Ryžový nákyp s ovocím a penou
Čas prípravy (celkovo spolu): 50 minút
Čas pečenia: 45 minút
Počet porcií: 8
Ryža, mlieko a vajíčka, obohatené o chuť vykôstkovaných višní a ríbezľového sirupu. Ryžový nákyp je klasika k tradičnému rodinnému obedu, ktorý mnohých z nás nesie naspäť do detských čias, kedy sme sa najviac zvykli tešiť na lahodný, najčastejšie sladký obed od babičky. Ženy v meste majú pre vás jednoduchý a detailný fotorecept na ryžovú pochúťku, ktorú zvládne aj úplný začiatočník či začiatočníčka v kuchyni. My sme vo fotorecepte použili ako zdravý ovocný dodatok vykôstkované višne, no pokojne si dezert môžete prispôsobiť a použiť naň čerstvé čerešne alebo broskyne, prípadne sušené hrozienka. Je to na vás!
Nech sa vám neodmysliteľná súčasť slovenskej kuchyne podarí!
Ponúkame vám aj recept na domáce šišky - sladký dezert pre budúce pečenie tradičných chuťoviek slovenskej kuchyne.
Ingrediencie na ryžový nákyp
- 200 g ryže
- 700 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 3 ks vajec
- 20 g masla
- 60 g kryštálového cukru
- 300 g vykôstkovaných višní
- Štipka soli
- 2 PL ríbezľového sirupu
Postup receptu na slovenskú klasiku: Ryžový nákyp
-
Mlieko privedieme k varu, pridáme 30 g kryštálového cukru, rovnako aj vanilkový cukor.
- Do mlieka prisypeme ryžu a za občasného miešania ju uvaríme domäkka. Trochu tekutiny môže zostať, pretože ryžu ešte budeme zapekať.
- Žĺtky oddelíme od bielkov, ktoré si odložíme. Vymiešame ich s rozpusteným maslom a premiešame s uvarenou ryžou.
- Višne si vykôstkujeme a následne pridáme do ryže. Celú zmes presunieme na plech a urovnáme. Zapekáme 25 minút na 200 stupňoch.
- Bielka začneme šľahať so štipkou soli. Postupne pridáme zvyšný kryštálový cukor. Vyšľaháme dotuha, aby nám vznikla hustá snehová pena. Do záverečného šľahania zapracujeme aj sirup. Penu na záver podávame s ryžovým nákypom, ktorý nakrájame na kocky podľa počtu porcií.
Hotovo! Želáme vám dobrú chuť k rodinnému sladkému obedu!