Výborný zemiakový šalát bez majonézy, tradičný recept. Zemiakový šalát nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole. Vyskúšajte túto jednoduchú variáciu. Šalát je nielen chutný, ale má aj málo kalórii. Potrebujete iba tri suroviny - zemiaky, uhorky a cibuľu.

Zemiakový šalát je jedným z najtradičnejších sviatočných jedál na Slovensku. Vyskúšajte náš výborný recept na zemiakový šalát bez majonézy z kuchyne portálu Ženy v meste.

Výborný zemiakový šalát bez majonézy - fotorecept kliknite

Občas pre zmenu chuti môže zemiakový šalát chutiť s majonézou, občas bez nej. Ak máte chuť na ten bez majonézy, máme pre vás jeden z tradičných slovenských receptov.

Zemiakový šalát bez majonézy je často súčasťou našich stolov počas sviatočných dní, ale často aj počas tých bežnejších. Veríme, že tento recept na zemiakový šalát bez majonézy bude podľa vašich chutí. Určite vám bude chutiť.

Vyskúšajte aj recept na zdravý zemiakový šalát s cviklou, ktorý si zamilujete

Zemiakový šalát bez majonézy – ingrediencie na 4 porcie:

  • 10ks zemiakov strednej veľkosti
  • 4ks menšia šalotka (alebo obyčajná cibuľa)
  • 3ks väčšia kyslá uhorka
  • 2 lyžice olivový olej

Zemiakový šalát bez majonézy - nálev

  • 6dl vody,
  • 2 polievkové lyžice octu,
  • 2ks bobkový list,
  • 5ks čierne korenie celé,
  • 2ks nové korenie,
  • 1 malá lyžička celej rasce,
  • 2 malé lyžičky soli,
  • 2 polievkové lyžice cukru

Recept na zemiakový šalát bez majonézy. Foto - Nela

Zemiakový šalát bez majonézy - postup receptu

  1. Zemiaky si varíme v šupke cca 20 minút, podľa veľkosti. Kontrolujeme vidličkou, nesmú byť rozvarené. Po uvarení ich premyjeme studenou vodou. Ak chceme, aby sa nám jednoducho lúpali, každý surový zemiak narežeme v strede dookola. Po uvarení len stiahneme šupku z oboch strán.
  2. Medzitým si uvaríme nálev. Vodu pomaly povaríme spolu s octom, bobkovým listom, čiernym korením celým, novým korením, rascou, soľou, cukrom 15 minút (ak by sa nám veľa vody odparilo, tak ju ešte pridáme). Cibuľu si nakrájame nadrobno. Nálev si scedíme, pridáme nakrájanú cibuľu a varíme ešte 3 minúty.  Zemiaky si narežeme na plátky, ak máte radšej menšie kúsky, tak použijeme to klasické koliesko na zemiaky.
  3. Zalejeme ich pripraveným nálevom, podľa potreby, aby boli zemiaky ponorené. Pridáme nadrobno nakrájané uhorky, dve lyžice olivového oleja. Podľa potreby ešte dochutíme. Tento šalát chutí najlepšie na druhý deň, keď zemiaky  pohltia chuť nálevu. Môžeme ho podávať chladený, ale aj teplý.

Dobrú chuť. 😍 👌

Vyskúšajte aj Štedrovečerné menu podľa Tinky alebo Vianoce bez vyprážania