Tentoraz sa podelíme o niečo špeciálne – recept na moderný zemiakový šalát, ktorý je dokonalým príkladom, ako môžu drobné inovácie využiť známe ingrediencie a premeniť ich na niečo úplne nové.

Moderný zemiakový šalát

Tento recept kombinuje tradičný základ zo zemiakov a vajec s niekoľkými netradičnými prvkami, ako je čerstvá zelenina, avokádo, grécky jogurt, a dokonca aj možnosťou pridania pražených semienok pre extra chrumkavosť.

Tento šalát nie je len vynikajúci svojou chuťou, ale aj svojimi textúrami a zdravými alternatívami k majonéze, čo ho robí perfektným doplnkom k akejkoľvek príležitosti, od sviatočného stola až po letné grilovanie. Skúste náš recept ako tento moderný zemiakový šalát pripraviť krok za krokom.

Moderná verzia tradičného zemiakového šalátu môže zahŕňať niektoré netradičné ingrediencie a prístupy v príprave, ktoré pridajú šalátu novú dimenziu chutí a textúr. Tu je recept na modernú verziu zemiakového šalátu:

Ingrediencie

  • na 4 porcie: 7 stredných zemiakov, - 3 vajcia - 1 červená cibuľa pre sladkastú chuť - 1 balenie mixu čerstvej zeleniny (mrkva, hrášok, zelená fazuľka) alebo čerstvej baby zeleniny - 3 väčšie kyslé uhorky, možno nahradit čerstvými uhorikami alebo kaparami pre iný chuť - 1 avokádo nakrájané na kocky, ako zdravá alternatíva majonézy - 225g gréckeho jogurtu, ako ľahšia náhrada za majonézu - nálev z kyslých uhoriek,
  • Na dochutenie: morská soľ, čerstvo mleté čierne korenie, prípadne čerstvý kôpor alebo petržlenová vňať,
  • Voliteľné: pražené slnečnicové alebo tekvicové semienka pre chrumkavosť,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, ale nerozvarené. Pre rýchlejšie lúpanie a chladenie zemiaky po uvarení ponoríme do studenej vody.
  2. Vajíčka uvaríme na tvrdo, chladíme a nakrájame.
  3. Červenú cibuľu nakrájame nadrobno. Na miesto blanšírovania ju môžeme nakrájať a zaliať nálevom z uhoriek na 10 minút pre odstránenie ostrosti a pridanie jemnej kyslastej chuti.
  4. Čerstvú zeleninu (mrkvu, hrášok, zelenú fazuľku) sparíme, aby zostala chrumkavá, ale necháme ju vychladnúť. Kyslé uhorky (alebo kapary, čerstvé uhoriky) nakrájame na kocky.
  5. Avokádo a grécky jogurt zmiešame dohladka a použijeme ako základ "dresingu" namiesto tradičnej majonézy.
  6. Zemiaky nakrájame na kocky alebo necháme v celku, ak sú malé a mladé. Spolu s vajíčkami, cibuľou, avokádovou zmesou, čerstvou zeleninou a kyslými uhorkami premiešame v veľkej mise.
  7. Ochutíme nálevom z uhoriek, soľou, čiernym korením, a posypeme čerstvým koprom alebo petržlenom. Na záver pridáme pražené semienka pre extra textúru.

Tento moderný zemiakový šalát prináša sviežosť, chrumkavosť a zdravšie alternatívy k tradičným ingredienciám, čo ho robí ideálnym doplnkom k sviatočnému stolu alebo letnému grilovaniu vonku.