Vyskúšajte náš recept na ľahký zemiakový šalát, u nás sa výborne osvedčil. Pripravte si sviatočný šalát tento rok so ženami v meste.
Ľahký zemiakový šalát
Zemiakový šalát je neodmysliteľnou súčasťou sviatočných stolov na Slovensku, a tento ľahký recept ponúka dokonalú rovnováhu chutí a jednoduchosť prípravy. S príchodom sviatočného obdobia, keď čas strávený v kuchyni je často limitovaný množstvom iných príprav, je tento šalát ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú pripraviť niečo chutné, no nechcú tráviť hodiny pri sporáku.
Jednoduchý a zároveň výživný, tento ľahký zemiakový šalát využíva ingrediencie, ktoré sú väčšinou ľahko dostupné a zároveň zdravé. S kombináciou varených zemiakov, čerstvej mrkvy, mrazeného hrášku a domácej majonézy, tento šalát je nielen chutný, ale aj farebný a vizuálne príťažlivý.
Výberom kvalitných ingrediencií, ako sú napríklad za studena lisovaný olej a domáce vajíčka, môžete zvýšiť nutričnú hodnotu a chuť tohto jednoduchého pokrmu.
Domáca majonéza, ktorá je dôležitou súčasťou tohto receptu, pridáva šalátu jemnú, krémovú textúru, a zároveň umožňuje plnú kontrolu nad ingredienciami a ich kvalitou. Tento šalát je skvelým riešením nielen pre sviatky, ale aj pre bežné dni, keď hľadáte rýchly a zdravý pokrm, ktorý zasýti a zároveň ponúkne rozmanitosť chutí.
Navyše, tento recept je flexibilný, čo znamená, že ho môžete prispôsobiť podľa vašich osobných preferencií a dostupných ingrediencií. Či už ide o pridanie rôznych druhov zeleniny alebo experimentovanie s rôznymi druhmi olejov v majonéze, tento zemiakový šalát je perfektným plátnom pre vašu kulinársku kreativitu. Jeho jednoduchosť a pružnosť z neho robia ideálnu voľbu pre každého, kto chce pripraviť chutný a zároveň zdravý pokrm. Alebo si prirpavte tradičný zemiakový šalát. A tu je aj zemiakový šalát bez majonézy. Alebo si pripravte viedenský zemiakový šalát. Skúste aj tento recept na šťavnatý zemiakový šalát.
Ingrediencie
zemiaky uvarené v šupke 700 g, mrkva strednej veľkosti 5 ks, mrazený hrášok 150 g, olej 60 ml, žĺtky 4 ks, sterilizované uhorky 7 ks, citrónová šťava 1 kávová lyžička, dijónska horčica 3 polievkové lyžice, mleté čierne korenie podľa chuti, soľ podlľa chuti.
Postup receptu
- Zemiaky a mrkvu dôkladne umyjeme a dáme variť v šupke. Trvá to asi 20-25 minút, záleží na veľkosti varenej zeleniny. Vodu po uvarení zlejeme a necháme zemiaky a mrkvu vychladnúť. tento krok môžeme vykonať aj deň predom.
- Po vychladnutí zemiaky a mrkvu ošúpeme. Ak máte pretláčadlo na zemiakový šalát použite. Kto nemáte, potrvá to o niečo dlhšie, lebo zemiaky budete musieť krájať na malé kocky. Ošúpeme si aj mrkvu a nakrájame nadrobno. Prípadne použite sterilizovanú zmes mrkvy a hrášku. Nadrobno si nakrájame aj kyslé uhorky. Množstvo si prispôsobte podľa chuti samozrejme.
- Ak chcete, použite majonézu kupovanú, alebo nejakú náhradu. Ak chcete domácu majonézu, pripravíme si ju z týchto troch základných ingrediencií: 4 žĺtky, 3 lyžice dijónskej (alebo plnotučnej) horčice a 50-70-100 ml rastlinného za studena lisovaného oleja, podľa preferencie. Čím viac oleja, tým bude majonéza hustejšia. Do zemiakového šalátu stačí pridať i redšiu majonézu - zostane tak krásne vláčny aj na ďalší deň. Hodí sa skvele kvalitný olivový olej. Odskúšaný mám aj ľanový, ten je dobrým zdrojom omega3 mastných kyselín, ale zanechá o niečo horkejšiu dochuť. Možno ju zjemniť niečím sladkým - lyžica dve cukru alebo medu.
- Ako prvé si vyšľaháme žĺtka s horčicou. Čím dlhšie vydržíte, tým krémovejšia majonéza bude. Max. tak 5 minút šľahania. 7. Pridávanie oleja Po vyšľahaní začneme do zmesi pomaly prilievať za stáleho šľahania olej. Neponáhľame sa, je dôležité prilievať naozaj po pár kvapkách alebo tenučkým prúdom.
- Majonéza je hotová. Hustota sa odráža od množtsva použitého oleja. Ja som robila z 50 ml ľanového oleja, majonéza bola redšia, ale šalát ostal vláčny aj na tretí deň. Dochutíme soľou, čiernym korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Nakrájané zemiaky, mrkvu, hrášok a uhorky dôkladne zmiešame s domácou majonézou. Podľa potreby dochutíme.
A sviatky sa môžu začať, dobrú chuť! :) Vyskúšajte si prečítať aj náš článok o tom v čom je tajomstvo dokonalého zemiakového šalátu, alebo aké zemiaky na zemiakový šalát.
Videorecept