Ryžový nákyp

Pre všetkých milovníkov ryže je neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka ryžový nákyp. Ak sa totiž táto základná biela surovina spojí s mliekom a vajíčkami, prípadne sa pridá ovocie, na tanieri má človek hotovú báseň. Ryžový nákyp je jedno z najobľúbenejších sladkých hlavných jedál u nás a patrí medzi tie najobľúbenejšie kúsky tradičnej slovenskej kuchyne.

Či už si zvolíte postup, že penu – korunu tohto pokrmu – dáte zapiecť na samotný ryžový nákyp alebo si ju vychutnáte zvlášť, je už na vás. Rovnako si môžete vybrať, aké ovocie máte najradšej.

Do ryžového nákypu sa hodia višne, ale aj čerešne či broskyne. Prípadne sa dajú využiť aj sušené hrozienka – krásne doladia chuť ryže, mlieka a vajíčok. Tak poďme už na to, pustíme sa do prípravy ryžového nákypu.

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 50 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 45 minút
  • Počet porcií: 8

Ingrediencie na prípravu ryžového nákypu

(Potrebujeme na 8 porcií)

  • 200 g ryže,
  • 700 ml mlieka,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 3 vajcia,
  • 20 g masla,
  • 60 g kryštálového cukru,
  • 300 g vykôstkovaných višní,
  • štipka soli,
  • ríbezľový sirup (asi 2 PL),

 

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

 

Postup receptu na ryžový nákyp

  1. Mlieko si privedieme k varu, pridáme 30 g kryštálového cukru a tiež vanilkový cukor.


     
  2. Do mlieka prisypeme ryžu a za občasného miešania ju uvaríme do mäkka. Trochu tekutiny môže zostať, ryža sa ide ešte zapekať.


     
  3. Žĺtky oddelíme od bielkov (tie si odložíme) a vymiešame ich s rozpusteným maslom. Premiešame s uvarenou ryžou.


     
  4. Višne si vykôstkujeme a pridáme do ryže.


     
  5. Celú zmes presunieme na plech a urovnáme. Zapekáme asi 25 minút na 200 stupňov Celzia.


     
  6. Bielky začneme šľahať so štipkou soli a postupe pridáme zvyšný kryštálový cukor. Vyšľaháme do tuha, aby nám vznikla hustá snehová pena. Do záverečného šľahania ešte zapracujeme sirup. Penu podávame s kockami ryžového nákypu.

Dobrú chuť, takto vyzerá výsledok. A chutí úžasne. 

Vyskúšajte aj recept na výborné domáce šišky.