Tento zemiakový šalát u nás nesmie chýbať na nijakom sviatočnom stole. Máme pre vás overený recept na prípravu tradičného vianočného zemiakového šalátu, ktorý má lahodnú chuť z kuchyne portálu Ženy v meste.

Zemiakový šalát

Vianočný zemiakový šalát patrí na Slovensku k tradičným vianočným či sviatočným pokrmom. Ženy v meste vám preto ponúkajú rokmi skutočne overený recept na prípravu tradičného majonézového zemiakového šalátu, ktorý odkedy si všetci pamätáme nesmie chýbať na stoloch v slovenských domácnostiach.

Na prvý pohľad sa zdá šalát zo zemiakov na prípravu ako jednoduché jedlo, ale nájdu sa aj pri jeho výrobe regionálne špecifiká. Najzákladnejšie rozdelenie je asi na ten s majonézou a ten bez majonézy. Niekde pridávajú hrášok, niekde sterilizovanú kukuricu, inde dokonca mäkkú salámu. Rozdielna je aj samotná majonéza, ak sa ju už rozhodnete pridať. Občas viac kalorické, inokedy nejaká jej menej kalorická verzia.

Rôzne verzie rozoznávame aj podľa krajín. Napríklad tento slovenský. So zemiakovým šalátom zrejme ako prví prišli NemciV južných regiónoch Nemecka či Rakúska sa napríklad toto jedlo podáva teplé. U nás je však výrazne populárnejšia jeho studená verzia. Ľahko sa pripravuje aj skladuje.

Populárny je dnes okrem Slovenska napríklad aj v Británií, Spojených štátoch Amerických, či v ďalších krajinách strednej Európy. Tento recept z kuchyne portálu Ženy v meste je zrejme tou u nás najtradičnejšou verziou. Vyskúšajte ho, veríme, že nebudete ľutovať. Vyskúšajte aj ďalšie babičkine vianočné recepty, alebo tie na tradičné vianočné jedlá.

Ingrediencie do zemiakového šalátu

na 4 porcie

  • 7 zemiakov strednej veľkosti,
  • 3 vajcia,
  • 1 cibuľa,
  • 1 sterilizovaná zelenina (mrkva, hrášok) 330g balenie,
  • 3 väčšie kyslé uhorky,
  • 1 majolenka (alebo majonéza) 225g balenie,
  • nálev z kyslých uhoriek,
  • na dochutenie: soľ, cukor, čierne korenie mleté,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Recept na vianočný zemiakový šalát s majonézou

  1. Najskôr si zemiaky uvaríme v šupke cca 20 minút, podľa veľkosti. Kontrolujeme vidličkou, nesmú byť rozvarené. Po uvarení ich premyjeme studenou vodou. Ak chceme, aby sa nám jednoducho lúpali, každý surový zemiak narežeme v strede dookola.


     
  2. Po uvarení len stiahneme šupku z oboch strán. Vajíčka si uvaríme na tvrdo. Zeleninu môžeme použiť sterilizovanú, alebo si ju môžeme povariť. Mrkvu varíme v celku, po vychladnutí nakrájame na malé kocky, ako aj kyslé uhorky.


     
  3. Cibuľu si nakrájame nadrobno a dáme variť do horúcej vody na 3 minúty (bude ľahšie stráviteľná). Scedíme. Suroviny necháme vychladnúť.



     
  4. Zemiaky a vajíčka si ošúpeme a pretlačíme cez klasické koliesko na šaláty. Pridáme majonézu. Jemne premiešame a pridáme mrkvu s hráškom, cibuľu, uhorky.


     
  5. Prilejeme nálev z kyslých uhoriek. Zemiakový šalát odľahčí a bude lahodnejší. Dochutíme soľou, cukrom, čiernym korením mletým. Pripravte si tento Vianočný zemiakový šalát podľa nášho fotoreceptu - kliknite.

Dobrú chuť! 👌Vyskúšajte aj šalát recept na bez majonézy