Pripraviť si doma parené buchty s lekvárom môže byť síce náročnejšie, ale ich chuť vám všetko vráti. Máme pre vás osvedčený recept z kuchyne portálu Ženy v meste s ktorým prípravu parených buchiet zvládnete.

Parené buchty

Buchty na pare, ktorým sa nedá odolať? Nech sa páči. Vyskúšajte overený recept z kuchyne vášho obľúbeného portálu Ženy v meste. Ak vám naše parené buchty budú chutiť, dajte nám vedieť. Podobne skúste aj recept na šisky, alebo bábovku. Vyskúšajte aj našu žemlovku, alebo babičkine šišky. 

Prípadne pre vás máme aj overený recept na tradičnú bublaninu, alebo na palacinky. Skúste aj pravé valašské frgály.

  • Čas prípravy: 30 minút,
  • Čas kysnutia: 60 minút,
  • Čas parenia: 8-10 minút,
  • Počet kusov: 16,

Ingrediencie

  • na kvások: 1/2 bal. droždia, 1 dl vlažného mlieka, 1 polievková lyžica kryštálového (trstinového) cukru
     
  • na cesto:
  • 500 g polohrubá špaldová múka (polohrubá múka),
  • 1 dl vlažného mlieka,
  • 1 dl vlažnej minerálky,
  • 1 ks vajce,
  • 2 polievkové lyžice roztopeného masla,
  • 2 polievkové lyžice trstinového (kryštálového) cukru,
  • štipka soli,
     
  • na náplň: slivkový lekvár (iný obľúbený hustý lekvár)
  • na posýpku: kakao, mak alebo orechy zmiešané s práškovým cukrom, granko
  • na preliatie: roztopené maslo

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na parené buchty s lekvárom

  1. Najprv si pripravíme kvások. Vlažné (nie horúce) mlieko vlejeme do misky, pridáme kryštálový (trstinový) cukor a rozdrobené čerstvé droždie. Dobre premiešame, aby sa všetky suroviny rozpustili. Necháme postáť cca 5 minút, aby kvások vzišiel. Urobí sa pena. Medzitým si do väčšej misky pridáme múku, vlažné mlieko a minerálku, vlažné maslo, vajce, cukor a štipku soli. Pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto.


     
  2. Miesime ručne (alebo vymiešame vareškou). Kvôli času je vhodné zvoliť kuchynský robot s hnetacími hákmi. Ak je cesto lepivejšie, pridáme múku, alebo opačne, ak je hustejšie, pridáme trochu mlieka. Záleží ako múka pohltí tekutinu. Cesto miesime cca 15 minút ručne, robotom asi 5 minút. Malo by byť  pružné a nelepiť sa. Hotové ho posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu.


     
  3. Cesto by malo zdvojnásobiť objem. Vykysnuté cesto preložíme na múkou vysypanú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Ostrým nožom nakrájame štvorce o veľkosti 5x5 cm. Na každý štvorec dáme lyžičku lekváru, samozrejme, najlepšie domáceho, spojíme všetky konce, dobre postláčame, aby neskôr lekvár nevytiekol. Buchtu otočíme. Takto pokračujeme o ostatným cestom. Hotové buchty necháme ešte 10 minút podkysnúť.


     
  4. Najdôležitejšia časť je parenie buchiet. Nemajte strach, že buchty nebudú dokonalé, domáce sú domáce. Do väčšieho hrnca pridáme vodu, vložíme paráčik, ktorý potrieme olejom alebo na neho položíme papier na pečenie. Voda nesmie presahovať paráčik, musí byť cca 1 cm pod ním. Keď začneme vkladať buchty, voda musí vrieť. Hrniec prikryjeme pokrievkou (vtedy nám vznikne para) a buchty paríme cca 8-10 minút.


     
  5. Po tomto čase pokrievku opatrne odkryjeme, aby nám voda nekvapla na buchty, mohli by sa zmrštiť. Buchty vyberieme a pokračujeme s parením. Treba dávať pozor, aby bola voda stále pod paráčikom. Ak je potrebné, tak ju prilejeme. Maslo prehrejeme, aby zavoňalo. Buchty polejeme roztopeným maslom a posypeme obľúbenou posýpkou.

Tip na záver: Ak máte čas, pripravte buchty z dvojitej dávky. Po naparení a vychladení buchty zabaľte do mikroténového vrecka a zamrazte. Kedykoľvek ich vyberiete, na paráčiku ohrejete a výbornú pochúťku máte raz-dva na stole. A čo dodať na záver? Dobrú sladkú chuť. Ochutnajte aj jogurtový koláč s ovocím

 

Parené buchty od babičky

Kuchyňa nášho portálu pripravuje recepty nielen pre dospelých, ale myslí na celú rodinu. Prekvapte svoje detičky sladkou pochúťkou, po ktorej sa budú oblizovať.

Zvoľte zdravšiu verziu zo špaldovej múky, ktorá je výživnejšia. Domáce parené buchty ako od babičky. Vyskúšajte aj recept na kakaový závin, alebo palacinky. Prípadne skúste podobné tradičné jedlo ktorým sú bryndzové pirohy.