Najlepšia tradičná karfiolová polievka - Overený a jednoduchý recept

Tradičná karfiolová polievka je osvedčená slovenská zeleninová polievka. Máme pre vás rokmi vyskúšaný recept od žien v meste. Pripravte si skvelú a zdravú zeleninovú polievku s výbornou chuťou.

Zdravý a chutný recept

Karfiolová polievka je plná vitamínov. Pripravte si s nami ľahkú, ale za to poctivú zeleninovú polievku, ktorú majú radi aj deti.

  • Doba prípravy: 30 minút
  • Doba varenia: 30 minút
  • Počet porcií: 6 porcií

Karfiol je zdravý pretože obsahuje množstvo živín, vitamínov a minerálov. Táto skvelá karfiolová polievka rovnako obsahuje napríklad vitamíny C, K a B6, kyselinu listovú, draslík, vlákninu a antioxidanty. Taktiež má nízky obsah sacharidov a kalórií a je bohatá na bielkoviny a vlákninu, čo pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi a znižovať hladinu cholesterolu.

Ingrediencie

  • 1 karfiol
  • 2 menšie mrkvy
  • 1 menší zeler
  • 1 petržlen
  • 4 zemiaky
  • 1ks väčšia cibuľa
  • 100g masla
  • 1 polievková lyžica drvenej rasce
  • 5 guličiek nového korenia
  • 1 polievková lyžica majoránky
  • list ligurčeka
  • 2 zeleninové bujóny
  • 1 čajová lyžička soli

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na karfiolovú polievku

  1. Karfiol uvaríme – Karfiol očistíme, rozdelíme na menšie kúsky a dáme variť na 5 minút v osolenej vode.
  2. Očistíme zeleninu – Očistíme mrkvu, zeler, petržlen a zemiaky.
  3. Polievku okoreníme – Do polievky dáme rascu, nové korenie, soľ a list ligurčeka.
  4. Pridáme zemiaky – Zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť k polievke. Do polievky pridáme dva bujóny, premiešame a necháme variť.
  5. Usmažíme cibuľu - Na masle posmažíme cibuľu, ktorú sme nakrájali na jemno cca 5-8 minút.
  6. Usmažíme koreňovú zeleninu – K cibuli prihodíme všetku koreňovú zeleninu, ktorú nakrájame na menšie kocky, posmažíme 5 minút.
  7. Pridáme majorán a varíme – Koreňovú zeleninu pridáme do polievky, na záver posypeme majoránom a dáme variť na stredný oheň na 15 minút až bude všetka zelenina mäkká.

A takýto je výsledok, dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept krémovú brokolicovú polievku.

Videorecept na prípravu karfiolovej polievky

Prečo je karfiolová polievka skvelá voľba?

Pripraviť si zeleninovú polievku je dobrý nápad z niekoľkých dôvodov:

  • Zdravie: Zeleninové polievky obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré sú prospešné pre zdravie. Vitamíny a minerály, ktoré sa nachádzajú v zelenine, sú dôležité pre správne fungovanie tela a imunitný systém.
  • Výživa: Takéto polievky môžu byť vynikajúcim zdrojom výživy a energie pre organizmus. Zelenina obsahuje množstvo prospešných zložiek ako sú vitamíny, minerály, antioxidanty a vláknina, ktoré dokážu pomôcť zlepšiť zdravie a znižovať riziko mnohých ochorení.
  • Váha: Zeleninová polievka môže pomôcť s chudnutím a udržiavaním zdravej hmotnosti, pretože má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny. V prípade karfiolovej polievky je to len 27 kcal na 100 gramov. Konzumovanie zeleninovej polievky pred hlavným jedlom môže pomôcť s kontrolou porcií a zmiernením hladu.
  • Jednoduchosť: Karfiolová polievka je jednoduchá na prípravu a môže byť vyrobená z rôznych druhov zeleniny. Môžete si ju pripraviť z rôznych druhov zeleniny, ktoré máte doma, a môže sa ľahko upraviť podľa vašich preferencií.