným jedlom môže pomôcť s kontrolou porcií a zmiernením hladu.
- Jednoduchosť: Karfiolová polievka je jednoduchá na prípravu a môže byť vyrobená z rôznych druhov zeleniny. Môžete si ju pripraviť z rôznych druhov zeleniny, ktoré máte doma a môže sa ľahko upraviť podľa vašich preferencií.
Celkovo je zeleninová polievka zdravá a vynikajúca voľba pre tých, ktorí sa snažia zdravo stravovať a udržiavať si zdravú hmotnosť. Vyskúšajte aj recept na karfiol pečený v rúre. Vyskúšajte aj recept na šošovicovú polievku na kyslo.
Ingrediencie na karfiolovú polievku
- 1 karfiol,
- 2 menšie mrkvy,
- 1 menší zeler,
- 1 petržlen,
- 4 zemiaky,
- 1ks väčšia cibuľa,
- 100g masla,
- 1 polievková lyžica drvenej rasce,
- 5 guličiek nového korenia,
- 1 polievková lyžica majoránky,
- list ligurčeka,
- 2 zeleninové bujóny,
- 1 čajová lyžička soli,
Postup receptu na karfiolovú polievku
- Karfiol uvaríme – Karfiol očistíme, rozdelíme na menšie kúsky a dáme variť na 5 minút v osolenej vode.
- Očistíme zeleninu – Očistíme mrkvu, zeler, petržlen a zemiaky.
- Polievku okoreníme – Do polievky dáme rascu, nové korenie, soľ a list ligurčeka.
- Pridáme zemiaky – Zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť k polievke. Do polievky pridáme dva bujóny, premiešame a necháme variť.
- Usmažíme cibuľu - Na masle posmažíme cibuľu, ktorú sme nakrájali na jemno cca 5-8 minút.
- Usmažíme koreňovú zeleninu – K cibuli prihodíme všetku koreňovú zeleninu, ktorú nakrájame na menšie kocky, posmažíme 5 minút.
- Pridáme majorán a varíme – Koreňovú zeleninu pridáme do polievky, na záver posypeme majoránom a dáme variť na stredný oheň na 15 minút až bude všetka zelenina mäkká.
A takýto je výsledok, dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept krémovú brokolicovú polievku.