Tradičná karfiolová polievka je osvedčená a slovenská zeleninová polievka. Máme pre vás rokmi vyskúšaný recept od žien v meste. Pripravte si skvelú a zdravú zeleninovú polievku s výbornou chuťou.

Karfiolová polievka

Karfiolová polievka je plná vitamínov. Pripravte si s nami ľahkú, ale za to poctivú zeleninovú polievku, ktorú majú radi aj deti. 

  • Doba prípravy: 30 minút,
  • Doba varenia: 30 minút,
  • Počet porcií: 6 porcií,

Karfiol je zdravý pretože obsahuje množstvo živín, vitamínov a minerálov. Táto skvelá karfiolová polievka rovnako obsahuje napríklad vitamíny C, K a B6, kyselinu listovú, draslík, vlákninu a antioxidanty. Taktiež má nízky obsah sacharidov a kalórií a je bohatá na bielkoviny a vlákninu, čo pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi a znižovať hladinu cholesterolu.

Rovnako obsahuje aj vlákninu, ktorá pomáha s trávením a čistením čriev. Karfiol obsahuje aj vitamín K, ktorý pomáha s tvorbou a udržiavaním silných kostí.

Taktiež sa v ňom nachádza vitamín C, ktorý pomáha posilňovať imunitný systém a chrániť pred chorobami. Celkovo je karfiol skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia zdravo stravovať a udržiavať si zdravie.

Prečo je karfiolová polievka dobrý nápad?

Pripraviť si zeleninovú polievku je dobrý nápad z niekoľkých dôvodov:

  • Zdravie: Zeleninové polievky obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré sú prospešné pre zdravie. Vitamíny a minerály, ktoré sa nachádzajú v zelenine, sú dôležité pre správne fungovanie tela a imunitný systém.
  • Výživa: Takéto polievky môže byť aj vynikajúcim zdrojom výživy a energie pre organizmus. Zelenina obsahuje množstvo prospešných zložiek ako sú vitamíny, minerály, antioxidanty a vláknina, ktoré dokážu pomôcť zlepšiť zdravie a znižovať riziko mnohých ochorení.
  • Váha: Zeleninová polievka môže pomôcť s chudnutím a udržiavaním zdravej hmotnosti, pretože má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny. V prípade karfiolovej polievky je to len 27 kcal na 100 gramov. Konzumovanie zeleninovej polievky pred hlavným jedlom môže pomôcť s kontrolou porcií a zmiernením hladu.
  • Jednoduchosť: Karfiolová polievka je jednoduchá na prípravu a môže byť vyrobená z rôznych druhov zeleniny. Môžete si ju pripraviť z rôznych druhov zeleniny, ktoré máte doma a môže sa ľahko upraviť podľa vašich preferencií.

Celkovo je zeleninová polievka zdravá a vynikajúca voľba pre tých, ktorí sa snažia zdravo stravovať a udržiavať si zdravú hmotnosť. Vyskúšajte aj recept na karfiol pečený v rúre. Vyskúšajte aj recept na šošovicovú polievku na kyslo. A tu je aj naša rýchla zeleninová polievka.

Ingrediencie na karfiolovú polievku

  • karfiol,
  • 2 menšie mrkvy,
  • 1 menší zeler,
  • petržlen,
  • 4 zemiaky,
  • 1ks väčšia cibuľa,
  • 100g masla,
  • 1 polievková lyžica drvenej rasce,
  • 5 guličiek nového korenia,
  • 1 polievková lyžica majoránky,
  • list ligurčeka,
  • 2 zeleninové bujóny,
  • 1 čajová lyžička soli,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na karfiolovú polievku

  1. Karfiol uvaríme – Karfiol očistíme, rozdelíme na menšie kúsky a dáme variť na 5 minút v osolenej vode.


     
  2. Očistíme zeleninu – Očistíme mrkvu, zeler, petržlen a zemiaky.


     
  3. Polievku okoreníme – Do polievky dáme rascu, nové korenie, soľ a list ligurčeka.


     
  4. Pridáme zemiaky – Zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť k polievke. Do polievky pridáme dva bujóny, premiešame a necháme variť.


     
  5. Usmažíme cibuľu - Na masle posmažíme cibuľu, ktorú sme nakrájali na jemno cca 5-8 minút.


     
  6. Usmažíme koreňovú zeleninu – K cibuli prihodíme všetku koreňovú zeleninu, ktorú nakrájame na menšie kocky, posmažíme 5 minút.


     
  7. Pridáme majorán a varíme – Koreňovú zeleninu pridáme do polievky, na záver posypeme majoránom a dáme variť na stredný oheň na 15 minút až bude všetka zelenina mäkká.

A takýto je výsledok, dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept krémovú brokolicovú polievku.

Videorecept na prípravu karfiolovej polievky