BRATISLAVA. Dá sa kupovaním lacných potravín naozaj ušetriť? Niekedy, samozrejme, áno, napríklad, ak kupujete marhule v sezóne marhúľ či hrozno v septembri. Ale čo napríklad lacné mäsové výrobky?  Porovnali sme preto dva nákupy šunkovej salámy.

Alena, Beáta a troška počítania

Alena si potrpí na kvalitu. V malom obchode s domácimi špecialitami si kúpila šunkovú salámu s obsahom mäsa 98 percent. Nákup 102 gramov ju vyšiel na 91 centov. Domov si priniesla nakrájaných presne 20 koliesok šunkovej salámy.

Beáta sa naopak snaží šetriť, no šunku si odoprieť nechce. Preto si v nemenovanom reťazci kúpila šunkovú salámu veľmi peknej ružovej farby, ktorá má 57 percent mäsa. Domov si doniesla 104 gramov šunkovej salámy. Vyšli ju na 61 centov. Okrem mäsa si kúpila kože, vodu, zemiakový škrob a okolo deväť éčiek v presne desiatich nakrájaných kolieskach.

Ak si to prerátame, tak za 91 centov si Alena kúpila 99,96 gramov mäsa. Kým Beáta dostala za svojich 61 centov 59,28 gramov – teda o vyše 40 gramov menej ako Alena. Ak by chcela dorovnať obsah mäsa vo svojej šunke, musí si kúpiť ešte ďalších 71 gramov. Tie ju vyjdú na 42 centov.

Za takmer sto gramov mäsa v šunkovej saláme zaplatí Alena 91 centov a Beáta 103 centov. Za svoje peniaze kúpi 175 gramov šunkovej salámy, ktorá však obsahuje len sto gramov mäsa. V konečnom dôsledku veľmi neušetrí. Nielenže má vo svojej šunkovej saláme menej mäsa, no je plná nezdravých aditív.

Beáta okrem mäsa kúpila nasledujúce éčka (spracované podľa Sportujeme.sk):

E451 Trifosforečnany (sodný, draselný) a E452 polyfosforečnan (sodný, draselný, sodnovápenatý, vápenatý) – ide o stabilizátory a emulgátory. Konzumácia sa považuje za nebezpečnú a zdraviu škodlivú. Môže spôsobovať alergické reakcie a podráždenia pokožky.

 

E621 Glutaman sodný, ktorý sa používa na vylepšenie chuti. Pridáva sa do sójovej omáčky, zmesí korenín, instantných polievok, instantných cestovín a iných instantných zmesí. Tiež sa používa na dochucovanie mäsa. Vo väčšom množstve je nebezpečný a môže spôsobovať bolesti hlavy, zvracanie, nevoľnosť, dýchavičnosť, astmatické problémy, dokonca aj halucinácie.

 

E635 disodné ribonukleotidy – ďalšie zvýrazňovače chuti. Hoci neboli preukázané konkrétne škodlivé účinky, môžu u citlivých osôb vyvolať nežiaduce reakcie. Neodporúčajú sa konzumovať deťom.

 

E120 kyselina karmínová je červené farbivo. Pridáva sa hlavne do jogurtov. Môže spôsobiť alergie a hyperaktivitu. Je považovaná za nebezpečnú a odporúča sa jej radšej vyhnúť. Pri zriedkavom užívaní nie je škodlivá.

 

E250 Dusitan sodný – rýchlosoľ, je konzervačná látka a stabilizátor farby údenín, používa sa pri nakladaní mäsa. V mnohých krajinách je zakázaný. Zapríčiňuje hyperaktivitu a je potencionálnym karcinogénom.

Kvalitného stačí menej

Menšie zlo z hľadiska zdravej výživy spáchala podľa odborníčky na zdravé stravovanie Silvie Horeckej, ktorá vedie blog Terapia Jedlom, zákazníčka Alena. „Osobne by som šla do sušenej šunky, ktorá obsahuje iba bravčové stehno a soľ alebo potom žiadna šunka,“ hovorí.

Tento príklad ukazuje podľa poradkyne na zdravú výživu Michaely Bebovej, ktorá vedie portál Biochemicka.cz, známy fakt, že lacnejšie automaticky neznamená aj výhodnejšie. Stačí podľa nej porovnať cenu za mäso v oboch šunkových salámach – ten menej kvalitný tak vychádza drahšie.

„Obmedzením konzumácie pre život nepotrebných potravín môžeme veľmi ušetriť a tieto peniaze investovať do kvalitnejších potravín,“ hovorí. To podľa nej platí hlavne pri mäsových výrobkoch.

Pri menej kvalitnom mäsovom výrobku musíme pre prísun určitého množstva bielkovín na porciu zjesť napríklad päť plátkov, vysvetľuje Bebová. Ak si však doprajeme kvalitný mäsový výrobok s vysokým percentom mäsa, postačia nám plátky dva, pokračuje.

„Požadovanú porciu bielkovín tak dostaneme v omnoho menšej porcii. Tu sa cenová politika opäť prekrýva,“ hovorí. A o obsah bielkovín a živín by podľa nej malo ísť na prvom mieste.

Foto - pixabay.com

Kvalita dobieha cenu

To, že počet zákazníkov, ktorí chcú kvalitnejšie mäsové výrobky v poslednom čase rastie, potvrdili aj reťazce. „Zaznamenali sme nárast záujmu o šunky s vysokým podielom mäsa,“ hovorí marketingový riaditeľ Billa Oliver Vališ. Najpredávanejšou šunkou reťazca je podľa neho šunka od kosti s obsahom mäsa 90 percent. Cena však zostáva naďalej dôležitá, vysvetľuje, najzaujímavejšia je tak kvalitná šunka za akciovú cenu.

Rast záujmu o údeniny s vyšším podielom mäsa potvrdil aj Martin Gärtner za Kaufland. „Súvisí to pravdepodobne so zvyšujúcou sa náročnosťou spotrebiteľov,“ hovorí.

Stále však rozhoduje predovšetkým cena, no prestáva byť oproti minulosti jediným faktorom, dodáva. Údeniny s podielom mäsa nad 90 percent tvoria podľa neho v predajniach reťazca viac ako tretinu predaja. Menej ako pätinu predaja tvoria na údeniny s obsahom mäsa 60 a menej percent, vysvetľuje.

„Viac ako štyri pätiny nami ponúkaných šuniek obsahujú viac ako 85 percent mäsa, pod hranicou 80 percent máme iba dva výrobky,“ povedal hovorca reťazca Lidl Tomáš Bezák. Na pultoch predajní Lidlu nenájdete pizza šunky, toastové nárezy, hydinovú chudú ani slovenskú točenú salámu či mäkké salámy s nízkym obsahom mäsa, dodáva.

„Zákazníci sa stále viac zaoberajú zložením výrobku,“ hovorí Tomáš Ferenčák za Tesco. Reťazec preto zvyšoval podiel mäsa vo svojich privátnych značkách – šunky Tesco sa tak dostali na 75 percent a šunky Tesco finest na 90 percent obsahu mäsa. Cena však zostáva naďalej pre zákazníkov dôležitá, dodáva.