Zemiakový šalát bez majonézy – ingrediencie na 4 porcie:

10ks zemiak strednej veľkosti

4ks menšia šalotka (alebo obyčajná cibuľa)

3ks väčšia kyslá uhorka

2 lyžice olivový olej


foto - autorka

Nálev na zemiakový šalát bez majonézy:

6dl vody, 2 polievkové lyžice octu, 2ks bobkový list, 5ks čierne korenie celé, 2ks nové korenie, 1 malá lyžička celej rasce, 2 malé lyžičky soli, 2 polievkové lyžice cukru

Recept na jednoduchý zemiakový šalát bez majonézy:

Zemiaky si varíme v šupke cca 20 minút, podľa veľkosti. Kontrolujeme vidličkou, nesmú byť rozvarené. Po uvarení ich premyjeme studenou vodou. Ak chceme, aby sa nám jednoducho lúpali, každý surový zemiak narežeme v strede dookola. Po uvarení len stiahneme šupku z oboch strán.

Medzitým si uvaríme nálev. Vodu pomaly povaríme spolu s octom, bobkovým listom, čiernym korením celým, novým korením, rascou, soľou, cukrom 15 minút (ak by sa nám veľa vody odparilo, tak ju ešte pridáme). Cibuľu si nakrájame nadrobno. Nálev si scedíme, pridáme nakrájanú cibuľu a varíme ešte 3 minúty.  Zemiaky si narežeme na plátky, ak máte radšej menšie kúsky, tak použijeme to klasické koliesko na zemiaky.

Zalejeme ich pripraveným nálevom, podľa potreby, aby boli zemiaky ponorené. Pridáme nadrobno nakrájané uhorky, dve lyžice olivového oleja. Podľa potreby ešte dochutíme. Tento šalát chutí najlepšie na druhý deň, keď zemiaky  pohltia chuť nálevu. Môžeme ho podávať chladený, ale aj teplý.


foto - autorka