Recept na zemiakové placky k Slovensku neodmysliteľne patrí.. Je to fantastická dobrota našich starých mám. Vyskúšajte si pripraviť najlepšie zemiakové placky podľa tohoto z kuchyne portálu Ženy v meste.

Chuť chrumkavých zemiakových placiek len tak neomrzí, sú výborné na obed či večeru a výbornou prílohou je táto zemiaková dobrota aj k jedlám z mäsa. Jednoducho táto gazdovská pochúťka stojí za to, napríklad aj ak sú plnené.

Gazdovské zemiakové placky - fotorecept kliknite

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 6 placiek (2-3 osoby)

Chutné zemiakové placky sú úžasná pochúťka. Kto by ich nemiloval? Nastrúhané zemiaky, vajce, cesnak, trošku múky a poďme na to. Klasické gazdovské jedlo našich predkov, ktoré tu zostane aj našim vnúčatám. V Česku známe ako bramborák, už chýba len chladený Plzeň.

Zemiaky sú na Slovensku snáď základnou potravinou. Nesmú chýbať v žiadnej komore. Naše staré mamy z nich dokázali vykúzliť neskutočné dobroty. Často nemali moc na výber, ale táto dobrota za to určite stála.

Dávno ste ich nerobili? Neviete ako na to? Nemajte obavy, radi vám poradíme. Prípravu placiek zvládne aj každý začiatočník. Najlepšie zemiakové placky so značkou Ženy v meste s podrobným fotoreceptom

Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás pripravených mnoho skvelých jedál zo zemiakov - najlepšie recepty zo zemiakov - kliknite  Nech sa páči, inšpirujte sa. Recept na skvelý obed sú aj obľúbené zemiaky na kyslo, zemiakový prívarok

Najlepšie zemiakové placky - ingrediencie                                    

  • 5  zemiakov strednej veľkosti
  • 2 vajcia
  • 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 1 kopcovitá lyžica hladkej špaldovej (hladkej) múky 
  • na dochutenie placiek: soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika (môže byť aj pálivá), drvená rasca, sušený majorán, kurkuma (môžete vynechať, nie je síce tradičná, výborná však na kĺby, pôsobí protizápalovo)
  • na pečenie placiek: olej podľa potreby

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Najlepšie chrumkavé zemiakové placky. Foto - Nela

Ako pripraviť chrumkavé zemiakové placky

  1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a osušíme. Nastrúhame ich na strúhadle alebo použijeme kuchynský robot.
  2. Je vhodné nastrúhať polovicu zemiakov úplne najemno (kašu), ale aj na malé rezančeky, druhú polovicu.
  3. K nastrúhaným zemiakom pridáme vajcia, hladkú špaldovú múku. Môžeme zvoliť aj klasickú múku hladkú.
  4. Premiešame. Pridáme korenie, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, rascu a sušený majorán.
  5. Pridáme aj trochu mletej kurkumy. Samozrejme, nie je tradičná, ale úžasná pre naše zdravie. Vyskúšajte.
  6. Všetko spolu dobre premiešame. Malo by nám vzniknúť polotuhé cestíčko. Ak je treba, pridáme si múku.
  7. Na kvalitnejšiu panvicu pridáme dve polievkové lyžice oleja, necháme rozohriať a lyžicou urobíme placku.
  8. Placku urobíme tak, že si lyžicou rozotrieme cesto po celej ploche. Upečieme ju z oboch strán dozlatista.
  9. Domáce zemiakové placky môžeme piecť aj na malom množstve oleja, nebudú však až také chrumkavé.
  10. Chrumkavé zemiakové placky po upečení ukladáme na papierový obrúsok, odstránime tak prebytočný tuk.
  11. Pripravte si skvelé zemiakové placky podľa nášho fotoreceptu - kliknite.

Tip na záver: Opäť pre obľúbencov mäsa. Do cesta na zemiakové placky môžete primiešať malé kúsky nakrájanej šunky alebo údeného mäsa. Prekvapte svoju mužskú polovičku touto pochúťkou.

Dobrú tradičnú chuť. Vyskúšajte aj vynikajúca cuketová haruľa so zemiakmi pečená na plechu