Zemiakový šalát s majonézou – ingrediencie na 4 porcie:

7 ks zemiakov strednej veľkosti

3 ks vajce

1 ks cibuľa

1 ks sterelizovaná zelenia (mrkva, hrášok) 330g

3 ks väčšia kyslá uhorka

1 ks majolenka (majonéza) 225g

nálev z kyslých uhoriek

 


foto - autorka

 

Zeleninová šalát s majonézou – ingrediencie na dochutenie:

soľ, cukor, čierne korenie mleté


Foto - autorka

 

Recept na zemiakový šalát s majonézou:

Zemiaky si varíme v šupke cca 20 minút, podľa veľkosti. Kontrolujeme vidličkou, nesmú byť rozvarené. Po uvarení ich premyjeme studenou vodou. Ak chceme, aby sa nám jednoducho lúpali, každý surový zemiak narežeme v strede dookola. Po uvarení len stiahneme šupku z oboch strán. Vajíčka si uvaríme na tvrdo. Zeleninu môžeme použiť sterelizovanú, alebo si ju môžeme povariť. Mrkvu varíme v celku, po vychladnutí nakrájame na malé kocky, ako aj kyslé uhorky. Cibuľu si nakrájame nadrobno a dáme variť do horúcej vody na 3 minúty (bude ľahšie stráviteľná). Scedíme. Suroviny necháme vychladnúť. Zemiaky a vajíčka si ošúpeme a pretlačíme cez klasické koliesko na šaláty. Pridáme majonézu. Jemne premiešame a pridáme mrkvu s hráškom, cibuľu, uhorky. Prilejeme nálev z kyslých uhoriek. Šalát odľahčí a bude lahodnejší. Dochutíme soľou, cukrom, čiernym korením mletým.  
 


Foto - autorka