Zdravá paradajková polievka – ingrediencie:

1ks cibuľa

maslo, olivový olej

1ks paradajkové pyré (500g)

1ks krájané lúpané paradajky (425g)


Foto - autorka

Rajčinová polievka – ingrediencie na halušky:

1ks vajce

4 plátky masla

7 lyžíc krupice

3 lyžice vlažnej vody

Paradajková polievka – ingrediencie na dochutenie:

soľ, trstinový cukor, drvená rasca, mletá červená paprika, nové korenie, bobkový list


Foto - autorka

Jednoduchá paradajková polievka – postup:

Najprv si pripravíme cesto na halušky, aby nám krupica napučala. Tenké plátky zmäknutého masla si vymiešame s vajíčkom, pridáme 3 lyžice vlažnej vody a zapracujeme cca 7 kopcovitých lyžíc krupice. Malo by nám vzniknúť vláčne cesto, ak je riedke pridáme ešte krupicu, ak hustejšie, trošku vody. Necháme postáť.

Nadrobno nakrájanú cibuľu si opražíme na olivovom oleji a masle (2 lyžice olivového oleja, kúsok masla), pridáme konzervu krájaných paradajok a paradajkové pyré. Ak polievku nechceme mixovať, pridáme 2ks paradajkového pyré (paradajkové pyré si môžeme pripraviť aj z čerstvých paradajok, bude ešte chutnejšia - paradajky si podusíme do mäkka a prepasírujeme). Pridáme cukor (podľa chuti – cca 4 lyžice), lyžičku mletej červenej papriky, drvenú rascu, 1 bobkový list a 2 guličky nového korenia. Povaríme 10 minút. Vyberieme bobkový list, nové korenie a ponorným mixérom rozmixujeme.

Paradajkovú zmes zalejeme vodou podľa potreby (záleží, či máme radi hustejšiu, alebo redšiu). Prevaríme 10 minút.  Do polievky tvarujeme halušky, buď lyžicou namočenou v studenej vode, alebo ich zavaríme cez sito na halušky. Povaríme ešte nejakých 10-15minút. Dochutíme podľa potreby soľou, cukrom, vegetou (nemusíme). Niekto dochucuje aj cesnakom, ale nám chutí takáto verzia. Polievku servírujeme so strúhaným tvrdým syrom, prípadne dozdobíme bylinkami.