Ryžový nákyp s ovocím a penou

Čas prípravy (celkovo spolu): 50 minút

Čas pečenia: 45 minút

Počet porcií: 8

Ryža, mlieko a vajíčka, obohatené o chuť vykôstkovaných višní a ríbezľového sirupu. Ryžový nákyp je klasika k tradičnému rodinnému obedu, ktorý mnohých z nás nesie naspäť do detských čias, kedy sme sa najviac zvykli tešiť na lahodný, najčastejšie sladký obed od babičky. Ženy v meste majú pre vás jednoduchý a detailný fotorecept na ryžovú pochúťku, ktorú zvládne aj úplný začiatočník či začiatočníčka v kuchyni. My sme vo fotorecepte použili ako zdravý ovocný dodatok vykôstkované višne, no pokojne si dezert môžete prispôsobiť a použiť naň čerstvé čerešne alebo broskyne, prípadne sušené hrozienka. Je to na vás!

Nech sa vám neodmysliteľná súčasť slovenskej kuchyne podarí!

Ponúkame vám aj recept na domáce šišky - sladký dezert pre budúce pečenie tradičných chuťoviek slovenskej kuchyne.

Ingrediencie na ryžový nákyp

  • 200 g ryže
  • 700 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 ks vajec
  • 20 g masla
  • 60 g kryštálového cukru
  • 300 g vykôstkovaných višní
  • Štipka soli
  • 2 PL ríbezľového sirupu

 

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup receptu na slovenskú klasiku: Ryžový nákyp

  1. Mlieko privedieme k varu, pridáme 30 g kryštálového cukru, rovnako aj vanilkový cukor.

  2. Do mlieka prisypeme ryžu a za občasného miešania ju uvaríme domäkka. Trochu tekutiny môže zostať, pretože ryžu ešte budeme zapekať.


     
  3. Žĺtky oddelíme od bielkov, ktoré si odložíme. Vymiešame ich s rozpusteným maslom a premiešame s uvarenou ryžou.


     
  4. Višne si vykôstkujeme a následne pridáme do ryže. Celú zmes presunieme na plech a urovnáme. Zapekáme 25 minút na 200 stupňoch.

  5. Bielka začneme šľahať so štipkou soli. Postupne pridáme zvyšný kryštálový cukor. Vyšľaháme dotuha, aby nám vznikla hustá snehová pena. Do záverečného šľahania zapracujeme aj sirup. Penu na záver podávame s ryžovým nákypom, ktorý nakrájame na kocky podľa počtu porcií.

Hotovo! Želáme vám dobrú chuť k rodinnému sladkému obedu!