Vyskúšajte levanduľový sirup. Uvidíte, že levanduľa vám bude robiť radosť, teda jej kvety. Leto je presne ten správny čas na jej spracovanie. Okrem klasiky, ako dekorácie, levanduľového oleja do kúpeľa, či vysušených kvetov na čaj či proti molám, je výborný aj ako menej známy levanduľový sirup. Robievam ho viac, aby ostalo aj na zimu.

Recept na výborný levanduľový sirup

Pretože levanduľa má skvelé účinky

  • - Upokojuje, dezinfikuje, potláča bolesť hlavy a stres.
  • - Zmierňuje napätie, ale aj prechladnutie.
  • - Pôsobí aj pri liečbe žalúdočných a črevných chorôb z nervozity a kladne pôsobí aj na spánok.
  • - Podporuje tvorbu žlče, moču a zlepšuje aj trávenie.

Ingrediencie na obľúbený levanduľový sirup

 - Cca 1 kg kvetov aj s krátkymi stopkami
 - 4 citróny
 - 2 kg kryštálového cukru
 - voda

Postup na prípravu sirupu z levandule

1. Kvety sa snažím zbierať po daždi, aby som ich nemusela umývať a tým ich oberať o živiny. Zalejem ich vodou tesne nad kvetmi, pridáme umyté citróny aj so šupkou nakrájané na kolieska. Privedieme do varu a varíme asi 20 minút. Odstavíme a necháme na sporáku lúhovať 24 hodín.

2. Na druhý deň kvety poriadne v rukách vyžmýkame a scedíme. Pridáme cukor a nechápe zovrieť. Za stáleho miešania varíme asi 30 minút, podľa hustoty sirupu, aký nám vyhovuje. Nalejeme do zaváracích fliaš, otočíme hore dnom a necháme takto 20 minút. Po otočení je sirup sterilizovaný.

3. Niekto dáva aj škoricu, ale pre mňa je výrazná vôňa a chuť levandule tak charakteristická, že mi to príde až nevhodné ju potláčať celou škoricou.

Dobrú chuť.

Prečítajte si aj RECEPTY: Ďatelinový sirup

Foto - TASR

 

Ďakujeme, že ste článok dočítali až do konca. V tejto chvíli už pripravujeme ďalší.