Šošovica je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Zo všetkých strukovín je najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov. A ako bonus – je lacná. 

 

Okrem toho je šošovica:

  • balzamom pre srdce a cievy
  • udržiava optimálnu hladinu cukru a cholesterolu
  • nadlho zasýti, podporuje chudnutie
  • zaháňa únavu

Foto - autorka

Šošovicová polievka - ingrediencie 

300g sušenej šošovice

2 polievkové lyžice olivového oleja

1 ks veľká cibuľa

3 strúčiky cesnaku

soľ, vegeta, čierne celé korenie, celá rasca, kurkuma, bobkový list

1 čajová lyžička mletej červenej papriky

kyslá smotana

petržlenová vňať

Foto - autorka

Postup na rýchlu šošovicovú polievku:

Šošovicu si cez noc necháme napučať v studenej vode. Pred varením si vodu zlejeme. Do väčšieho hrnca si dáme šošovicu, ktorú si zalejeme vodou - cca 10 cm nad jej povrch,  pridáme soľ, vegetu (keď ju používate), celé čierne korenie, celú rascu, kurkumu, bobkový list, prikryjeme a pomaly varíme. Keď je šošovica polomäkká, pripravíme si cibuľu, ktorú si nakrájame  nadrobno a cesnak, ktorý rozotrieme.

Necháme ich cca 10 minút odstáť, aby sa uvoľnili živiny. Na olivovom oleji si cibuľku opražíme do sklovita, stiahneme zo sporáka, pridáme cesnak, aby zavoňal, mletú červenú papriku. Premiešame a pridáme do polievky. Ak nebudete používať čerstvé bylinky, môžete pridať sušený majorán. Ak je polievka hustá, dolejeme vodu, prevaríme a ešte podľa potreby dochutíme. Môžeme servírovať s lyžicou kyslej smotany a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Foto - autorka

Prečítajte si aj RECEPT: Rýchle a zdravé koláčiky z ovsených vločiek, banánov a sliviek