Žemlovka má zjavne okolo sveta mnoho rôznych receptov, ale ten náš slovenský je jasný. Skvelé strúhané jadlká a sladký tvaroh. Domácu žemlovku budete robiť znova a znova.

Žemlovka

Tvarohovo-jablkovú žemlovku je veľmi jednoduché pripraviť a nevyžaduje veľa zložitých ingrediencií. Kombinácia mäkkého tvarohu a sladkých jabĺk dáva tomuto dezertu vynikajúcu chuť. Tvaroh dodáva žemlovke jemnú chuť a jablká dodávajú dezertu príjemnú sladkosť.

Tvarohovo-jablková žemlovka sa môže pripraviť aj zo starých chlebov alebo žemlí, čo robí z tohto dezertu skvelú možnosť využiť zvyšky jedla a zároveň si dopriať niečo sladké. Tvarohovo-jablková žemlovka je veľmi variabilná, pretože môže byť pripravená s rôznymi druhmi chleba, tvarohu a jabĺk. Taktiež sa môže podávať s rôznymi prísadami ako práškový cukor, šľahačka alebo vanilková omáčka.

Celkovo sa dá ľahko povedať, že tvarohovo-jablková žemlovka je vynikajúcim dezertom, ktorý môže slúžiť aj ako hlavné jedlo. Ide o jednoduchý recept na prípravu, ktorý sa ľahko dá prispôsobiť individuálnym chuťovým preferenciám.

História žemlovky

Žemlovka, ktorá je vo svete tiež tiež známa ako chliebový nákyp, má pôvod v starovekom Ríme, kde sa pripravovala s chlebom, mliekom a medom. V priebehu stredoveku bola obľúbeným pokrmom na anglických dedinách, keď ju pripravovali s cestovinou, mliekom a vajcami.

V 15. storočí sa recept na žemlovku dostal do Francúzska, kde sa stal populárnym na dvoroch francúzskych kráľov. Francúzska verzia sa nazývala "pain perdu", čo znamená "stratený chlieb", pretože bola vyrábaná z kúskov chleba, ktorý už bol tvrdý a nie už moc chutný.

Takýto kúsok chleba namočili v mlieku, vajciach a cukre a opäť ho opiekli. Tento spôsob prípravy dodal chlebu nový život a zmenil ho na sladkú a chutnú pochúťku.

V 19. storočí sa žemlovka dostala aj do USA, kde sa stala populárnym raňajkovým jedlom. Aj za morom sa postupne stala známou pod rôznymi názvami a boli k nej pridávané rôzne prísady ako ovocie, sirup, slanina, alebo cukor v prahu.

Dnes je žemlovka obľúbeným jedlom po celom svete a existuje množstvo receptov a variácií. napríklad aj tento náš slovenský, keď sa do jedla pridávajú nastrúhané jablká, tvaroh a používajú sa staršie rožky. Vyskúšajte aj náš recept na parené buchty. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na sladké hlavné jedlá. Alebo recept na palacinky. Tu je ja recept na jablkový závin.

Ingrediencie

  • 6 - 8 rožkov,
  • 1 kg nastrúhaných jabĺk,
  • 500 g tvarohu,
  • 2 žĺtko,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 1 škoricový cukor,
  • roztopené maslo,
  • 2 pl práškového cukru,
  • hrozienka,
  • trochu mlieka,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na domácu žemlovku

  1. Do misky rozmiešame tvaroh, 2 žĺtka, vanilkový cukor, 2 lyžice práškového cukru a hrozienka.


     
  2. Nakrájame 8 rožkov na kolieska. Maslom vymastíme plech, rozložíme naň vrstvu nakrájaných rožkov a pokropíme ich mliekom.


     
  3. Na základnú vrstvu z rožkov pridáme ošúpané a postrúhané jablká. Celú jablkovú vrstvu na plechu posypeme škoricovým cukrom.


     
  4. Na vrstvu nastrúhaných jabĺk pridáme vymiešaný tvaroh.


     
  5. Ďalšia vrstva rožkov, opäť pokropiť mliekom. Zase pridáme aj vrstvu jabĺk a tvarohu.


     
  6. Navrch opäť pridáme nastrúhané rožky a polejeme roztopeným maslom.


     
  7. Počeieme v rozohriatej teplovzdušnej rúre na 180 stupňov asi 15 až 20 minút, kým rožky nechytia zvrchu farbu.

 

Dobrú chuť. Žemlovku podávame najlepšie ešte teplú a posypanú práškovým cukrom. Vyskúšajte aj náš recept na ryžový nákyp.