Vyskúšajte náš recept na ľahký zemiakový šalát, u nás sa výborne osvedčil. Pripravte si sviatočný šalát tento rok so ženami v meste.

Ľahký zemiakový šalát

Zemiakový šalát je neodmysliteľnou súčasťou sviatočných stolov na Slovensku, a tento ľahký recept ponúka dokonalú rovnováhu chutí a jednoduchosť prípravy. S príchodom sviatočného obdobia, keď čas strávený v kuchyni je často limitovaný množstvom iných príprav, je tento šalát ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú pripraviť niečo chutné, no nechcú tráviť hodiny pri sporáku.

Jednoduchý a zároveň výživný, tento ľahký zemiakový šalát využíva ingrediencie, ktoré sú väčšinou ľahko dostupné a zároveň zdravé. S kombináciou varených zemiakov, čerstvej mrkvy, mrazeného hrášku a domácej majonézy, tento šalát je nielen chutný, ale aj farebný a vizuálne príťažlivý.

Výberom kvalitných ingrediencií, ako sú napríklad za studena lisovaný olej a domáce vajíčka, môžete zvýšiť nutričnú hodnotu a chuť tohto jednoduchého pokrmu.

Domáca majonéza, ktorá je dôležitou súčasťou tohto receptu, pridáva šalátu jemnú, krémovú textúru, a zároveň umožňuje plnú kontrolu nad ingredienciami a ich kvalitou. Tento šalát je skvelým riešením nielen pre sviatky, ale aj pre bežné dni, keď hľadáte rýchly a zdravý pokrm, ktorý zasýti a zároveň ponúkne rozmanitosť chutí.

Navyše, tento recept je flexibilný, čo znamená, že ho môžete prispôsobiť podľa vašich osobných preferencií a dostupných ingrediencií. Či už ide o pridanie rôznych druhov zeleniny alebo experimentovanie s rôznymi druhmi olejov v majonéze, tento zemiakový šalát je perfektným plátnom pre vašu kulinársku kreativitu. Jeho jednoduchosť a pružnosť z neho robia ideálnu voľbu pre každého, kto chce pripraviť chutný a zároveň zdravý pokrm. Alebo si prirpavte tradičný zemiakový šalát. A tu je aj zemiakový šalát bez majonézy. Alebo si pripravte viedenský zemiakový šalát.

Ingrediencie

zemiaky uvarené v šupke 700 g, mrkva strednej veľkosti 5 ks, mrazený hrášok 150 g, olej 60 ml, žĺtky 4 ks, sterilizované uhorky 7 ks, citrónová šťava 1 kávová lyžička, dijónska horčica 3 polievkové lyžice, mleté  čierne korenie podľa chuti, soľ podlľa chuti.

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Zemiaky a mrkvu dôkladne umyjeme a dáme variť v šupke. Trvá to asi 20-25 minút, záleží na veľkosti varenej zeleniny. Vodu po uvarení zlejeme a necháme zemiaky a mrkvu vychladnúť. tento krok môžeme vykonať aj deň predom.


     
  2. Po vychladnutí zemiaky a mrkvu ošúpeme. Ak máte pretláčadlo na zemiakový šalát použite. Kto nemáte, potrvá to o niečo dlhšie, lebo zemiaky budete musieť krájať na malé kocky.  Ošúpeme si aj mrkvu a nakrájame nadrobno. Prípadne použite sterilizovanú zmes mrkvy a hrášku. Nadrobno si nakrájame aj kyslé uhorky. Množstvo si prispôsobte podľa chuti samozrejme.


     
  3. Ak chcete, použite majonézu kupovanú, alebo nejakú náhradu. Ak chcete domácu majonézu, pripravíme si ju z týchto troch základných ingrediencií: 4 žĺtky, 3 lyžice dijónskej (alebo plnotučnej) horčice a 50-70-100 ml rastlinného za studena lisovaného oleja, podľa preferencie. Čím viac oleja, tým bude majonéza hustejšia. Do zemiakového šalátu stačí pridať i redšiu majonézu - zostane tak krásne vláčny aj na ďalší deň. Hodí sa skvele kvalitný olivový olej. Odskúšaný mám aj ľanový, ten je dobrým zdrojom omega3 mastných kyselín, ale zanechá o niečo horkejšiu dochuť. Možno ju zjemniť niečím sladkým - lyžica dve cukru alebo medu.


     
  4. Ako prvé si vyšľaháme žĺtka s horčicou. Čím dlhšie vydržíte, tým krémovejšia majonéza bude. Max. tak 5 minút šľahania. 7. Pridávanie oleja Po vyšľahaní začneme do zmesi pomaly prilievať za stáleho šľahania olej. Neponáhľame sa, je dôležité prilievať naozaj po pár kvapkách alebo tenučkým prúdom.


     
  5. Majonéza je hotová. Hustota sa odráža od množtsva použitého oleja. Ja som robila z 50 ml ľanového oleja, majonéza bola redšia, ale šalát ostal vláčny aj na tretí deň. Dochutíme soľou, čiernym korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Nakrájané zemiaky, mrkvu, hrášok a uhorky dôkladne zmiešame s domácou majonézou. Podľa potreby dochutíme.


A sviatky sa môžu začať, dobrú chuť! :) Vyskúšajte si prečítať aj náš článok o tom v čom je tajomstvo dokonalého zemiakového šalátu, alebo aké zemiaky na zemiakový šalát.

Videorecept