Pripraviť si najlepší karlovarský knedlík, podľa originálneho receptu nemusí byť na vaše sily. Skúste si s nai pripraviť karlovarský knedlík a potešiť sa jeho chuťou. Príprava karlovarského knedlíka nie je tak náročná a chuť nesklame.

Originálny karlovarský knedlík – zaručený recept

Domáca knedľa je super záležitosť. Čo tak ale vyskúšať verziu od našich českých susedov v podobe karlovarského knedlíka? Ide o veľmi zaujímavú obdobu klasickej knedle. Ako inak z Karlovych Varov.

Mnohé gazdinky si isto budú pochvaľovať, pretože sa dá povedať, že ide o jednoduchší spôsob prípravy. Nie je totiž potrebné žiadne kysnutie, ani parenie ako pri klasickej domácej knedli.

Za to však karlovarský knedlík má šľahaný sneh z bielkov, no to je úplná hračka. Ukážeme si, ako postupovať. Prípadne si pozrite recept na zemiakovú knedľu, alebo ďalšie overené recepty na prílohy.

Karlovarský knedlík

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 50 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 30 minút
  • Počet porcií: 4

Ingrediencie na prípravu karlovarského knedlíka

Potrebujeme na 4 porcie:

  • 6 starších rožkov alebo 3 väčšie bagety,
  • 1,5 dcl mlieka,
  • 50 g masla,
  • 3 vajcia,
  • ½ KL soli,
  • ¼ KL čierneho mletého korenia,
  • hrsť petržlenovej vňate,

 

Postup receptu na karlovarský knedlík

  1. Rožky nakrájame na rovnomerné kocky. Zalejeme mliekom.


     
  2. Pridáme tri žĺtky, oddelené od bielkov, soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať.


     
  3. Rozpustíme si maslo a pridáme k rožkom.


     
  4. Dôkladne premiešame.


     
  5. Medzitým si vyšľaháme tuhý sneh. Vyšľaháme bielky mixérom do tuha, najskôr na pomalých obrátkach, potom rýchlejšie. Odporúča sa niekedy pridať aj štipku soli, vtedy to ide ľahšie. A vajíčka mať z chladničky vybraté skôr, vtedy sa sneh ľahšie vyšľahá.

  6. Pridáme k zmesi a už len jemne premiešame.


     
  7. Varíme v na to určených formičkách alebo varných vreckách asi pol hodinu. Dôležité je, aby bola zmes ponorená do úrovne hladiny vody.


     

Dobrú chuť. Karlovarský knedlík sa hodí napríklad s duseným králikom na víne. Skúste aj recept na chrumkavé zemiakové placky.